Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία & το σύγχρονο ευ ζην αναλύθηκε από τον ΣΦΕ
Πολιτισμός

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία & το σύγχρονο ευ ζην αναλύθηκε από τον ΣΦΕ

Η δεύτερη εισήγηση του θέματος με τίτλο «Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το σύγχρονο ευ ζην» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στο μικρό αμφιθέατρο της Ελληνικής Παιδείας, στα Μελίσσια, από το Διεθνές Διαπολιτισμικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ).

Την εισήγηση πραγματοποίησε η δρ. Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης Άννα Μαρκοπούλου.

Η αντιπρόεδρος του ΣΦΕ Μαρία Αραμπάνου καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, την ομιλήτρια κα Άννα Μαρκοπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης, την Ελληνική Παιδεία και τον λυκειάρχη κ. Ράπτη για τη φιλοξενία. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Διεθνές Διαπολιτισμικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι γέννημα του ΣΦΕ στους σκοπούς του οποίου είναι και η διά βίου μάθηση και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της ομιλήτριας την οποία ευχαρίστησε εκ νέου.

Ακολούθησε η ομιλία της κας Άννα Μαρκοπούλου η οποία τόνισε oτι το ευ ζην, είναι ένα πολύ παλιό, αλλά ταυτόχρονα τόσο νέο και επίκαιρο θέμα. Συνιστά, όπως είπε, υπό τις παρούσες συνθήκες, μία πρόκληση και ένα στοίχημα ταυτοχρόνως.

Επεξηγώντας, υπογράμμισε:

«Πρόκληση, διότι η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα που μάς περιστοιχίζει, συνιστά ένα μεγάλο εμπόδιο για τη λειτουργία της καθαρής σκέψης· στοίχημα, διότι έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας μπορεί να παράσχει στον σημερινό άνθρωπο και, ιδιαιτέρως στον σημερινό Έλληνα άνθρωπο, τα μέσα για να συγκροτήσει μέσα του και γύρω του μία αληθή ευζωία. Η διάκριση, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μεταξύ της ψευδούς και της αληθούς ευζωίας αναδεικνύει ότι το ζητούμενο για τον σημερινό άνθρωπο είναι η απόκτηση της εσωτερικής, δηλαδή της αληθούς ευζωίας της ψυχής, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της παιδείας. Η παιδεία αυτή συνίσταται στην καλλιέργεια των αρετών της ψυχής, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ του λογικού και του άλογου μέρους της και τη συνακόλουθη επίτευξη της ευδαιμονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το έπαθλο του δύσκολου αγώνα, τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται σήμερα επειγόντως να επιτελέσει, για να επιτύχει την αληθή ευζωία, είναι ο νήφων λογισμός, δηλαδή ο νηφάλιος και εναργής στοχασμός, το μόνο μέσο, με το οποίο η ανθρώπινη ψυχή θα μπορέσει να απελευθερωθεί από την υποδούλωσή της στην ψευδή ευζωία του σήμερα».

Στο τέλος η κα Άννα Μαρκοπούλου απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet