Η έκθεση «Tzoumerka – Αγιογραφία των “Ορέων”» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτισμός

Η έκθεση «Tzoumerka – Αγιογραφία των “Ορέων”» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης φιλοξενεί, ως δεύτερο σταθμό, την έκθεση «Tzoumerka – Αγιογραφία των “Ορέων”», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης (Βρυούλων 25, Πεύκη), με εγκαίνια το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 19:00. Η διάρκειά της είναι από 17 έως 30 Ιανουαρίου, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00 με 20:00, εκτός Τρίτης και αργιών.

Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Τη φιλοξενία της έκθεσης στηρίζει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Αττικής, ενισχύοντας τη συνεργασία των φορέων και τη διάχυση της ηπειρώτικης πολιτιστικής ταυτότητας στην Αττική.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αγιογραφίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώνει εκκλησιαστικά μνημεία, τοιχογραφίες και τεκμήρια της καλλιτεχνικής παράδοσης της περιοχής. Ιδιαίτερη θέση κατέχει το αφιέρωμα στον μεγάλο Τζουμερκιώτη αγιογράφο, ζωγράφο και συγγραφέα Χαρίλαο – Ιωάννη Βράνο, στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι αγιογράφοι Μιχάλης Μητρογιάννης, Νικόλαος Κάλλης και Κωνσταντίνος Αντώνης, οι φωτογράφοι Ιωάννης Μπενέκος, Χάρης Μπινώλης και Βασίλης Πατερούσης, καθώς και οι ξυλογλύπτες Σπύρος Συγκούνας και Δημήτριος Μαγειρίας.

Η έκθεση «Tzoumerka – Αγιογραφία των “Ορέων”» προσφέρει στο κοινό της Αττικής μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στον αστικό χώρο και την ορεινή Ήπειρο, πριν επιστρέψει στα Ιωάννινα και καταλήξει στον τόπο που γέννησε αυτή τη σημαντική καλλιτεχνική παράδοση.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet