Video

Ενημέρωση για τους μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω φανατικών κραυγών στα Μελίσσια (βίντεο)

Μόνο ευχαριστημένη δεν θα πρέπει να ένιωσε η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, μετά το πέρας της εκδήλωσης ενημέρωσης των κατοίκων για το θέμα της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην πτέρυγα Μπόμπολα, του νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», στα Μελίσσια, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019. Εξάλλου, η ίδια αναγκάστηκε αρκετές φορές να σηκωθεί όρθια από το πάνελ και να απειλήσει με διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα ενός ακροατηρίου, η πλειονότητα του οποίου ζητούσε φανατισμένα να μην έρθει κανένας μετανάστης και πρόσφυγας στην πόλη. Σε ρόλο «πυροσβέστη» αρκετές φορές βρέθηκε και πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιδήμαρχος Πεντέλης, Βλάσσης Σιώμος, που συντόνιζε την εκδήλωση.

Ήδη από νωρίς, στα διάφορα πηγαδάκια, αλλά και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, κάτοικοι εξέφραζαν με ακραίο τρόπο την κατηγορηματική αντίδρασή τους να υποδεχθεί η πόλη έστω και έναν «λαθρομετανάστη», όπως τους αποκαλούσαν.  Και ήταν εμφανές ότι δεν είχαν προσέλθει στην εκδήλωση για να ακούσουν και να ενημερωθούν για τις κινήσεις της διοίκησης του Δήμου, αλλά για να επιβάλουν -με κάθε τρόπο- σε αυτήν να στοιχηθεί με τις θέσεις τους.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι με το που έλεγε η κ. Κεχαγιά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει την πόλη «να μετατραπεί σε Μόρια», το ακροατήριο ξεσπούσε σε φρενήρη χειροκροτήματα, αλλά μόλις η δήμαρχος συμπλήρωνε τη φράση της, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί να υποδεχθούμε κάποιους πρόσφυγες, θα το κάνουμε», το ίδιο πλήθος κραύγαζε «να τους πάρετε σπίτια σας»!

Η δε αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία βρισκόταν επίσης στο πάνελ, ελάχιστες φορές κατάφερε να ολοκληρώσει μια φράση της, αφού διακοπτόταν διαρκώς από πολίτες που δεν δέχονταν επ’ ουδενί λόγω οποιαδήποτε άποψη ήθελε να εξευρεθούν άλλοι χώροι στον Δήμο -πλην της πτέρυγας Μπόμπολα- για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Ελάχιστες ήταν οι νηφάλιες τοποθετήσεις, ενώ κάποιες κυρίες που τόλμησαν να διατυπώσουν απόψεις «φιλο-μεταναστευτικές» διεκόπησαν πολλές φορές με φωνές, ενώ υπήρξαν ορισμένοι που «εν χορώ» ζητούσαν να «πεταχθούν έξω».

Κάπως έτσι, «ήσυχα», «πολιτισμένα» και «δημοκρατικά» κύλησε η βραδιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, το μουντζουρωμένο σε κάθε εξωτερικό τοίχο του, από την άλλη ακραία πλευρά, η οποία επίσης δεν ανέχεται οποιονδήποτε θέτει εύλογα ερωτήματα για το πόσους και ποιους μετανάστες μπορεί να δεχθεί η πόλη, υπό ποιες συνθήκες φιλοξενίας και με ποια διασφάλιση για την καθημερινότητα των πολιτών.

Επί των τοποθετήσεων

Εάν σε αυτό το κλίμα υπάρχει κάπου… χώρος για καταγραφή ουσιαστικών τοποθετήσεων, από πλευράς δημάρχου θα μέναμε στο γεγονός της «ελπίδας» που εξέφρασε ότι, σε επικείμενη συνάντηση με τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή (υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίο πέρασε πρόσφατα η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος που μέχρι σήμερα χειριζόταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), η συζήτηση θα ξεκινήσει «από μηδενική βάση».

Ωστόσο, η δήμαρχος δεν απάντησε στα ερωήματα του «Ε» -τα χαρακτήρισε ως «πολιτικά»!-πάνω σε ποια βάση στηρίζει αυτή την ελπίδα, αφού και ο κ. Στεφανής εκφράζει την κυβερνητική βούληση στο συγκεκριμένο θέμα, και εάν πιστεύει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζει προσωπική ατζέντα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως και στην περίπτωση της εκδήλωσης στην πτέρυγα Μπόμπολα από τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων της περιοχής, έτσι και στην περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, δημοσιεύουμε χωρίς μοντάζ το βίντεο, ώστε κάθε πολίτης να αποφασίσει μόνος του εάν του ταιριάζει αυτό το ύφος «διαλόγου»…

Από εκεί και πέρα, η κ. Κεχαγιά επανέλαβε τη σταθερή θέση της διοίκησης του Δήμου ότι δεν δέχεται με κανέναν τρόπο η πτέρυγα Μπόμπολα να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάτι που -όπως είπε- δεν επιτρέπει και η χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Επίσης, προανήγγειλε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, όπου θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για ό,τι έχει συμβεί στο μεταξύ διάστημα.

Ενδιαφέρον είχε αυτό που επανέλαβε με έμφαση δυο-τρεις φορές, ότι δηλαδή μπορεί να μην χρειασθεί να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, αφήνοντας να διαφανεί ότι κάπου έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους κυβερνώντες.

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη μετέφερε τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, που απορρίπτει τη χρησιμοποίηση μιας υγειονομικής δομής ως χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αιφνιδιάζει τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά να συνεργάζεται μαζί τους, ώστε να δίνεται κάθε φορά η καλύτερη δυνατή λύση στα θέματα που ανακύπτουν.

Και μικροεντάσεις

Και για να κλείσει η βραδιά όπως κύλησε στο μεγαλύτερο μέρος της, είχαμε και μικροεντάσεις στον δρόμο έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς στην απέναντι πλατεία (Αγ. Γεωργίου) είχαν συγκεντρωθεί άτομα -προφανώς του αριστερού χώρου- που συνεπλάκησαν με κάποιους από αυτούς που εξέρχονταν από τον χώρο της εκδήλωσης, χωρίς ωστόσο το επεισόδιο να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς επενέβησαν -ευτυχώς χωρίς τη χρήση χημικών- άνδρες των ΜΑΤ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου το γραφείο Τύπου του Δήμου Πεντέλης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet