Η κινητικότητα της Αθήνας, η «αφύπνιση» Τραμπ και το νέο τηλεφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν
Πολιτική

Η κινητικότητα της Αθήνας, η «αφύπνιση» Τραμπ και το νέο τηλεφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν

Η κυβέρνηση κάνει απανωτές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, ο αμερικανικός παράγοντας αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Μεσόγειο και οι Γερμανοί ψάχνουν… κανάλια επικοινωνίας. 

Η χθεσινή (26/8) μέρα στη Βουλή ήταν ιστορική: δύο συμφωνίες για ΑΟΖ ήρθαν προς συζήτηση και κύρωση, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω χειροκροτημάτων από τη γαλάζια πτέρυγα της Βουλής, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος ως το Ταίναρο, ενεργοποιώντας, επί της ουσίας, μία από τις επιλογές που υπήρχαν στο οπλοστάσιο της ελληνικής διπλωματίας εδώ και χρόνια. Παράλληλα, το βράδυ ο Νίκος Δένδιας υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. και νοτίως της Κρήτης, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα καμία πρόθεση δεν έχει να απεμπολήσει τα δικαιώματα στο Αιγαίο.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αθήνα στο πεδίο είναι σημαντικές, αν σκεφτεί κανείς το ευρύτερο περιβάλλον, αλλά και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που λειτουργεί ως καταλύτης στην περιοχή και, ρεαλιστικά, αλλάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως το έθετε αρμόδια κυβερνητική πηγή, όμως, χθες, «παραιτείται κανείς από τα κυριαρχικά του δικαιώματα, όταν δεν τα ασκεί και απλώς τα επικαλείται».

Και ενώ η Αθήνα κάνει τις δικές της κινήσεις στη σκακιέρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ΗΠΑ, με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να κάμπτεται και φλερτάρει με την αδειοδότηση ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων σε τεμάχια νοτίως της Κρήτης.

Ιδιαίτερης σημειολογίας είναι το χθεσινό τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Τραμπ για την κατάσταση στην περιοχή. Πηγές με άμεση γνώση της συζήτησης έλεγαν στο Reader.gr ότι η κουβέντα διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, με τον κ. Μητσοτάκη να εκθέτει αναλυτικά στον Αμερικανό πρόεδρο και το τι έχει κάνει η Τουρκία στην περιοχή, αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας για έναν διάλογο αποκλιμάκωσης. Και μπορεί ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εσωτερικές εξελίξεις, να μην δεσμεύθηκε σε κάποια πρωτοβουλία, έχει ιδιαίτερη σημασία όμως πώς δρομολογήθηκε το τηλεφώνημα. Καίριο ρόλο έχει παίξει το State Department, το οποίο τις τελευταίες μέρες βάλλει ευθέως εναντίον της Τουρκίας, ενώ ρόλο-κλειδί έχει παίξει και το Ισραήλ.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο Μάικ Πομπέο βρέθηκε στο Ισραήλ, ενώ εκεί είχε ταξιδέψει με σαφή στόχευση και ο Νίκος Δένδιας πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Την ίδια ώρα, η πλήρης αποχαλίνωση της Άγκυρας προκαλεί νευρικότητα και στην Ευρώπη. Ο ύπατος αρμοστής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σήμερα θα πρέπει να εισηγηθεί τη λίστα με τις κυρώσεις για την Τουρκία στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε., εξετέθηκε όταν ακούστηκε σε συζήτηση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Άννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, να λέει ότι οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι από τη συμφωνία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και θεωρούν τους Έλληνες αναξιόπιστους. Η, δε, Γερμανία είναι σε αμηχανία μετά το ναυάγιο της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος πέρασε δύσκολες στιγμές στην Άγκυρα. Προς τούτο, και σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η Άνγκελα Μέρκελ θα τηλεφωνήσει εκ νέου στον Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Πηγή: reader.gr/Γιώργος Ευγενίδης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet