Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσονται οι εκλογές
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσονται οι εκλογές

Ομαλά διεξάγεται από τις 7.00 το πρωί η εκλογική διαδικασία, παρά τη μη προσέλευση μελών εφορευτικών επιτροπών που καταγράφηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Όπως διαβεβαίωσε το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πουλάκης, «η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα» και «λειτουργούν και τα 21.478 εκλογικά τμήματα». «Μικρά προβλήματα που μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν, λύθηκαν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου 30 υπάλληλοι «ενημερώνουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το πού ψηφίζουν».

Οι εκλογείς που δεν έχουν ασκήσει μέχρι στιγμής το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία κάποιου ψηφοφόρου (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 20 συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet