Σοβαρές αποφάσεις για τη σχολική στέγη ζητεί από τον Δήμο η Ένωση Γονέων
Κοινωνία

Σοβαρές αποφάσεις για τη σχολική στέγη ζητεί από τον Δήμο η Ένωση Γονέων

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου, πρόεδρος, Μαρία Ξυνογαλά, γενική γραμματέας και Αντώνης Παπάζογλου, μέλος, μαζί με τον διευθυντή του 1ου ΕΠ.ΑΛ. Αγίας Παρασκευής, Κωνσταντίνο Ντάβο, και την υποδιευθύντρια, Άννα Μπίκου, επισκέφθηκαν την Κτ.Υπ. Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές) στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησηε με την πρόεδρο του Οργανισμού, Ιωάννα Κοντούλη.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν η αποπεράτωση – παραλαβή και εν συνεχεία ο εξοπλισμός του νεόδμητου ΕΠ.ΑΛ., καθώς και τα αιτήματα ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων και νηπιαγωγείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης για σχολική στέγη. Η Ένωση κατέθεσε υπόμνημα συνυποβάλλοντας ξεχωριστά το αίτημα εξοπλισμού του ΕΠ.ΑΛ., όπως είχε συνταχθεί από τον διευθυντή του σχολείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, η κ. Κοντούλη είχε γνώση του αντικειμένου και η ενημέρωση που έλαβαν οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. ήταν η ακόλουθη:

ΕΠΑΛ – Αποπεράτωση – Εξοπλισμός

Το έργο φαίνεται ότι θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ήτοι την άνοιξη του τρέχοντος έτους και η νέα σχολική χρονιά θα βρει τους μαθητές στο ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο κτήριο. Παρότι σήμερα η Κτ.Υπ. Α.Ε. δεν διαθέτει αποθέματα εξοπλισμού, θα υπάρξει μέριμνα όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός να βρίσκεται στο σχολείο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την ανέγερση σχολικών κτηρίων ανά περίπτωση οικοπέδου ειπώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, τα εξής:

Ανέγερση 14ου Νηπιαγωγείου – Ο.Τ. 328 στα Πευκάκια

Η εταιρεία Κτ.Υπ. αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η κ. Κοντούλη δεν ήταν σε θέση να κάνει καμία εκτίμηση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση της οικοδομικής αδείας και των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Ανέγερση 6ου Γυμνασίου στα Πευκάκια

Για το θέμα αυτό η πρόεδρος παρέπεμψε τους εκπροσώπους του Δ.Σ. στον Δήμο, ο οποίος θα πρέπει να τακτοποιήσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου προκειμένου να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από την Κτ.Υπ. Α.Ε.

Οικόπεδα: Ο.Τ. 154 & Ο.Τ. 42 για ανέγερση νηπιαγωγείων, Ο.Τ. 24 για ανέγερση 11ου Δημοτικού και Ο.Τ. 119 για ανέγερση 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου

Η πρόεδρος διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός της εταιρείας Κτ.Υπ. για απαλλοτριώσεις είναι μηδενικός. Τα οικόπεδα θα πρέπει να αγοραστούν ή απαλλοτριωθούν από τον Δήμο. Αποτελεί προϋπόθεση τα οικόπεδα να έρθουν στην πλήρη ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για ανέγερση κτηρίων από την Κτ.Υπ.

Η εκτίμηση του Δ.Σ. της Ένωσης

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν με την πρόεδρο της Κτ.Υπ. Α.Ε. το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης καλεί τον Δήμο Αγίας Παρασκευής να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση των ανωτέρω οικοπέδων για τη σχολική στέγαση. Συγκεκριμένα, η Ένωση εκτιμά τα εξής:

Τα οικόπεδα για ανέγερση σχολικής στέγης είναι συγκεκριμένα και κάποια μοναδικά. Τα υπάρχοντα σχολεία είναι υπερπλήρη με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και με πολλές «προσωρινές λύσεις» στέγασης – δημιουργίας αιθουσών διδασκαλίας (προκάτ αίθουσες σε προαύλια, κλείσιμο αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, θεάτρων κ.α. για δημιουργία τάξεων, συσσώρευση μαθητών σε σχολεία μικρότερης δυναμικότητας, μικρές αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως κανονικές τάξεις, παραβαίνοντας κατά πολύ τον ελάχιστο προβλεπόμενο χώρο ανά μαθητή, νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται στα δημοτικά, προαύλια που ασφυκτιούν από τον αριθμό των μαθητών κ.ά.). Αυτές οι «προσωρινές λύσεις»,  αφενός επιβαρύνουν την ασφάλεια και την καθημερινότητα των παιδιών, αφετέρου τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και απομακρύνουν τον Δήμο από την οριστική επίλυση του προβλήματος που είναι η αγορά των οικοπέδων και η ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, με συνέπεια να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Επιπλέον, η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής φοίτησης από ένα έτος σε δύο, αν και μας βρίσκει σύμφωνους αφού αποτελεί πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, μας προβληματίζει έντονα αναφορικά με τη στέγαση των νηπίων αφού οι υπάρχουσες αίθουσες νηπιαγωγείων δεν επαρκούν. Αυτή η παράμετρος αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες σχολικής στέγης και κάνει επιτακτική και άμεση την ανάγκη επίλυσής τους.

Καλούμε λοιπόν τον Δήμο να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το θέμα της σχολικής στέγης, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την αξιοποίηση των οικοπέδων αυτών για ανέγερση σχολικής στέγης, προς όφελος των μαθητών της πόλης. Εάν τα οικόπεδα αυτά χαθούν, η πόλη κινδυνεύει να καταδικαστεί να μην μπορέσει ποτέ να ικανοποιεί -ποσοτικά και ποιοτικά- τις ανάγκες των μαθητών της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet