Αγία Παρασκευή: Προϋπολογισμός… ερήμην της διοίκησης Β. Ζορμπά;
Πολιτική

Αγία Παρασκευή: Προϋπολογισμός… ερήμην της διοίκησης Β. Ζορμπά;

Ήταν η σημαντικότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής αυτή της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020. Και όχι γιατί πάντα η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό είναι η «μητέρα των μαχών» για κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, όσο για το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο Δήμο η… αναμέτρηση ξεκίνησε με ήδη κατατεθειμένες τρεις προτάσεις· μία της διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, μία των παρατάξεων Νίκη των Πολιτών (Γιάννης Σταθόπουλος), Νέα Αρχή (Γιώργος Οικονόμου) και Μια Γενιά Μπροστά (Αλέξανδρος Μουστόγιαννης) και μία της παράταξης Αλλάζουμε (Γιάννης Μυλωνάκης).

Σε θεσμικό επίπεδο αποτέλεσε ένα σκληρό «crash test» για την επιλογή να εφαρμοσθεί μια ιδιότυπης μορφής απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, που μάλλον -τουλάχιστον στον Δήμο Αγίας Παρασκευής- απέτυχε παταγωδώς εξ αρχής.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν και το εκλογικό 2023 φαντάζει μακρινό, η συζήτηση μάλλον άρχισε να ξεκαθαρίζει το πώς θα στηθούν οι πολιτικοί παίκτες στην προεκλογική σκακιέρα της επόμενης αναμέτρησης. Κι αν μη τι άλλο, ήταν μία αναμέτρηση δύναμης, ένα πολιτικό μπρα-ντε-φερ κατά κάποιον τρόπο, που όσο κι αν δεν αλλάξει ουσιαστικά την καθημερινότητα στην Αγία Παρασκευή, όπως παρατήρησε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Ανδρέας Γκιζιώτης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης), παρ’ όλα αυτά αφήνει έντονα το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία. Και βέβαια, όπως όλα αυτά τα «παιχνίδια», βγάζουν νικητές και ηττημένους.

Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος.

Σαφώς ηττημένη είναι η παράταξη της διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά. Το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τις λοιπές παρατάξεις, εξαντλώντας όσα περιθώρια υπήρχαν για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, ήταν το πρώτο στρατηγικό λάθος της.

Ότι, επίσης, δεν πιάστηκε από το «σωσίβιο» που της πρόσφερε η παράταξη Αλλάζουμε με τη δική της πρόταση, η οποία είχε μεν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις από την εισήγηση της διοίκησης, αλλά ωστόσο δεν ξέφευγε από το γενικότερο πλαίσιο στοχοθεσίας της δημοτικής αρχής, ήταν το δεύτερο λάθος.

Το κυριότερο, ωστόσο, ήταν ότι έδειξε να λειτουργεί περισσότερο με το θυμικό παρά με τη λογική, η οποία θα οδηγούσε σε έναν γενναιόψυχο συμβιβασμό προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

Αναμφίβολα, ανάμεσα στους νικητές ήταν η «συμπαράταξη» των τριών συνδυασμών που κατέβασαν τη δεύτερη εναλλακτική πρόταση, καθώς ήταν αυτή που τελικώς ψηφίστηκε -σε επίπεδο τεχνικού προγράμματος, μιας και, μπορεί η συζήτηση να έγινε και για τα δύο θέματα, αλλά η ψηφοφορία έγινε ξεχωριστά- με 14 θετικές ψήφους, έναντι 11 που έλαβε αυτή της διοίκησης. Αποτέλεσμα που… διαφοροποιεί, βέβαια, και τον προϋπολογισμό, τον οποίο και… στέλνει πίσω στην Οικονομική Επιτροπή, όπου την πλειοψηφία διαθέτει η διοίκηση του δημάρχου. Ο τελευταίος, μάλιστα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να «σταθεί».

Γιάννης Μυλωνάκης, επικεφαλής Αλλάζουμε.

Ωστόσο, σημαντικά κέρδη από την περιπετειώδη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απεκόμισε και η παράταξη Αλλάζουμε, του Γ. Μυλωνάκη, η οποία όχι μόνο κατέβασε δική της εναλλακτική πρόταση -θέλοντας σαφώς να διαφοροποιηθεί από το υφιστάμενο πολιτικό status quo που έχει διαμορφωθεί στην Αγία Παρασκευή- αλλά διέψευσε και όσους είχαν προεξοφλήσει τη συστράτευσή της  με τη διοίκηση του δημάρχου Β. Ζορμπά.

Και όχι μόνο αυτό. Για αρκετή ώρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εν λόγω δημοτική παράταξη μονοπώλησε τη συζήτηση. Ήταν η στιγμή που ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς, προσπαθώντας να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, με την πολιτική ήττα να διαγράφεται πλέον ορατά, επιχείρησε μια τελευταία «ντρίμπλα»· άρχισε να τροποποιεί την αρχική εισήγηση της διοίκησης, εντάσσοντας σε αυτήν, μία προς μία, τις προτάσεις των Αλλάζουμε.

Ωστόσο, δεν ολοκλήρωσε ποτέ την ανάγνωση των συγκεκριμένων προσθηκών, καθώς έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε, Γ. Μυλωνάκη, που χαρακτήρισε πολλές φορές ως «πολιτικώς ανήθικο» αυτό που έκανε ο δήμαρχος, φωνάζοντάς του πολλές φορές ότι είναι «ντροπή του» αυτό που επιχειρεί να κάνει. Επίσης, ο κ. Μυλωνάκης υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν να τροποποιηθεί εκείνη τη στιγμή η πρόταση της διοίκησης, θυμίζοντας στον κ. Ζορμπά την αντίστοιχη περσινή συζήτηση, όπου ο δήμαρχος είχε υποστηρίξει το ίδιο (σ.σ.: ότι δηλαδή δεν μπορούσε να τροποποιήσει την εισήγησή του και τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις της παράταξης Μυλωνάκη θα τις περιελάμβανε στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού).

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε από την πρόεδρο του Σώματος, Έφη Καψοκεφάλου, να ρωτήσει τις οικονομικές υπηρεσίες εάν μπορούσε ο δήμαρχος να προβεί στην τροποποίηση της πρότασης της διοίκησης, όπερ κι εγένετο. Ωστόσο, ούτε από εκεί προέκυψε βοήθεια για τον δήμαρχο, αφού οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που πήραν τον λόγο, έστω και έμμεσο τρόπο, προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή τους στην πολιτική συζήτηση, εξέφρασαν σαφώς τις ενστάσεις τους για το πόσο εφικτό ήταν η τροποποίηση της εισήγησης, καθώς μάλιστα ήδη είχε πάρει την έγκριση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Έφη Καψοκεφάλου, πρόεδρος Δ.Σ.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση της κ. Καψοκεφάλου, η οποία έδειξε από την αρχή να συμμερίζεται τις διαμαρτυρίες του κ. Μυλωνάκη, εκφράζοντας την απορία πώς ήταν δυνατόν να ψηφίσει στην ψηφοφορία που θα ακολουθούσε την πρόταση της διοίκησης, με ενσωματωμένες τις προτάσεις της παράταξης Αλλάζουμε και την ίδια στιγμή να καταψηφίσει την ίδια την πρόταση της παράταξης…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι αφού ο δήμαρχος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε μόνος του να πείσει για την ορθότητα των προσθηκών της τελευταίας στιγμής, επιχείρησε μια τελική προσπάθεια απεγκλωβισμού, προτείνοντας να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχισθεί την επόμενη μέρα, προκειμένου να ρωτηθούν οι υπηρεσίες σχετικώς. Κάτι που, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτό από τους συμβούλους των λοιπών παρατάξεων, και έτσι τελικώς οδηγηθήκαμε στην ψηφοφορία, με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.   

Έτσι, η… Ιστορία έγραψε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής γίνεται ο πρώτος -τουλάχιστον στον Βόρειο Τομέα Αθηνών- που μπορεί να κληθεί να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα έχει την έγκριση της δημοτικής αρχής. Θα εφαρμοσθεί κυριολεκτικώς… ερήμην της. Κι αυτό, όπως και να το δει κάποιος, μάλλον δεν μπορεί να πιστωθεί στα θετικά της εν λόγω διοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet