Θανάσης Ανδρίτσος: Και τώρα προς τα πού πάμε;
Πολιτική

Θανάσης Ανδρίτσος: Και τώρα προς τα πού πάμε;

Η φετινή ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς σημαντικές ανακατατάξεις έχουν συντελεστεί στο πολιτικό σύστημα, χωρίς το εκλογικό σώμα να έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα. Οι διπλές εκλογές – αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές – ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση.

Γράφει ο Θανάσης Ανδρίτσος*

Η προηγούμενη διχοτόμηση των πολιτικών δυνάμεων σε μνημονιακό και αντιμνημονιακό στρατόπεδο δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό πλέον, δεδομένης και της  μνημονιακής μετάλλαξης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η τυπική ολοκλήρωση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ως το «τέλος των μνημονιών»  μικρή σημασία έχει για την καθημερινότητα των πολιτών. Αντίθετα, η πολιτική λιτότητας τείνει να καθιερώνεται ως μόνιμο παράδειγμα άσκησης δημόσιας πολιτικής, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επερχόμενες εκλογές μάς φέρνουν μπροστά σε ένα κεντρικού χαρακτήρα δίλημμα: Θα αποδεχτούμε τον μονόδρομο της μνημονιακής πολιτικής στον Δήμο ή θα παλέψουμε για την ανάδειξη ενός νέου παραδείγματος συλλογικής διεκδίκησης και δημοκρατικής συμμετοχής στη ζωή της πόλης;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ενασχόληση με την πολιτική και ιδιαίτερα με την αυτοδιοικητική πολιτική, αντιμετωπίζεται συχνά με μια καχυποψία. Πρόκειται για μια μερικώς δικαιολογημένη καχυποψία της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και τη βαθιά φθορά του.

Γιατί, ωστόσο, να αποδεχτούμε η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά να προκαλούν αδιαφορία, χλευασμό ή και απώθηση σε πολλούς συμπολίτες μας και κυρίως στους νέους και στις νέες; Γιατί να λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι οι δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές θα αποδέχονται πάντα την κυρίαρχη πολιτική και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης;

Η εμπειρία των συλλογικών αγώνων των προηγούμενων χρόνων απέδειξε ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί δρόμοι για την πολιτική στο τοπικό επίπεδο. Τα εγχειρήματα αλληλεγγύης, οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, οι συλλογικές δράσεις πολιτισμού είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας νέας συλλογικής πολιτικής κουλτούρας, που αποκαθιστά την πολιτική σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κοινωνία.

Εκεί όπου οι άνθρωποι παλεύουν και διεκδικούν μία πόλη αντάξια της σύγχρονης ζωής, ξαναβρίσκουν τον συλλογικό εαυτό τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Η πολιτική γίνεται δημιουργική μάχη για μια καλύτερη ζωή και καθημερινότητα. Αυτήν την πολιτική εκπροσωπούμε: της μάχης, της αξιοπρέπειας της συλλογικής αυτοπεποίθησης. Θέλουμε τον Δήμο μας ασπίδα προστασίας των πολλών, να μάχεται την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και να διεκδικεί μια σύγχρονη ανθρώπινη πόλη, που να συμπεριλαμβάνει όλους και όλες.

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τη μιζέρια του «χειρότερου κακού». Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής, όπως και όλοι οι δήμοι, λειτουργούν μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των καταστροφικών πλεονασμάτων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η πολιτική που διαλύει και τον Δήμο μας, που συρρικνώνει την κοινωνική στήριξη και υλοποίησαν όλες οι τελευταίες και η πρόσφατη δημοτική μας αρχή.

Δεν μπορούμε γυρίσουμε προς τα πίσω. Στις δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που λεηλάτησαν τη χώρα και τους δήμους και τώρα ζητούν με την ψήφο μας να μας κάνουν συνένοχους στην επανάληψη αυτού του έργου. Δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε στα ίδια. Στη λογική ότι η καλύτερη εκδοχή διαχείρισης είναι η μνημονιακή εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ και των δημοτικών του παρατάξεων, που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.

Το «Φυσάει Κόντρα» αποτελεί ένα σύγχρονο συλλογικό εγχείρημα, με αυτοδιοικητικό προσανατολισμό, που συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της πόλης της Αγίας Παρασκευής από το 2014.

«Φυσάει Κόντρα»: Γιατί συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές; – 5 βασικοί λόγοι

  1. Για να πούμε καθαρά ότι υπάρχει εναλλακτική. Η πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος. Δεν θα ζήσουμε για πάντα με τους τοπικούς άρχοντες που η πολιτική τους είναι η υποταγή στην κυβερνητική μνημονιακή πολιτική, η εξυπηρέτηση συμφερόντων και φωτογραφίες με χειραψίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη λογική τού να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται στο πλαίσιο που υπάρχει. Το πλαίσιο αλλάζει με αγώνες και συμμετοχή.
  2. Για να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη της τοπικής κοινωνίας προτάσεις αγώνα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, για την αναμόρφωση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, για συμπερίληψη όλων των συμπολιτών μας σε μία σύγχρονη ανθρώπινη πόλη, με προστασία στους αδύναμους και εξασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων στον ίδιο τον Δήμο.
  3. Για να δώσουμε φωνή στα κινήματα της πόλης, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τις νέες και νέους, τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Για να γίνουν τα καθημερινά προβλήματα μας μόνιμο θέμα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να δώσουμε βήμα σε όσους και όσες αγωνίζονται στην πόλη μας.
  4. Για να γίνουν γνωστές οι ευρύτερες θέσεις μας, όπως διατυπώνονται και στη διακήρυξή μας, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη μετατροπή του Δήμου σε φορομπηχτικό και επιχειρηματικό μηχανισμό, ξένο και εχθρικό προς τους εργαζόμενους, τους νέους τους πολίτες. Θέλουμε θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας και όχι μόνο μία ψηφοφορία στα 4 χρόνια.
  5. Για να δείξουμε και στην πράξη ότι υπάρχει Αριστερά που αξίζει τον κόπο. Που δεν κάνει τα ΟΧΙ σε ΝΑΙ και μένει πιστή στον λαό και τα προβλήματά του. Είμαστε μια ενωτική αριστερή συλλογικότητα που στηρίζεται από μια πληθώρα οργανώσεων και μετώπων της ανατρεπτικής Αριστεράς, καθώς και ανένταχτους αγωνιστές και ανένταχτες αγωνίστριες. Στον κατακερματισμό ή στους μοναχικούς δρόμους εμείς διαλέγουμε την ενότητα.

Υ.Γ.: Συνήθως στις τοποθετήσεις υποψηφίων της αριστεράς σπαταλιέται πολύ μελάνι για να αναδειχθούν τα «στραβά» των άλλων αριστερών υποψηφίων. Παρότι έχουμε τη διακριτή μας άποψη σε πολλά θέματα, δεν θα κάνουμε αυτή την κριτική τώρα, γιατί οι μεγαλύτερες ευθύνες είναι στον παλιό και νέο δικομματισμό. Γι’ αυτό και ευχόμαστε σε όλους και όλες τις αριστερές υποψηφίους καλή επιτυχία.

* Υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, δημοτικός σύμβουλος  Αγίας Παρασκευής την περίοδο 2016 – 2019, εκπροσωπώντας το σχήμα Φυσάει Κόντρα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet