Video

Συνεδρίαση – «Βατερλό» στο Δ.Σ. Πεντέλης με χαμένους τους εργαζόμενους – VIDEO

Αν το μοναδικό συζητούμενο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 ήταν αυτό που αναγραφόταν στην πρόσκληση του Σώματος, δηλαδή «Καταβολή των επιδικασθέντων ποσών στους εργαζόμενους δυνάμει των υπ’ αριθμ. 1251/2012 και 1285/2012 αποφάσεων του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου», τότε η «είδηση» είναι ότι ουδέποτε συζητήθηκε!

Μετά από μία δίωρη έντονη συζήτηση, με αρκετές διακοπές και με τους εργαζόμενους απλούς θεατές, χωρίς να τους δοθεί ποτέ η δυνατότητα να λάβουν τον λόγο, αυτό που έμεινε είναι ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει τη δικαστική οδό σε ό,τι αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ η παρέμβαση της μειοψηφίας, που προκάλεσε τη συζήτηση του θέματος, οδήγησε σε «Βατερλό».

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι, ξεσπώντας απέναντι στους εκπροσώπους της διοίκησης (σ.σ.: χαρακτηριστική είναι η αψιμαχία τους με τον αντιδήμαρχο Μελισσίων, Ηλία Βιλιώτη, στο σχετικό βίντεο) και βάζοντάς τα προσωπικά με τον δήμαρχο, θεωρώντας ότι εμπαίζονται και ότι η δημοτική Αρχή είναι απέναντί τους σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το θέμα «σκόνταψε» από την αρχή
Νατάσσα Κοσμοπούλου
Σπύρος Κωνσταντάς

 

 

 

 

 

 

 

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του θέματος, τόσο η κα Νατάσσα Κοσμοπούλου, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, όσο και ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας, επικαλούμενοι τις δικαιολογημένες απουσίες συμβούλων της μειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, Αντώνη Φειδοπιάστη και Κώστα Τζουμάκα. Αίτημα το οποίο και δεν έγινε αποδεκτό.

Το θέμα προλόγισε η πρόεδρος του Σώματος, Ευαγγελία Μπουσίου, η οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε την έδρα, επικαλούμενη προσωπικό κώλυμα που δεν της επέτρεπε να προεδρεύσει, παραχωρώντας τη θέση της στον αντιπρόεδρο Κώστα Καλλιανιώτη. Πριν, ωστόσο, κατέβει από την έδρα, διευκρίνισε με έμφαση ότι ουσιαστικά το Σώμα θα κληθεί να λάβει δύο αποφάσεις: η πρώτη αφορούσε στο εάν θα αναλάβει να πάρει την αρμοδιότητα του θέματος των εργαζομένων από την Οικονομική Επιτροπή (σ.σ.: η οποία διαχειρίζεται το όλο ζήτημα) και η δεύτερη, εάν θα αποφασίσει να παραιτηθεί ο Δήμος από τα ένδικα μέσα και θα προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο «στήθηκε όλη η άμυνα» της διοίκησης, την οποία δεν κατάφερε ποτέ να «διασπάσει» η μειοψηφία.

Συγκεκριμένα, πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος, υποστήριξαν ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει η ψηφοφορία επί του εάν το Σώμα θα πάρει την αρμοδιότητα από την Ο.Ε. και μετά να προχωρήσει η συζήτηση επί της ουσίας του θέματος. Ακριβώς το αντίθετο υποστήριξε η εισηγήτρια από πλευράς μειοψηφίας, Νατάσσα Κοσμοπούλου, η οποία επέμενε ότι θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι σύμβουλοι για το γεγονός ότι ο Νόμος τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων, χωρίς κανένα κίνδυνο προσωπικού καταλογισμού και μετά να ψηφίσουν. Μάλιστα, με επιμονή ζητούσε να δοθεί ο λόγος στη νομική εκπρόσωπο των εργαζομένων, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα, κάτι που ουσιαστικά ποτέ δεν κατέστη εφικτό.

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Μεσολάβησαν πολλές αντεγκλήσεις, η πρόεδρος του Σώματος, αν και απείχε από τη διαδικασία, «νουθετούσε» διαρκώς τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου να προβάλλει ενστάσεις, ώστε να συζητηθεί πρώτα το θέμα εάν το Σώμα δέχεται ν’ αφαιρέσει την αρμοδιότητα από την Ο.Ε., ενώ ο δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, απείλησε ότι, εάν δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, ο ίδιος θα προσβάλλει τη νομιμότητα της απόφασης.

Ευαγγελία Μπουσίου και Κώστας Καλλιανιώτης σε… διαβουλεύσεις

Ο προεδρεύων Κώστας Καλλιανιώτης, σε πολύ δύσκολη θέση, προσπαθούσε να κρατήσει την ηρεμία σε ένα Σώμα που φαινόταν «ηλεκτρισμένο», ενώ στο τέλος δέχθηκε την άποψη της πλειοψηφίας ότι, για να διαφυλαχθεί η νομιμότητα της όποιας απόφασης, θα έπρεπε να προηγηθεί το πρώτο θέμα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μπούρας, ο οποίος συμφώνησε μεν ότι θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα η άρση της υπόθεσης από την Ο.Ε., πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «εκεί θα φανούν οι προθέσεις της διοίκησης, αν ψηφίσει και δεν το βάλει στα πόδια». Το σχόλιό του προκάλεσε νέο κύκλο εντάσεων και όλα έδειχναν ότι η συζήτηση θα κατέληγε σε «ναυάγιο».

Ο αιφνιδιασμός της μειοψηφίας

Το «ναυάγιο» τελικώς δεν απεφεύχθη. Σε μία από τις παρεμβάσεις του, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η μόνη απόφαση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι της Ο.Ε., η οποία εγκρίνει την προσφυγή του δημάρχου στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης που επιδικάζει την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Μια δήλωση την οποία «άρπαξαν» μέλη της πλειοψηφίας κι άρχισαν να ρωτούν εάν το Σώμα μπορεί ν’ αποφασίσει, όχι απλώς να πάρει την αρμοδιότητα του θέματος από την Ο.Ε., αλλά ουσιαστικά ν’ ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή της, που είναι ανηρτημένη στο «Διαύγεια». Και σε αυτό το σημείο δόθηκε ο λόγος στη δικηγόρο των εργαζομένων, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει η ίδια η Ο.Ε., εφόσον αποφασίσει το Σώμα να παραιτηθεί των ενδίκων μέσων κατά των εργαζομένων, να ανακαλέσει ουσιαστικά την απόφασή της.

Η αμηχανία αρχίζει να γίνεται εμφανής στα έδρανα της μειοψηφίας, η κα Ν. Κοσμοπούλου ζήτησε, με βάση τα νέα δεδομένα (σ.σ.: για τα οποία κατηγόρησε τη διοίκηση ότι αιφνιδιάζει κι ενεργεί δολίως, για να δεχθεί την απάντηση ότι η συνεδρίαση και η απόφαση της Ο.Ε. ήταν γνωστή και όφειλε να τη γνωρίζει), να απαλειφθεί από την εισήγηση το κομμάτι της ανάληψης του θέματος από την Ο.Ε. και να συζητηθεί και ν’ αποφασιστεί η παραίτηση του Δήμου από τα ένδικα μέσα.

Ωστόσο, το «παιχνίδι είχε πια χαθεί», αφού η πλειοψηφία δεν ήταν διατεθειμένη ν’ αφήσει τη μεγάλη ευκαιρία που είχε στα χέρια της. Κατηγορώντας τη μειοψηφία για «αλαλούμ», αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή στην εισήγηση και ζήτησε την ψήφιση του θέματος ως έχει. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με προσωπικές αναφορές και «εκρήξεις» (αποσπάσματα στο σχετικό βίντεο), ο κ. Σπ. Κωνσταντάς μάταια φώναζε για λήψη πολιτικής απόφασης, η κα Μπουσίου (αν και απείχε της διαδικασίας) «ξεσπάθωσε» κατά της μειοψηφίας, λέγοντας ότι κοροϊδεύει και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους, οι δε τελευταίοι, στις διακοπές της συνεδρίασης, τα έβαζαν με τη δημοτική Αρχή που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημά τους.

Τελικώς, η εισήγηση μπήκε σε ψηφοφορία και, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε, συζήτηση επί της ουσίας του θέματος δεν κατέστη εφικτό να γίνει και η μόνη σαφής τοποθέτηση ήταν αυτή του δημάρχου, ότι το θέμα θα λυθεί μόνο δικαστικά, κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δήλωση που έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια και διαμαρτυρίες από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι ήταν και ουσιαστικά οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της συνεδρίασης – παρωδίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet