Κ. Καστοριάδης: Ο λαός είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα…
Print Friendly, PDF & Email
Ενυπόγραφα

Κ. Καστοριάδης: Ο λαός είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα…

Η στήλη του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ δεν έκρυψε ποτέ ότι στέκεται απέναντι σε οτιδήποτε κινείται έξω από το πλαίσιο που καθορίζει η κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας. Άρα, δεν μπορεί παρά να θλίβεται από το αποτέλεσμα που βγήκε από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, στο σκέλος που αφορά στην ενίσχυση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και την αποχή.

Και τα δύο υποδηλώνουν μία παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που μόνο αισιόδοξες σκέψεις δεν επιτρέπουν για το μέλλον της  χώρας.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της άγνοιας. Όσοι ψήφισαν Χ.Α. ήξεραν πολύ καλά ότι νομιμοποιούν αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με δολοφονική βία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πανηγυρισμούς, 
αλλά αφορμή για έντονο προβληματισμό, για αυτοκριτική και εθνικό αναπροσανατολισμό.

Όσοι επέλεξαν την αποχή, δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για όσα πιθανώς θα ακολουθήσουν.

Ευχόμαστε στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί να εργασθεί, με συνέπεια και συνέχεια, στην εφαρμογή ενός σκληρού, πλην αναγκαίου, προγράμματος, ώστε η χώρα να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή. Η επιτυχία ή αποτυχία της θα κρίνει πόσο ακόμη μπορούμε να κατρακυλήσουμε ως λαός και ως κοινωνία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πανηγυρισμούς, αλλά αφορμή για έντονο προβληματισμό, για αυτοκριτική και εθνικό αναπροσανατολισμό.

Και θα κλείσουμε με μία φράση του φιλοσόφου, οικονομολόγου και επαγγελματία ψυχαναλυτή Κορνήλιου Καστοριάδη, σε μία συνέντευξη που δόθηκε το 2012:

«Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet