«Μπετόν αρμέ» κατά των λατομικών δραστηριοτήτων στο Πεντελικό – Βίντεο
Αυτοδιοίκηση

«Μπετόν αρμέ» κατά των λατομικών δραστηριοτήτων στο Πεντελικό – Βίντεο

Αν κάτι βγαίνει αβίαστα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 οι δήμαρχοι Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλάσσης Σιώμος, είναι ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» σε οποιαδήποτε σχέδιο αναβίωσης των παλιών λατομείων στο Πεντελικό, αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας που θα «πληγώσει» το ήδη πολύπαθο βουνό της Αττικής.

Με συντονιστή της συνέντευξης Τύπου τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Δήμου Διονύσου, Ιωάννη Φωτάκη, οι τέσσερις ομιλητές ξεκαθάρισαν, σε όλους του τόνους, ότι η αντίδραση στους σχεδιασμούς για επαναλειτουργία λατομείων στην περιοχή θα είναι διαρκής, έντονη και ανυποχώρητη μέχρι την τελική δικαίωση. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Πεντελικού και των όμορων περιοχών του θα είναι νικηφόρος, όσο χρονικό διάστημα και να πάρει.

Αγώνας ο οποίος περιλαμβάνει την ενημέρωση των αρμοδίων υπουργείων, της ελληνικής Βουλής, περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και των τοπικών κοινωνιών, όσο και νομικές παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο.

Σε κοινωνικό επίπεδο, άμεσα διοργανώνεται συναυλία διαμαρτυρίας στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δήμου Διονύσου, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Βέβαια, στην τελευταία περίπτωση τα πρώτα δείγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, αφού ελάχιστοι πολίτες -σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής- έχουν υπογράψει. Για τον λόγο αυτόν, έγινε έκκληση στα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου, ενώ την προσεχή Κυριακή στις εκκλησίες του Δήμου θα γίνει και από άμβωνος πρόσκληση προς τους πολίτες να ενεργοποιηθούν περισσότερο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον λόγο πήραν και μέλη της σχετικής διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στον Δήμο, τα οποία αφ’ ενός τόνισαν τη στήριξή τους στο ενιαίο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί κατά των λατομικών δραστηριοτήτων στο Πεντελικό και αφ’ ετέρου ζήτησαν να ασκηθούν πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση και την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να λάβουν ξεκάθαρη θέση στο όλο ζήτημα.

Γιάννης Καλαφατέλης: Βάναυση παρέμβαση στο εμβληματικό Πεντελικό

Ο δήμαρχος Διονύσου έκανε μια σύντομη αναφορά στα όσα προηγήθηκαν με την επιχειρούμενη λειτουργία του λατομείου εκμετάλλευσης μαρμάρων από την εταιρεία «Μεγαλιθική ΑΒΕ», καθώς και των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν αφότου γνωστοποιήθηκε το όλο θέμα.

Επίσης, ο κ. Γ. Καλαφατέλης, αφού αναφέρθηκε σε «βάναυση παρέμβαση στο εμβληματικό όρος της Πεντέλης» ανέλυσε τα 6 βήματα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος ως πρώτες άμεσες κινήσεις αποτροπής των επιχειρούμενων σχεδιασμών.

Γιώργος Θωμάκος: Κόκκινη γραμμή – μηδενική ανοχή

Για «κόκκινη γραμμή» και «μηδενική ανοχή» σε κάθε σχεδιασμό που θα θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον της περιοχής, αφού κάθε υποχώρηση -«έστω και λίγων πόντων», όπως είπε χαρακτηριστικά- μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερα αποτελέσματα.

Ο κ. Γ. Θωμάκος τόνισε τον ενιαίο περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πεντελικού για όλους τους όμορους Δήμους, ενώ εξέφρασε και την έκπληξή του για τα σχέδια που εξυφαίνονται, τα οποία ωστόσο απέδωσε μάλλον στην πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι σε κάποιον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Δήμητρα Κεχαγιά: Είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να υπερασπιστούμε τις περιοχές μας

Η δήμαρχος Πεντέλης αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής, που πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί από οποιονδήποτε απεργάζεται άλλα σχέδια για το Πεντελικό. Εμφανίστηκε, μάλιστα, σίγουρη ότι οι κινήσεις που γίνονται, αλλά και όσες ακολουθήσουν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η κ. Δ. Κεχαγιά, επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η «καθ’ ύλην αρμόδια» να προστατεύει τις περιοχές της κι αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Βλάσσης Σιώμος: Θα απαντήσουμε όσο δυναμικά κι αν χρειαστεί

Αρκετά δυναμικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις του, όσο δυναμικά κι αν χρειαστεί να το κάνει αυτό.

«Το έχουμε ξανακάνει και θα το ξανακάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλ. Σιώμος, αναφερόμενους στους πρώην κυβερνώντες, προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να το επαναλάβει και με τους νυν…

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Σε θέματα που άπτονται των μέχρι σήμερα επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και του ξεκάθαρου αιφνιδιασμού που δέχεται, για άλλη μια φορά, η Αυτοδιοίκηση από την κεντρική διοίκηση, εστιάστηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Από τις απαντήσεις, ακόμη κι αυτές που διατυπώθηκαν με… εύσχημο τρόπο, ήταν έκδηλη η δυσαρέσκεια των αιρετών για τον τρόπο που (δεν) ενημερώνονται από τα «κεντρικά» για ζητήματα που «καίνε» τις τοπικές κοινωνίες τους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet