Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια των μαθητών στο 3ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια των μαθητών στο 3ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής

Ερώτηση για την ασφάλεια των μαθητών στο 3ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση, με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της οροφής στο κτήριο.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει σχετικά:

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, σοβαρό περιστατικό, που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε τραυματισμό μαθητών ή εκπαιδευτικών, σημειώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, εκτεταμένες ζημίες έλαβαν χώρα σε διάδρομο του ως άνω σχολικού ιδρύματος, όταν σοβάδες έπεσαν από την οροφή. Το περιστατικό αυτό, προφανώς, συνδέεται με τον αμέσως προηγηθέντα σεισμό, με επίκεντρο τη νότια Εύβοια και τον Ευβοϊκό κόλπο, ο οποίος έγινε εξαιρετικά αισθητός και στον νομό Αττικής. Θα πρέπει, όμως, να γίνει η επισήμανση ότι, επειδή το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο είναι αρκετά πεπαλαιωμένο, χρήζει, εκ των πραγμάτων, ανακαινίσεως στους διάφορους χώρους του. Σημειώνουμε, ακόμη ότι, οι ζημίες που καταγράφηκαν ήταν τόσο ανησυχητικές, ώστε τα τμήματα Β2, Β3, Γ1 και Γ2 του εν λόγω σχολείου αποχώρησαν, προσωρινά, από τις αίθουσες διδασκαλίας των, προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματα σε άλλες σχολικές τάξεις, για λόγους αποφυγής του κινδύνου βλάβης της σωματικής ακεραιότητας παιδιών και δασκάλων.

Σχετική με το ως άνω συμβάν είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως ο Σύλλογος Καθηγητών “Γ. Σεφέρης”, όπου αναγράφονται τα εξής: “Για άλλη μια φορά από τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί την ώρα λειτουργίας του 1ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής στον διάδρομο. Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Ηρακλείου που κυριολεκτικά “κωφεύει” μπροστά στα τεράστια κτηριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων της πόλης, παρά τις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από πλευράς των διευθύνσεων των σχολείων και του Συλλόγου μας “Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ”. Δε φροντίζει να γίνει έλεγχος όλων των κτηρίων που στην πλειοψηφία τους είναι “γερασμένα”, έτσι ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό να μην κινδυνεύουν την ώρα λειτουργίας τους.

Ο κατάλογος με τα προβλήματα είναι μακρύς: σχολεία εργοτάξια που πηγαινοέρχονται στα κοντέινερς, αίθουσες που πλημμυρίζουν, ταβάνια να στάζουν, στέγαστρα να καταρρέουν κλπ. Εδώ και καιρό είμαστε αντιμέτωποι με την κυβερνητική πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς συντήρησης και της αδιαφορίας πραγματοποίησης συστηματικών κτηριακών ελέγχων των σχολικών μονάδων. Η ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία, στην Κτ.Υπ. και τη δημοτική αρχή Ηρακλείου. Μας προκαλεί οργή το γεγονός ότι στην εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα και δίνουν τη δυνατότητα για κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αναλώσιμοι. Καθημερινά δίνουμε αγώνα για τη μόρφωση και την εργασία κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή και την υγεία μας. Καλούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και την Ένωση Γονέων Ηρακλείου να απαιτήσουμε την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Να γίνει ουσιαστικός έλεγχος τώρα στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Πότε πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος κτηριακός έλεγχος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου της Αττικής και ποια υπήρξαν τα πορίσματά του, ως προς την ασφάλεια και την αποφυγή κινδύνων βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μαθητών και εκπαιδευτικών;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, σχετικά με την χρηματοδότηση της αποκατάστασης παλαιών σχολικών κτηρίων ή σχετικά με την κατασκευή νέων σύγχρονων κτηριακών σχολικών συγκροτημάτων, που θα έχουν ως κύριο γνώμονα την διαφύλαξη της σωματικής αρτιμέλειας μαθητών και εκπαιδευτικών και, εν γένει, την χωρίς κινδύνους διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
  3. Σε τι είδους ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε αφ’ ενός, να αποκατασταθούν, άμεσα, οι ζημίες που σημειώθηκαν στο ως άνω σχολικό ίδρυμα, και αφ’ ετέρου, αυτό να ανακαινιστεί, προκειμένου να καταστεί ασφαλής χώρος για παιδιά και ενήλικες;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet