Γ. Οικονόμου: Γίνονται παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών δημοτών μας από τον Δήμο Αγ. Παρασκευής;
Κοινωνία

Γ. Οικονόμου: Γίνονται παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών δημοτών μας από τον Δήμο Αγ. Παρασκευής;

Με αφορμή το γεγονός -όπως αναφέρει- ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες δημοτών για παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών τους στις τράπεζες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν την αιτία της οφειλής ή δεν έχουν λάβει ειδοποίηση από τον Δήμο, για να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων ρύθμισης με τον Ν.4611/2019, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή, Γιώργος Οικονόμου, κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, σχετικές ερωτήσεις προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Παράλληλα, ενημερώνει τους πολίτες για το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνοντας:

Πρώτον, ο οφειλέτης του Δήμου εγγράφεται στον οικείο χρηματικό κατάλογο, ως οφειλέτης. Τούτο αποτελεί τη βεβαίωση (τον νόμιμο τίτλο),  στάδιο όπου προσδιορίζεται το πρόσωπο του οφειλέτη (αν κοινοποιηθεί το απόσπασμα του χρηματικού καταλόγου στον οφειλέτη, αυτός μπορεί να ασκήσει προσφυγή).

Ακολουθεί το στάδιο της βεβαίωσης, όπου και η οφειλή προσδιορίζεται ως ταμειακό έσοδο. Η καταγραφή της οφειλής στα έσοδα του Δήμου συνιστά τη λεγόμενη πράξη ταμειακής βεβαίωσης, η οποία μαζί με τη σχετική ατομική ειδοποίηση θα πρέπει να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναστολής. Μη κοινοποίηση των ανωτέρω καταλογιστικών πράξεων στον οφειλέτη πριν την επιβολή κατασχέσεων αποτελεί παραβίαση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και καθιστά άκυρες τις επιβαλλόμενες κατασχέσεις, αφού ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος δικαστικής προστασίας κατά του νόμιμου τίτλου.

Επίσης, υποχρέωση του Δήμου αποτελεί και η ενημέρωση των οφειλετών για τις δυνατότητες ρύθμισης που παρέχει ο Ν.4611/2019, με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων και των προστίμων.

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η διοίκηση Ζορμπά παραβιάζει τη νομιμότητα και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών, που άπτεται των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου. Αν αυτό αποδειχθεί, δεσμευόμαστε προς τους δημότες ότι θα λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet