Οι «Αλλάζουμε» προτείνουν να δοθεί το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε κεντρικό οδό της Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Οι «Αλλάζουμε» προτείνουν να δοθεί το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε κεντρικό οδό της Αγ. Παρασκευής

H Ομάδα Ενεργών Πολιτών «Αλλάζουμε» δηλώνει ότι «αναγνωρίζει και τιμά τους μακροχρόνιους αγώνες του μεγάλου αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, καθώς και την προσφορά του στην κεντρική πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή».

Στο πλαίσιο αυτό υπέβαλε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 αίτημα προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εισαχθεί ως θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος η πρόταση για μετονομασία κεντρικής οδού της Αγίας Παρασκευής σε οδό «Μανώλη Γλέζου».

Το συγκεκριμένο αίτημα επανέλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Γιάννης Μυλωνάκης, στη συνεδρίαση του Σώματος, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 29 Απριλίου.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι η πρότασή μας θα συζητηθεί στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ., ώστε η πόλη της Αγίας Παρασκευής να αποδώσει στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πατριώτη την τιμή που της αξίζει» αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη.

Το αίτημα προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 30 Μαρτίου αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο πατριώτη, τον Μανώλη Γλέζο. Η προσφορά του στην πατρίδα δεν τελείωσε τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, καθιστώντας τους δύο φίλους σύμβολα. Αντιθέτως, παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος.

Αγωνιστής της Αντίστασης, δημοσιογράφος, πολιτικός, κοινωνικός αγωνιστής, πρωταγωνιστής της εθνικής συμφιλίωσης, υπέρμαχος ελευθεριών. Αγώνες που πλήρωσε με εξορίες, φυλακίσεις, καταδικαστικές αποφάσεις και διώξεις από τη χούντα της 21ης Απριλίου 1967.

Εκλέχτηκε αρκετές φορές βουλευτής και πρόσφατα ευρωβουλευτής, με ψήφους-ρεκόρ για Έλληνα πολιτικό, ενώ υπηρέτησε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος της κοινότητας Απειράνθου στη Νάξο.

Ο Μανώλης Γλέζος επέλεξε να ενώνει, παρά να διχάζει. Γνώριζε από πρώτο χέρι τη σημασία της ομοψυχίας, γι’ αυτό και αποτελεί σύμβολο πατριωτικής ενότητας και μία διαρκή υπενθύμιση για όλους εμάς ότι ο αγώνας για μια δίκαιη κοινωνία και μια περήφανη πατρίδα δεν σταματά ποτέ.

Αναγνωρίστηκε από συντρόφους, συναγωνιστές, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους και χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, στρατηγό Charles de Gaulle, ως ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης. Επίσης, πρωταγωνίστησε στον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Παρέδωσε σε εμάς και τις επόμενες γενιές μια βαριά αλλά συνάμα τιμητική κληρονομιά. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η πανδημία δοκίμασε την αλληλεγγύη μας, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα δοκιμάσει ξανά την ενότητά μας.

Ως παράταξη πιστεύουμε ότι η ονοματοδοσία μιας κεντρικής οδού της Αγίας Παρασκευής σε οδό «Μανώλη Γλέζου» θα είναι μια πράξη ιστορικής μνήμης, ομοψυχίας, αλληλεγγύης και πατριωτικού φρονήματος. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητώ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 περ. στ του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΣ 378/2008), όπως εισαγάγετε στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου θέμα με τίτλο: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την μετονομασία κεντρικής οδού της Αγίας Παρασκευής σε οδό «Μανώλη Γλέζου»», ώστε σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις να λάβουμε απόφαση για την απόδοση τιμής στον αγωνιστή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο.

Η πράξη αυτή θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για να θυμόμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές τη συμβολή του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet