Αγία Παρασκευή: Προϋπολογισμός ανάγκης, αντιπαραθέσεις από το παρελθόν
Πολιτική

Αγία Παρασκευή: Προϋπολογισμός ανάγκης, αντιπαραθέσεις από το παρελθόν

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2024, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδειξε μια εικόνα από το παρελθόν. Μόνο για τον Παπάγο και τον Πλαστήρα δεν συζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως εύστοχα παρατήρησε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Κρητικίδης, στο τελείωμα της πολύωρης αντιπαράθεσης.

Εξίσου παραστατικός υπήρξε στην ίδια συζήτηση και ο αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος θέλοντας να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση του Δήμου την περιέγραψε σαν φορτηγό που έχει «ντεραπάρει» και πλέον η νέα διοίκηση προσπαθεί να το επαναφέρει στον δρόμο, να του αλλάξει ελαστικά, να το «φουλάρει» με πετρέλαιο και να το βάλει μπροστά για να συνεχίσει την πορεία του!

Ποιος έπρεπε να φέρει τον προϋπολογισμό

Μεγάλο τμήμα της αντιπαράθεσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σπαταλήθηκε γύρω από το ποιος ήταν υποχρεωμένος να φέρει τον νέο προϋπολογισμό προς ψήφιση στο Σώμα. Ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ανάγκης, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του 2023 και η χθεσινή συζήτηση να γίνεται πλέον για την πρώτη αναμόρφωσή του. Κάτι το οποίο, όπως πρόσθεσε, είχε επιδιώξει ο ίδιος, συνεργαζόμενος με τις οικονομικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο εκείνη η προσπάθεια να τελεσφορήσει. Ο ίδιος πρόταξε την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα το νέο οικονομικό πλάνο, καθώς ήδη υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε νέα δαπάνη.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, τις αντιδράσεις από πλευράς κυρίως του τέως δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος θύμισε στον κ. Μυλωνάκη ότι ο προϋπολογισμός του 2011 (σ.σ. όταν παρέλαβε ο ίδιος στην πρώτη θητεία του) ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου και επέστρεψε στον Δήμο στα τέλη Απριλίου. Πρόσθεσε δε ότι πάντοτε οι προϋπολογισμοί του Δήμου ψηφίζονταν τον Ιανουάριο, με τον κ. Μυλωνάκη να ανταπαντά ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή κι αυτή όφειλε να τον φέρει προς ψήφιση. «Κάρφωσε» μάλιστα τον πρώην ομόλογό του, λέγοντας ότι «πληρωνόταν ως δήμαρχος μέχρι 31/12/2023, αλλά δεν ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι τότε».

Το «στίγμα» της νέας διοίκησης

Οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις εστίασαν στο ότι από τον προϋπολογισμό λείπει το «στίγμα» και το όραμα της νέας διοίκησης, με τον δήμαρχο να υποστηρίζει ότι αυτό θα φανεί αρχικώς στην πρώτη αναμόρφωση η οποία θα ακολουθήσει και, σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή του θα ξεδιπλώσει βήμα με βήμα τα επόμενα πέντε χρόνια το πλήρες πρόγραμμά της, για το οποίο και δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας Βασίλης Σάρκουλας είπε στον δήμαρχο ότι είχε τον χρόνο να φέρει τον δικό του προϋπολογισμό, αφού δήλωνε έτοιμος να διοικήσει τον Δήμο ή, τουλάχιστον, να έβαζε σε αυτόν και το δικό του στίγμα, έστω και χωρίς τη δέσμευση συγκεκριμένων ποσών.

Στο ίδιο μήκος κύματος στο συγκεκριμένο θέμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Οικονόμου (Νέα Αρχή), ο οποίος εστίασε και στις πολλές ανοιχτές υποχρεώσεις που φαίνεται να έχει ο Δήμος, σε μια συγκυρία που τα έσοδα μειώνονται, του κ. Ηλία Τσιμπουκάκη (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος μίλησε για διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση μέσω περαιτέρω επιβάρυνσης των πολιτών και του Παναγιώτη Αντωνίου (Φυσάει Κόντρα), που δήλωσε ότι αναμένει την πρώτη αναμόρφωση για να δει εάν η νέα δημοτική αρχή κινηθεί διεκδικητικά ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη της απλής διαχείρισης των πραγμάτων. Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς ήταν περισσότερο επιθετικός κατά της νέας δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μυλωνάκης ήταν γνώστης όλων των προβλημάτων του Δήμου και τώρα, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, γυρνά στο «καταστροφικό για τον τόπο» σύνθημα της «καμένης γης».

Το έλλειμμα στα ανταποδοτικά και τα απλήρωτα ΠΟΕ

Από τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό αρκετή συζήτηση έγινε για το έλλειμμα στα ανταποδοτικά τέλη, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, με το ερώτημα για το πώς θα καλυφθεί αυτό να αιωρείται -χωρίς τελικώς να απαντηθεί- έως το τέλος της συνεδρίασης. Μάλιστα, ο κ. Σάρκουλας προκάλεσε τον δήμαρχο λέγοντας ότι ήταν δική του στρατηγική η μη αύξηση των δημοτικών τελών, για να εισπράξει την απάντηση ότι τα δημοτικά τέλη ψηφίστηκαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία εάν είχε αντίρρηση θα έπρεπε να έχει φέρει διαφορετική εισήγηση.

Σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν και οι απλήρωτες οφειλές παρελθόντων ετών, με τον κ. Μυλωνάκη να κατηγορεί τον κ. Ζορμπά ότι άφησε πίσω του απλήρωτα ΠΟΕ περίπου 600.000 ευρώ, με τον τέως δήμαρχο να περνά στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η διοίκηση του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, στην οποία συμμετείχε ο σημερινός δήμαρχος, άφησε απλήρωτες οφειλές 6 εκατ. ευρώ και πολλά δάνεια, που ξεπληρώνονται σήμερα.

Στο σημείο αυτό ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης για το τι παρέλαβε κάθε δημοτική αρχή από την προηγούμενη, ποιος εκφράζει το «παλιό» και ποιος το «νέο» στην πόλη, η οποία και οδήγησε στο σχόλιο του κ. Κρητικίδη που προαναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου.

Αιχμές και για την επικοινωνιακή πολιτική του δημάρχου

Η οικονομική εικόνα του Δήμου Αγίας Παρασκευής κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, κάτι που παραδέχθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έλαβαν τον λόγο, ανεξαρτήτως σε ποιον ο καθένας επέρριπτε τις ευθύνες. Παρ’ όλα αυτά, βρέθηκε χρόνος στην παραπάνω συνεδρίαση για ακόμη μία αντιπαράθεση που αφορούσε μια άλλη εικόνα και συγκεκριμένα αυτήν της επικοινωνίας του νέου δημάρχου. Το θέμα άνοιξε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «γέρνει περισσότερο στην επικοινωνία και στο να φορτώνει όλες τις ευθύνες στους άλλους και λιγότερο στη συνεργασία και στη συνεννόηση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κ. Μυλωνάκης κατέχει ήδη το ρεκόρ φωτογράφισης από οποιονδήποτε άλλον δήμαρχο στο παρελθόν.

Η απάντηση από τον κ. Μυλωνάκη ήταν ότι ο κ. Σταθόπουλος ενοχλείται από το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου είναι πλέον καλύτερα από αυτά του ίδιου και πως είχε δεσμευθεί ότι θα έχει αδιάλειπτη και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, κάτι το οποίο και εφαρμόζει.  

Για την ιστορία ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από πλευράς αντιπολίτευσης από την παράταξη του κ. Σταθόπουλου (Νίκη των Πολιτών), με τις υπόλοιπες παρατάξεις είτε να καταψηφίζουν, είτε να επιλέγουν το «παρών».

Νεότερη ενημέρωση (10/2)

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet