Πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων στον Δήμο Κηφισιάς
Κοινωνία

Πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων στον Δήμο Κηφισιάς

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν την παραβατικότητα ανηλίκων στην πόλη παρουσιάστηκαν στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα και βία ενηλίκων – Κατανόηση, παρέμβαση, πρόληψη», στις 11-12/3, στο Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο καλωσόρισμά του, ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων του Δήμου για τη μείωση της εγκληματικότητας, με έμφαση στη νεανική παραβατικότητα.

Ο κ. Ξυπολυτάς σημείωσε πως προεκλογικά σε ευρείας κλίμακας δημοσκοπήσεις που διενήργησε, τα ζητήματα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας ήταν τα πρώτα που σημείωναν οι κάτοικοι, παρά το γεγονός ότι δεν άπτονται αμιγώς στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς, η πόλη ήταν πρωταγωνιστής αρνητικών δημοσιευμάτων τα προηγούμενα χρόνια, ως σημείο συνάντησης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ανηλίκων, γεγονός που δημιουργούσε αίσθημα ανασφάλεια τόσο για τους νέους όσο και για τους κατοίκους.

Το 2024 με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η ΕΛ.ΑΣ, μετά από αίτημα του Δημάρχου, προχώρησε σε υλοποίηση σχεδίου για την ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, με αύξηση των περιπολιών στο κέντρο και τις γειτονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην πόλη επιχειρούν 10 ομάδες ΔΙΑΣ, 1 ομάδα ΟΠΚΕ και 1 ομάδα ΟΔΟΣ.

Μάλιστα, ο κ. Ξυπολυτάς ανακοίνωσε την έναρξη πιλοτικού προγράμματος επιτήρησης δημοτικών εγκαταστάσεων (σχολεία, πάρκα, άλση κ.ά.) μέσω drones κατά τις νυκτερινές ώρες, προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες, αλλά και να προστατευθεί η δημοτική περιουσία από βανδαλισμούς και μικροεγκληματικές πράξεις.

Τέλος, προανήγγειλε την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κηφισιάς και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων αστυνόμευσης και την τοποθέτηση συστημάτων επιτήρησης (κάμερες) στις εισόδους και στα εμπορικά κέντρα του δήμου.

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος αναφέρθηκε στην στρατηγικό σχεδιασμό και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Μάλιστα, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία απολογισμού δράσεων, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην καταπολέμηση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας. Ειδικότερα, το 2024 σημειώθηκαν 5.121 έλεγχοι, 28 προσαγωγές και 21 συλλήψεις ενώ ήδη για το 2025 ο αριθμός φτάνει τους 467 ελέγχους, χωρίς προσαγωγές ή συλλήψεις. Επιπλέον, η μείωση της μεσαίας και μείζονος εγκληματικότητας καταγράφει μείωση της τάξης του 46% στην Κηφισιά. Ο κ. Στάθης εξήρε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ υπουργείου και Δήμου Κηφισιάς, ενώ σημείωσε πως, με απόφαση του υπουργού, από 2 Απριλίου 2025, η δύναμη του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων στην Κηφισιά, θα ενισχυθεί με περίπου 19 άτομα.

Στη διημερίδα συμμετείχε πλήθος κοινωνικών επιστημόνων, ψυχολόγων, δικηγόρων κ.ά., ενώ το ενδιαφέρον των μαθητών που συμμετέχουν από τα σχολεία της Κηφισιάς κέντρισε το βιωματικό Escape Room που δημιούργησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, με θέμα την εξιχνίαση ενός εγκλήματος στο… Μουσείο Γουλανδρή.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet