Ο «κόφτης» στην Αυτοδιοίκηση «πριονίζει το κλαδί» της συγκυβέρνησης
Print Friendly, PDF & Email
Ενυπόγραφα

Ο «κόφτης» στην Αυτοδιοίκηση «πριονίζει το κλαδί» της συγκυβέρνησης

Τα κονδύλια δαπανών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «φιγουράρουν» πρώτα στη λίστα περικοπών του περίφημου δημοσιονομικού κόφτη, που αποδέχθηκε και θα εφαρμόσει η «απροσκύνητη» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα αποτυγχάνουν και τα πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευθεί προς τους δανειστές δεν θα επιτυγχάνονται, μεταξύ εκείνων που θα υφίστανται το επώδυνο «ψαλίδισμα» θα είναι και οι Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας.

Τι κι αν η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει ήδη μειωθεί δραματικά τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια. Τι κι αν οι ΟΤΑ όχι απλώς δεν επιβαρύνουν, αλλά μάλλον «εξωραΐζουν» τη συνολική εικόνα της οικονομίας σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα. Τι κι αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «φορτώνονται» διαρκώς με νέες αρμοδιότητες, που κάποτε ασκούσε η κεντρική διοίκηση, χωρίς βέβαια αυτή η «μεταφορά» να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους. Τι κι αν έχουν αναλάβει δυσανάλογο με τις δυνατότητές τους βάρος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για εκείνους που όψιμα ήρθαν σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα και τώρα, ασύνταχτα, και κυρίως ανερυθρίαστα, υποκύπτουν σε κάθε όρο που επιβάλλουν οι «στυγνοί δανειστές», όπως μέχρι εσχάτως τους χαρακτήριζαν.

Εάν απαξιωθεί η Αυτοδιοίκηση και πάψει να αποτελεί «ανάχωμα» στην εντεινόμενη 
λαϊκή δυσαρέσκεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα... ψάχνει να βρει την πόρτα εξόδου. 
Και τότε θα είναι πολύ αργά για να επικαλεστεί τις όποιες αυταπάτες της…

Είναι να αναρωτιέται κανείς για το ποιος δίνει το στίγμα για τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού αυτής της συγκυβέρνησης. Άραγε, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αναλογίζεται ότι οι ΟΤΑ και ιδίως οι μικρότεροι και λιγότερο ευνοημένοι από πληθυσμιακής, γεωγραφικής ή άλλης πλευράς, «καρκινοβατούν» το τελευταίο διάστημα, μετερχόμενοι οποιουδήποτε «τεχνάσματος» προκειμένου να καλύψουν ακόμη και τις βασικές λειτουργικές ανάγκες τους; Ουδείς αντιλαμβάνεται ότι αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «γονατίσουν», θα καταρρεύσουν και οι κοινωνικές δομές που συντηρούν, με αποτέλεσμα η εξαθλίωση μεγάλης μερίδας πολιτών να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις;

Η στήλη ουδέποτε έχει παρασιωπήσει τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης κατά το παρελθόν, οι οποίες συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί μία όχι και τόσο κολακευτική εικόνα στα μάτια αρκετών πολιτών-δημοτών για τον τρόπο λειτουργίας της. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον σημαντικό αγώνα που κάνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να στηρίξει τα κοινωνικά στρώματα που δέχονται υπέρμετρη πίεση από τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτόν τον αγώνα, η συγκυβέρνηση, αντί να λειτουργήσει ως αρωγός, κάνει ό,τι μπορεί για να τον δυσκολέψει, αν όχι να τον ακυρώσει. Χωρίς να συνειδητοποιεί ότι με την τακτική αυτή ουσιαστικά «πριονίζει το κλαδί» πάνω στο οποίο «κάθεται» και η ίδια. Γιατί, κακά τα ψέματα, εάν απαξιωθεί η Αυτοδιοίκηση και πάψει να αποτελεί «ανάχωμα» στην εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα… ψάχνει να βρει την πόρτα εξόδου. Και τότε θα είναι πολύ αργά για να επικαλεστεί τις όποιες αυταπάτες της…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet