Διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης
Θεσμικοί Φορείς

Διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Με μια μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολίτες από όλη την Ευρώπη ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο, τίμησε τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και ο πρόεδρός της, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση, που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, συμμετείχαν 30 Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το δικό τους μήνυμα έστειλαν τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός των άλλων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – επίτροπος Δημοκρατίας και Δημογραφικού, Dubravka Suica, η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira και οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas και Klára Dobrev, ενώ παρενέβησαν και μέλη της Cohesion Alliance (Συμμαχία Συνοχής), στην οποία συνεργάζονται οι Περιφέρειες και οι Πόλεις της Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής.

«Σήμερα, που γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους τους περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών συνεχίζει να είναι η φωνή του ενός εκατομμυρίου εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών σσυμβούλων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο δουλεύοντας μαζί, με ενότητα και αλληλεγγύη, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να σώσουμε ζωές και να ανακάμψουμε. Γιατί όλοι μαζί είμαστε η Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του κ. Τζιτζικώστα, στην έναρξη της εκδήλωσης.

Στο μήνυμά της, στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με θέμα «Αναρρώνοντας από τον Κορωνοϊό, το μέλλον της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021 – 2027», η κ.Ursula von dr Leyen αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης για να ξεπεράσει η Ε.Ε. τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο μήνυμά του, στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης «Οι Περιφέρειες και Πόλεις εργάζονται για μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη» ο κ. David Sassoli αναφέρθηκε στην αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως «η διακήρυξη του Σούμαν διδάσκει ότι οι πολιτικές, που καθοδηγούνται από το συλλογικό συμφέρον, μπορούν να βελτιώσουν και να αλλάξουν την πραγματικότητα.

Από τη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση προέκυψε μια σειρά συμπερασμάτων, που συνόψισε ο κ. Τζιτζικώστας στην καταληκτική τοποθέτησή του ως εξής:

  • Μόνον ενωμένη μπορεί να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και να επανεκκινήσει η Ευρώπη.
  • Μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες και δημιουργεί ευκαιρίες χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία, Συνοχή και Αλληλεγγύη.
  • Η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την απομάκρυνση από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δεσμεύσεις της Ε.Ε.
  • Ο καλύτερος τρόπος ανάκαμψης είναι να γίνουν οι τοπικές κοινωνίες ανθεκτικές, βιώσιμες, ψηφιακές και πράσινες.
  • Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη Συνοχή, καθώς μόνον έτσι θα αναπτυχθεί χωρίς να μείνει κανένας πίσω, χωρίς να χαθούν οι δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, της ενέργειας, της δημιουργικότητας και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης στην καινοτομία.
  • Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να μεγεθύνει τις ανισότητες και να αποσυνδέσει τις πιο αδύναμες κοινωνίες από τη συνολική ανάκαμψη. Κορυφαίος στόχος των πολιτικών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνοχής.
  • Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία επιτάχυνσης της βιώσιμης καινοτομίας των δημοσίων υπηρεσιών, των τεχνολογιών και της παραγωγής τροφίμων.
  • Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν το βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας στην Ε.Ε. κι όχι απλώς να συμμετέχουν σ’ αυτή. Είναι το σημείο καμπής για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον λαϊκισμό, τις κρίσεις και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μια συμμετοχική, πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη πρέπει να εμπνέει την αλλαγή, δίνοντας στις Περιφέρειες και τους Δήμους ισχυρότερο ρόλο στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της Ε.Ε. και των πολιτικών της.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet