Πρωτοβουλία Πολιτών: Προσωπικής προβολής και διαφήμισης ιδιωτών (από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με θέσεις ευθύνης στον Δήμο μας) αγώνες άγονοι
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Πρωτοβουλία Πολιτών: Προσωπικής προβολής και διαφήμισης ιδιωτών (από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με θέσεις ευθύνης στον Δήμο μας) αγώνες άγονοι

Έχοντας μπει σε προεκλογική περίοδο εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφορών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στον Δήμο μας οι οποίες, το λιγότερο, προβληματίζουν καθώς οι υποψήφιοι αυτοί εμφανίζονται να αξιοποιούν τις συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου άλλοτε να προβληθούν οι ίδιοι ή/και τα δημοτικά σχήματα στα οποία μετέχουν και άλλοτε να διαφημίσουν ιδιωτικές εταιρείες, με τις οποίες οι σχέσεις τους είναι άδηλες. Εξηγούμαστε:

Συμβάν πρώτο: Στις 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο δάσος Μορέλλα ο 26ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του αθλητή στίβου Τάσου Μιζηκάκη, υπό την αιγίδα του ΠΕΑΠ. Είχαμε τη χαρά, ως παράταξη, να παρευρεθούμε στη συγκεκριμένη άρτια εκδήλωση που, προς το τέλος, μας επεφύλασσε μια σοβαρή παραφωνία. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, ανακοίνωσε από μικροφώνου, την παρουσία συγκεκριμένου υποψηφίου δημάρχου με τον οποίο, εντελώς συμπτωματικά, πολιτεύεται η ίδια ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνδημότες μας διακρίνουν μία μεροληπτική αντιμετώπιση έναντι των υπολοίπων υποψηφίων δημάρχων και συνδυασμών, ασφαλώς και δεν κάνουν λάθος.

Συμβάν δεύτερο: Στις 13 Μαΐου, το άλλο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου (ΚΟΙΠΑΠ) είχε προγραμματίσει εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με δηλωθέν περιεχόμενο, «εκπαιδευτικά βιβλία». Στην πραγματικότητα επρόκειτο για την παρουσίαση ενός, προς έγκριση – δεν έχει εγκριθεί ακόμα – από το ΥΠΑΙΘ, βιβλίου ιδιωτικού εκδοτικού οίκου, στο πλαίσιο του «πολλαπλού βιβλίου» (οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να επιλέγουν μεταξύ 2-3 βιβλίων, ένα που θα χρησιμοποιούν και τα άλλα ως συμπληρωματικά) που θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2024-2025. Η εκδήλωση στον χώρο της Βιβλιοθήκης ακυρώθηκε, ύστερα από αντιδράσεις που εδράζονταν στο εύλογο ερώτημα αν υπάγεται στις αρμοδιότητες του ΚΟΙΠΑΠ η διαφήμιση ενός, προς έγκριση, βιβλίου συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου έναντι των συνυποψήφιων βιβλίων. Δεν ήταν, ωστόσο, αυτό το μοναδικό πρόβλημα.

Η παραπάνω εκδήλωση είχε την έγκριση μόνο του προέδρου του ΚΟΙΠΑΠ και ενός ακόμα μέλους του Δ.Σ. του, ενώ και για τους δύο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υποψήφιοι με άλλο δημοτικό συνδυασμό, φερέλπιδος υποψηφίου δημάρχου ο οποίος μας… απειλεί πως θα τα αλλάξει όλα. Η παράταξή μας, έχοντας έρθει σε επαφή με μέλη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα υπόλοιπα μέλη του ενημερώθηκαν, μόλις χθες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. – συνεπώς το σχετικό αίτημα χρήσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν πέρασε από το αρμόδιο όργανο – ενώ το αίτημα είχε εγκριθεί προφορικά. Το κερασάκι στην τούρτα; Η εκδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε, ίδια ημέρα και ώρα, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης». Πάλι σιωπηρά, επτασφράγιστο μυστικό για τον πρόεδρο του ΚΟΙΠΑΠ και το «εξ απορρήτων» του και με ειδικά προνόμια, μέλος του Δ.Σ.

Τα παραπάνω κωμικοτραγικά γεγονότα συνιστούν μνημείο ιδιοκτησιακής αντίληψης επί της περιουσίας, των θεσμών και των δομών του Δήμου, που ανήκουν σε όλους τους δημότες και όχι στους αιρετούς που διοικούν τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα. Και ταυτόχρονα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πώς διοικείται μέχρι σήμερα ο Δήμος μας – αλλά και ένα «καμπανάκι» για το πώς ενδέχεται να διοικηθεί στο άμεσο μέλλον, αν αυτά τα πρόσωπα καταφέρουν να επανεκλεγούν. Εμείς προτείνουμε μία άλλη, ριζικά διαφορετική προσέγγιση διοίκησης, μακριά από προσωπικές ή παραταξιακές λογικές προβολής, με διαφάνεια και λογοδοσία, και καλούμε όλους τους δημότες να γίνουν κοινωνοί της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet