Ο Β. Ζορμπάς στο «Ε»: Έχω χρόνο και υπομονή και θα κάνω τα έργα για τα οποία δεσμεύθηκα
Πολιτική

Ο Β. Ζορμπάς στο «Ε»: Έχω χρόνο και υπομονή και θα κάνω τα έργα για τα οποία δεσμεύθηκα

Μεσημέρι Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου 2020, στο δημαρχείο Αγίας Παρασκευής και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δείχνει ευδιάθετος, δηλώνοντας «πανέτοιμος» να απαντήσει στα ερωτήματα του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ για το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον της πόλης, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν μερικούς μήνες.

Με τον ιδιαίτερο καυστικό τρόπο που διαθέτει, ο δήμαρχος δεν άφησε τίποτε και κανέναν ασχολίαστο, αν και για ορισμένους εκ των πολιτικών αντιπάλων του κράτησε τα πιο «φαρμακερά πυρά» του…

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Κύριε Ζορμπά, είστε λίγες από τις περιπτώσεις πρώην δημάρχων που κατάφεραν να επιστρέψουν στον δημαρχιακό θώκο. Τελικώς, κέρδισε ο Βασίλης Ζορμπάς ή έχασε ο Γιάννης Σταθόπουλος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές;

Θεωρώ ότι ο κόσμος είδε τη διαφορά μεταξύ εμένα και του Γιάννη Σταθόπουλου, οπότε κέρδισε ο Βασίλης Ζορμπάς και έχασε ο Γιάννης Σταθόπουλος. Είδαν την ανεπάρκειά του -και το λέω ξεκάθαρα- τη σύγκριναν με τη δική μου επάρκεια ως δήμαρχος, συνέκριναν χαρακτήρες και συμπεριφορές, και ψήφισαν την παράταξη Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, καταδικάζοντας την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης.

Και γιατί μιλώ περί ανεπάρκειας. Θα θυμίσω μόνο ότι εγώ είχα λίγο παραπάνω από τρία χρόνια θητείας, ενώ εκείνος πέντε «γεμάτα». Έλεγε ότι έκανε έργο που δεν είχε κάνει κανένας άλλο δήμαρχος, αλλά παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά, εν ενεργεία δήμαρχος ήρθε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών δεύτερος…

Και, επίσης, για πρώτη φορά δήμαρχος έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά. Εγώ, είχα χάσει με 0,6%, ο Γιαννακόπουλος έχασε από μένα με 4%, ο Σιδέρης είχε χάσει από τον Γιαννάκοπουλο με περίπου 3,5% – 4% κοτ. Με 12 μονάδες, δηλαδή 2.500 ψηφοδέλτια, δεν είχε χάσει ποτέ κανένας. Δεν είναι τυχαίο…

«Θεωρώ ότι ο κόσμος είδε τη διαφορά μεταξύ εμένα και του Γιάννη Σταθόπουλου, οπότε κέρδισε ο Βασίλης Ζορμπάς και έχασε ο Γιάννης Σταθόπουλος».

Παρά τη νίκη σας στις εκλογές, πάντως, η «αριθμητική» στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν σας επιτρέπει να διοικείτε απρόσκοπτα. Από την άλλη, δεν επιδιώξατε να κάνετε κάποια κεντρική συμφωνία με κάποια εκ των λοιπών δημοτικών παρατάξεων. Δεν τα βρίσκετε με κανέναν και πώς θα διοικήσετε τελικώς;

Διοικώ, πάντως, μέχρι σήμερα. Πέρασα προϋπολογισμό, περνάω τις αναμορφώσεις, περνάω μέχρι στιγμής τα πάντα. Η παράταξη είναι ανοιχτή. Δεν έκανα πρόταση, για παράδειγμα, στην παράταξη του κ. Οικονόμου (σ.σ.: Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή), ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανήκει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ότι είναι αρεστός του σημερινού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι είναι ξεκάθαρο, το γνωρίζουμε όλοι στην πόλη, ότι επί της ουσίας δεν στήριξε την παράταξή μας, ως όφειλε, στον δεύτερο γύρο, αλλά στήριζε Σταθόπουλο, είτε υπογείως είτε φανερά. Όταν στελέχη του, όπως η κ. Μουχτούρη, που την είχα τιμήσει και την είχα αντιδήμαρχο, όλη τη δεύτερη εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ήταν στα γραφεία του Σταθόπουλου, και έπιαναν τον κόσμο, κυρίως νεοδημοκράτες, για να τους πουν να ψηφίσουν τον πολιτικό μας αντίπαλο, πώς να συνεργασθώ;

Ας μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Τώρα τι κάνετε, πώς θα διοικήσετε;

Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος -πλην του κ. Οικονόμου, που λέει σε όλα όχι- όταν έρχεται ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι προς όφελος της πόλης, τι θα πει, όχι; Άντε, να ψηφίσει «λευκό». Ας φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που είναι για το καλό της Αγίας Παρασκευής και ας πούνε όχι. Δεν θα έχουν πού να κρυφτούν μετά…

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε ότι συνεχίζεται η κόντρα με την παράταξη του κ. Σταθόπουλου και, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και μια νέα, αυτή με την παράταξη του κ. Γ. Οικονόμου. Έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας και νομίζετε ότι αυτού του είδους η αντιπαράθεση ενδιαφέρει τον μέσο Αγιοπαρασκευιώτη;

Όχι, ούτε τον ενδιαφέρει, ούτε τον εκφράζει. Αλλά, με τον Σταθόπουλο τι κόντρα έχω; Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα τα έργα είναι δικά του, αλλά δεν δίνω σημασία. Όταν, όμως, με προκαλούν, δεν μπορώ να μην απαντήσω.

Με τον κ. Οικονόμου υπάρχει θέμα. Από την πρώτη μέρα ξεκίνησε με αναρτήσεις, όπου ανέφερε, από τον μήνα Σεπτέμβριο, ότι κατασπαταλώ, κακοδιαχειρίζομαι τα χρήματα των πολιτών. Πότε πρόλαβα; Από την άλλη, έχει μια μόνιμα αρνητική θέση σε όλα. Και με το ζόρι ψήφισε για το οικόπεδο Μακρή. Και γι’ αυτό του πρότεινα να επιτρέψει στον κ. Κωστόπουλο (σ.σ.: μέλος της παράταξης Οικονόμου, που πλέον ανέλαβε αντιδήμαρχος Οικονομικών) να αναλάβει τα οικονομικά του Δήμου, για να έχει ο κ. Οικονόμου άμεση ενημέρωση… Κι αυτός άρχισε να μιλάει για μεθοδεύσεις.

Ελάτε κ. δήμαρχε, αυτή η κίνηση με τον κ. Κωστόπουλο δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έγινε αυθόρμητα και δεν ήταν πολιτική ντρίμπλα…

Τι πολιτική ντρίμπλα; Του είπα, αφού θέλει να συνεργασθούμε, ας ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τον Κωστόπουλο, για να κοιμάται ήσυχος και να μην ανησυχεί ότι ξοδεύουμε τα λεφτά των δημοτών.

«Η συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης για την απόκτηση της βίλας Ιόλα ήταν επώδυνη και την εξετάζω…».

Ας περάσουμε στα θέματα της πόλης. Είναι αλήθεια ότι στους πρώτους μήνες της θητείας σας υλοποιείτε έργα τα οποία «ωρίμασαν» επί θητείας της προηγούμενης διοίκησης. Εσείς ποια μεγάλα έργα έχετε βάλει μπροστά ώστε να τα δούμε να αρχίζουν να υλοποιούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει ότι το δημαρχείο είναι έργο δικό του, αλλά είναι διαχρονικό έργο, εργάσθηκαν πολλοί γι’ αυτό. Το μείζον στο συγκεκριμένο έργο είναι να μην αποσυρθεί η χρηματοδότηση κι αυτό το έχω πάρει πάνω μου εγώ. Γιατί μπορεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να δημοπράτησε το έργο, αλλά στον προϋπολογισμό είχαν 10.000 ευρώ γι’ αυτό. Για να προχωρήσει, όμως, το συγκεκριμένο έργο χρειάζονται 11,5 εκατ. ευρώ. Για να διαθέσει το ποσό αυτό η Περιφέρεια πρέπει να πειστεί, και πλέον πιστεύω ότι την έχουμε πείσει.

Τώρα, αν μιλάμε για έργα όπως αυτά στην Αιγαίου Πελάγους, ναι, τα ξεκίνησε ο κ. Σταθόπουλος, αλλά θα τα ολοκληρώσω εγώ. Όπως κι εκείνος ολοκλήρωσε έργα δικά μου, όπως τα όμβρια, οι διανοίξεις οδών και άλλα.

Εσείς ποια έργα θα αφήσετε στον επόμενο δήμαρχο;

Πρώτα απ’ όλα, άμεσα καταθέτουμε στην Περιφέρεια τη χρηματοδότηση ενός βρεφονηπιακού σταθμού στα Πευκάκια, στο Ο.Τ.328, που αποδεσμεύσαμε από το ΣΥΠΟΘΑ (σ.σ.: Συμβούλιου Πολεδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Θα προχωρήσουμε, επίσης, και στη δημιουργία δεύτερου βρεφονηπιακού σταθμού, βαρέους τύπου, για να λύσουμε το πρόβλημα έλλειψης των συγκεκριμένων σταθμών.

Τα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζουμε, θα τα ανακοινώσουμε εν καιρώ. Πάντως, πρόκειται για έργα ασφαλτοστρώσεων, ομβρίων, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για το οποίο τις επόμενες μέρες λήγει η προθεσμία κατάθεση των σχετικών προσφορών. Χωρίς ΣΒΑΚ δεν μπορείς να προχωρήσεις στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, ούτε στη Δημοτική Συγκοινωνία, ούτε σε θέματα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η θητεία σας θυμίζει «καρμπόν» την προηγούμενη ως προς το ότι έχετε κι εσείς απέναντι μια «φιλική» Περιφέρεια και μια εξίσου «φιλική» κυβέρνηση. Το έχετε «εισπράξει» αυτό μέχρι σήμερα και πόσο «επενδύετε» στη συγκεκριμένη συγκυρία για να προχωρήσετε γρηγορότερα τα έργα που σχεδιάζετε;

Ως κλίμα έχουμε εισπράξει ότι θα λάβουμε παρά πολλά χρήματα.

Αυτό υποστήριζε και ο κ. Σταθόπουλος…

Δεν πήρε όμως… Εγώ, όμως, απέδειξα την περίοδο 2011-2014 ότι πήρα χρήματα. Χρηματοδότησα το έργο του Κοντοπεύκου, επί Γ. Σγουρού, την Ελευθερίου Βενιζέλου, αναπλάσεις των πεζοδρομίων, την Αγ. Ιωάννου, τον παιδικό σταθμό, το πρόγραμμα φτώχειας, σύνολο 21 εκατ. ευρώ. Και όταν ανέλαβα δεν είχα ούτε «φιλική» κυβέρνηση, ούτε «φιλικό» περιφερειάρχη. Πήγα, τα ζήτησα, τα χρηματοδοτήσαμε.

Σας ακούμε συχνά να προβάλλετε το κόστος απόκτησης του ακινήτου Ιόλα ως «μεγάλο βάρος» στο δημοτικό ταμείο, το οποίο περιορίζει τις κινήσεις του Δήμου. Ήταν, όντως, επώδυνη η συγκεκριμένη συμφωνία;

Για μένα ναι, και την εξετάζω. Είχα δεσμευτεί ότι θα το κάνω και εάν υπάρξουν στοιχεία, που θεωρώ ότι θα υπάρξουν, θα το δούμε…

Ποιοι κομμάτι της συμφωνίας εξετάζετε;

Καταρχάς δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος για την αγορά της βίλας Ιόλα με 3 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση, ποτέ, να «φύγει» από εκεί η βίλα Ιόλα, αφού το ακίνητο αυτό είναι δεσμευμένο από το υπουργείο Πολιτισμού. Όταν δεν έχεις βρεφονηπιακούς σταθμούς να βάλεις τα παιδιά, έχεις άλλα κτηριακά ελλείμματα, αγοράζεις τη βίλα Ιόλα;

Από την άλλη, θεωρώ ότι τα λεφτά που δόθηκαν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι πολλά και εξετάζω εάν η αντικειμενική αξία που πήραν από την Εφορία, συνάδει με τα βάρη που είχε το συγκεκριμένο ακίνητο. Η Εφορία γνώριζε ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο; Γιατί από πληροφορίες που έχω, είναι άλλη η αντικειμενική αξία ενός «ελεύθερου» ακινήτου και άλλη ενός που έχει «βάρη».

Σε κάθε περίπτωση, εμένα η διοίκηση Σταθόπουλου μου άφησε «μνημόνιο» να πληρώνω.

«Εγώ, επί θητείας μου, έφερα στην πόλη χρηματοδοτήσεις 21 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σταθόπουλος τι έφερε;».

Κύριε δήμαρχε, όλες οι διοικήσεις αφήνουν κάποια οικονομικά βάρη στις επόμενες…

Δεν είναι έτσι, εγώ δεν άφησα. Η διοίκησή μου δεν πήρε νέο δάνειο, απεναντίας μείωσε αυτά που βρήκε στο μισό. Το έλλειμμα του Δήμου το μειώσαμε κατά 70% και το παραδώσαμε στον κ. Σταθόπουλο, για να μας το «επιστρέψει» σχεδόν στο ίδιο ύψος, μείον περίπου 200.000 ευρώ.

Για να κλείσουμε το θέμα της βίλας Ιόλα. Τι θα γίνει με το ακίνητο; Καλώς ή κακώς, θα το πληρώσουν οι δημότες, αλλά πώς και πότε θα λάβουν κάποιας μορφής ανταποδοτικότητα;

Αυτή τη στιγμή για τη βίλα έχει δημοπρατηθεί μια μελέτη, την οποία αναμένουμε σε περίπου δύο μήνες να μας παραδοθεί και υπάρχει ένα ποσό από ΕΣΠΑ, που πρέπει, βέβαια, να το «δούμε». Αλλά τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την αξιοποίησή του, η οποία φθάνει στα 5 εκατ. ευρώ, πού θα τα βρω;

Καταλάβατε τι συνέβη; Αγοράστηκε ένα ακίνητο στα 3 εκατ. ευρώ και για να φτιαχτεί χρειάζονται άλλα 5 εκατ. ευρώ. Πού θα βρεθούν, θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και από πού; Αν το κεντρικό κράτος είχε χρήματα, γιατί δεν προχώρησε στην αξιοποίησή του, αφού το είχε δεσμεύσει;

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αξιοποίησή του, θα πιέσουμε παντού, αλλά δεν είναι εύκολο.

Υπόθεση Μακρή. Ποια νέα εξέλιξη έχουμε τόσο από πλευράς τραπεζών για το δάνειο, όσο και από πλευράς ιδιοκτησίας;

Υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουμε ένα δάνειο γύρω στα 2,8 εκατ. ευρώ για την αγορά του, έχουμε στείλει αιτήματα στις τράπεζες, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα που ανταποκρίθηκαν μας ζήτησαν κάποια στοιχεία, τα οποία και αποστείλαμε, πλην του ισολογισμού του 2018, που «περνά» από το Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύω ότι όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε τον Απρίλιο να μπορούμε να λάβουμε το δάνειο.

Και από πλευράς ιδιοκτησίας, είχατε κάποια νέα επαφή;

Καμία επαφή, παρ’ όλο που η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη. Βέβαια, κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι αφού μπορούμε να χτίσουμε σχολείο και σε 2 στρέμματα, γιατί να πάρουμε όλον τον χώρο των 5 στρεμμάτων και να μην πάρουμε μόνο αυτόν που χρειαζόμαστε και ο υπόλοιπος να αποδεσμευτεί και να παραμείνει στην ιδιοκτήτρια.

Εσείς τι θα κάνατε σε μια τέτοια περίπτωση;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση. Εάν γίνει, θα καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων και θα το συζητήσω μαζί τους. Νομίζω, πάντως, είναι προς το συμφέρον του Δήμου να πάρει τον χώρο που χρειάζεται, τον οποίο θα πληρώσει και λιγότερο, για να καλύψει το πρόβλημα σχολικής στέγης που έχει στην περιοχή.

Προς το παρόν και, αν δεν αλλάξει κάτι, προχωράμε κανονικά στον σχεδιασμό μας για απαλλοτρίωση του χώρου.  

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι, όπως πάνε τα πράγματα, ακόμη και αν αποκτηθεί το ακίνητο, έως ότου φτιαχτεί εκεί σχολείο, θα έχουν αλλάξει και πάλι οι ανάγκες σχολικής στέγης στην πόλη;

Όντως, μιλάμε για πολλά χρόνια, ίσως και 7-8, οπότε δεν μπορείς να προβλέψεις τις ανάγκες για σχολική στέγη. Όταν, όμως, αγοράζεις ένα οικόπεδο, δεν πάει χαμένο. Κάποια ανάγκη της πόλης θα καλύψεις. Για παράδειγμα, η πόλη έχει μεγάλο πρόβλημα με βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κάθε χρόνο μένουν εκτός σταθμών περίπου 150 παιδιά.

Και όταν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στον Δήμο τι θα γίνει;

Εάν εφαρμοσθεί η δίχρονη, θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς 210 παιδιά, από 4 έως 6 ετών, και θα πάνε στα νηπιαγωγεία.

Τα οποία δεν έχουν πρόβλημα κ. δήμαρχε;

Εκεί είναι χειρότερα από τους παιδικούς σταθμούς τα πράγματα. Χρειαζόμαστε στην Αγία Παρασκευή 11 αίθουσες, οι δύο φτιάχνονται, άρα υπολείπονται εννιά.

«Πιστεύω μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε τελειώσει τις διαδικασίες με τις τράπεζες, ώστε τον Απρίλιο να μπορούμε να λάβουμε το δάνειο για το ακίνητο Μακρή».

Άρα, δεν προλαβαίνετε μέχρι την έναρξη της προσεχούς σχολικής χρονιάς…

Τι να προλάβουμε; Είναι αδύνατον. Το υπουργείο λέει θα βάλει αίθουσες προκάτ. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κάποια οικόπεδα για τα τις βάλουν, τουλάχιστον για τις επτά εξ αυτών. Για τις άλλες δεν ξέρω τι θα γίνει.

Πλατεία Άι Γιάννη: Ας μην μπούμε στον πειρασμό να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση για το πώς έγινε η προηγούμενη σύμβαση. Ας πάμε στο αύριο. Έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα προχωρήσετε στη συγκεκριμένη ανάπλαση και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή;

Πρώτα απ’ όλα, δε υπάρχει σύμβαση, δημοπράτηση έγινε. Από εκεί και πέρα, η πλατεία Άι Γιάννη είναι μια παλιά πλατεία, που θέλει «διορθώσεις». Υπάρχουν δύο τρόποι γι’ αυτό: Είτε να την ξηλώσεις ολόκληρη και να φτιάξεις μια νέα πλατεία, είτε να «ρετουσάρεις» την ήδη υπάρχουσα.

Θα σας θυμίσω ότι στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στη διοίκηση του Βασίλη Γιαννακόπουλου, ο Κώστας Κρητικίδης, είπε μια σοφή κουβέντα: ότι, δηλαδή, το να δεσμεύσουμε 1,6 εκατ. ευρώ για να φτιάξουμε την πλατεία από την αρχή, η οποία μάλιστα έχει πάρει και βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είναι λάθος. Η γνώμη του ήταν ότι στον Άι Γιάννη μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την πλατεία και να δούμε στη συνέχεια τι μπορούμε να κάνουμε με την παραβατικότητα.

Προσωπικώς, ακούω ευχάριστα τη συγκεκριμένη πρόταση, γιατί μια τέτοια παρέμβαση δεν χρειάζεται παραπάνω από 400.000 ευρώ.

Τι είδους παρέμβαση έχετε στο μυαλό σας κ. δήμαρχε;

Να διορθώσουμε τις φθορές που υπάρχουν, τα πλακάκια, το θεατράκι, να δημιουργήσουμε μια δεύτερη παιδική χαρά, ώστε να μπορούν να πάνε και λίγο μεγαλύτερα παιδιά, να τη φωτίσουμε καλύτερα. Αυτή είναι μια λύση που σκεφτόμαστε.

Πότε θα το αποφασίσετε;

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί, οριστικά και αμετάκλητα, εντός της εβδομάδας. Και να σας πω και κάτι ακόμη, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει και οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και Φυσάει Κόντρα, κινούνται προς την κατεύθυνση «διορθώσεων» στην πλατεία και όχι ριζικών αλλαγών.

Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια: Στείλατε την προμελέτη στη ΓΓΑ και κάποιοι επικεφαλής σας κατηγόρησαν ήδη ότι, για άλλη μια φορά, απαξιώνετε τις λοιπές παρατάξεις και τους δημότες, αποφεύγοντας να προχωρήσετε σε διαβούλευση μαζί τους. Γιατί το κάνετε, δεν πιστεύετε ότι τουλάχιστον στα μείζονος σημασίας έργα θα πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι προτάσεις;

Είναι ψέματα αυτά που λένε. Έχουν γίνει δύο διαβουλεύσεις για το θέμα. Η πρώτη έγινε το 2009, με πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ (σ.σ.: Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) τον Γιάννη Μυλωνάκη, και μία επί της δικής μου θητείας, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου κατατέθηκε όποια πρόταση υπήρχε.

Λοιπόν, έχουμε ένα οικόπεδο 22 στρέμματα, η Τεχνική Υπηρεσία έκανε μια προμελέτη, την οποία έχουν κληθεί και έχουν δει όλες οι παρατάξεις και όλοι οι σύλλογοι, και οι περισσότεροι συμφώνησαν.

Στη ΓΓΑ στείλαμε την προμελέτη για να μας πει εάν αυτά που έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο χώρο πληρούν τις προδιαγραφές που πρέπει. Και μάλιστα, η Γραμματεία το εξέτασε άμεσα και μας την απέστειλε πίσω με κάποιες σημαντικές διορθώσεις, τις οποίες θα κάνουμε και θα την επαναπροωθήσουμε και πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε πάρει την τελική έγκριση, οπότε θα παρουσιάσουμε στον κόσμο το τι θα γίνει τελικώς στα Πευκάκια. Στόχος μου είναι το 2020 να έχω τη σχετική μελέτη.

Κάποιοι, επίσης, σας κατηγορούν ότι κάνατε «κωλοτούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα, σε σχέση με αυτά που προεκλογικώς λέγατε ότι πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Είναι έτσι;

Γιατί έκανα «κωλοτούμπα»; Σχεδόν τα ίδια υποστήριζα κι εγώ, με τη μόνη διαφορά ότι, αντί για γήπεδα τένις, είχαμε σκεφθεί για ένα κολυμβητήριο. Είχαμε μια άλλη σκέψη. Όταν όμως έρχεται ένας μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας με συγκεκριμένη πρόταση και την αποδέχεσαι, «κωλοτούμπα» είναι αυτό; Εγώ το θεωρώ υγιές, όταν σου γίνεται μια καλύτερη πρόταση, να την αποδέχεσαι.

Στην πολιτική τα πράγματα είναι δυναμικά και οι πολιτικοί πρέπει να έχουν το σθένος να αποδέχονται μια πρόταση εάν τη θεωρούν σωστή.

«Στην πολιτική τα πράγματα είναι δυναμικά και οι πολιτικοί πρέπει να έχουν το σθένος να αποδέχονται μια πρόταση εάν τη θεωρούν σωστή».

Με αφορμή και την πλατεία Άι Γιάννη, αλλά και άλλα γεγονότα στον Δήμο Αγ. Παρασκευής και τους άλλους Δήμους του Βορείου Τομέα, έχει ανοίξει μια συζήτηση για την εγκληματικότητα – παραβατικότητα και το επίπεδο αστυνόμευσης στην περιοχή. Στην Αγία Παρασκευή πώς είναι τα πράγματα; Διαπιστώνετε ελλείμματα αστυνόμευσης κι αν ναι, πώς σκοπεύετε να πιέσετε ώστε να καλυφθούν;

Πραγματικά, η παραβατικότητα στην Αγία Παρασκευή τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην πλατεία του Άι Γιάννη. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που μας καταγγέλλουν ότι μπαίνουν στα σπίτια τους, τους κλέβουν στον δρόμο κ.λπ.

Ειδικά, πάντως, στην πλατεία του Άι Γιάννη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με ναρκωτικά, αλλά και με άλλου είδους παραβατικότητα από νέους, που δεν είναι «τα παιδιά της πόλης». Εκεί, για χρόνια μαζεύονταν 100 έως 150 παιδιά από την πόλη και τώρα συγκεντρώνονται 1.000. Τι έγινε, ξαφνικά δεκαπλασιάστηκαν;

Από την άλλη, η Αστυνομία είναι ενήμερη, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί έχει ελλείψεις σε προσωπικό. Θα στείλει ένα περιπολικό, δηλαδή δύο άτομα, ανάμεσα σε 500 και 1.000. Να κάνουν τι;

Και ξέρετε κάτι, στην περιοχή είχαν πρόβλημα και Αμερικανοί πολίτες, παιδιά του Αμερικανικού Κολεγίου που μένουν σε διαμερίσματα στην περιοχή και στα οποία έχουν επιτεθεί και τους έχουν αποσπάσει με τη βία τσάντες, κινητά ή προσπαθούν να τους πουλήσουν ναρκωτικά κ.λπ. Για το θέμα ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, η Αστυνομία, η αμερικανική πρεσβεία, κάναμε μια συνάντηση με τον διοικητή Ασφαλείας του Βορείου Τομέα και ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Όλοι ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και η προηγούμενη διοίκηση πίεζε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε αυτό το τραπέζι που μιλάμε τώρα, επί της προηγούμενης θητείας, έχω συμμετάσχει τουλάχιστον σε τέσσερις συναντήσεις για το θέμα αυτό με αρμόδιους αστυνομικούς παράγοντες και πάντα «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και μας λένε «δεν έχουμε προσωπικό».

Και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου τι σας λένε;

Τι να μας πουν; Υποτίθεται προσέλαβαν νέο προσωπικό, να βγει στους δρόμους με μηχανές.

«Η παραβατικότητα στην Αγία Παρασκευή τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην πλατεία του Άι Γιάννη».

Τους έχετε δει στην Αγία Παρασκευή;

Έχουμε παρατηρήσει κάποιους παραπάνω αστυνομικούς τις τελευταίες 15-20 μέρες, αλλά το έχουμε «ξαναδεί το έργο». Εμφανίζονται για λίγα 24ωρα και μετά «εξαφανίζονται» για να πάνε στην προστασία υψηλών προσώπων… Ε, λοιπόν, πιο «υψηλό πρόσωπο» από τον λαό δεν υπάρχει.

Θα σας καλούσα να κλείσουμε τη συνέντευξή μας κάπως διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Θα ήθελα να σας αναφέρω τα ονόματα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Αγίας Παρασκευής και να μου πείτε έναν χαρακτηρισμό, ένα επίθετο για τον καθέναν…

Γιάννης Σταθόπουλος: Καλό παιδί, για παρέα…

Γιώργος Οικονόμου: Εμμονές…

Γιάννης Μυλωνάκης: Συγκαταβατικός για το μέλλον της πόλης…

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: Αχαρακτήριστος…

Ανδρέας Γκιζιώτης: Γνώστης των δημοτικών θεμάτων, με μεγάλη επάρκεια. Αν δεν ήταν ΚΚΕ, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος.

Μελίνα Αλεφαντή: Είναι άπειρη, γιατί είναι πολύ νέα.

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε κ. δήμαρχε;

Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αυτά που έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε στην πόλη, έχουμε χρόνο μπροστά μας και υπομονή και θα τα κάνουμε. Όπως είπα και πρόσφατα στους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ έχω και χρόνο και υπομονή, όπως έλεγε ο Μέγας Πέτρος (σ.σ.: ο Πέτρος Α’ της Ρωσίας), αυτοί δεν έχουν. Ο Σταθόπουλος δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε υπομονή, ο δε Οικονόμου δεν έχει υπομονή. Από χρόνο θα δούμε…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet