Προϋπολογισμός «εύρωστος», αλλά «στα μέτρα του μνημονίου»
Πολιτική

Προϋπολογισμός «εύρωστος», αλλά «στα μέτρα του μνημονίου»

Με… όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής διεξήχθη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016. Η μειοψηφία έκανε λόγο για πλήρως «διαχειριστικό» προϋπολογισμό, «κομμένο και ραμμένο» στα… μέτρα των μνημονίων, ενώ η διοίκηση έκανε λόγο για ορθή διαχείριση των οικονομικών, χωρίς ωστόσο να κρύψει την αγωνία της για το μέλλον, τόσο της χώρας, όσο και του Δήμου.

Σπύρος Παπαγεωργίου: Οδηγούμαστε σε «πόλεις – κράτη»

Αίσθηση προκάλεσε η πολιτική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος ανέφερε ότι «η κοινωνία βρίσκεται σε παράνοια» εξαιτίας της επιτήρησης που έχει επιβληθεί στη χώρα, με ευθύνη «εγκληματικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων» («Μισές αλήθειες» για την τραγική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης από τον Σπ. Παπαγεωργίου).

Ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός προσγειώνεται ιδιαιτέρως ανώμαλα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον» και ο Δήμος, με τη σκληρή εργασία που καταβάλλουν οι οικονομικές υπηρεσίες του, προσπαθεί με όλη τη δύναμή του να υπερασπιστεί την κοινωνία και την πόλη, αλλά «τηρουμένης της λογικής του νομοθετικού πλαισίου».

Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για νέες επερχόμενες περικοπές στους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση, τακτική που οδηγεί στη δημιουργία «πόλης – κράτους» που θα πρέπει να καλύπτει με δικά της κεφάλαια τις δαπάνες της. Για τούτο και τόνισε ότι τα αποθεματικά του Δήμου, τουλάχιστον για όσο θα είναι ο ίδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν πρόκειται να πάνε «για να πούμε ότι κάναμε κάποιο έργο», αλλά θα κρατηθούν για την απευκταία περίπτωση του «ατυχήματος», προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος.

Επίσης, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για τις «βόμβες» στα οικονομικά του Δήμου, όπως το έλλειμμα στην Α/βάθμια Σχολική Επιτροπή και το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, που υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξεως των 950.000 ευρώ, που μπορεί «να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα».

Τέλος, θεώρησε ως προσωπική ήττα του το γεγονός ότι δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε η ψηφιακή υποδομή του Δήμου, την οποία χαρακτήρισε ως «πραγματική μεταρρύθμιση», η οποία θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους δημότες υπηρεσιών, όσο και στην ορθολογική και πλήρως διαφανή διαχείριση των οικονομικών.

«Συμμορφωθήκατε πλήρως με τους “θεσμούς”»

Σκληρότατη ήταν η κριτική από πλευράς μειοψηφίας, με κυριότερες παρεμβάσεις τις εξής:

Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Μίλησε για «προϋπολογισμό στα όρια της ηθικής τάξης», ενώ χαρακτήρισε ως «πολιτική απάτη» την επίδειξη ταμειακών αποθεμάτων, αφού -όπως τόνισε- εάν ο Δήμος υποχρεωνόταν να αποπληρώσει όλες τις οφειλές του, «το ταμείο θα ήταν μείον».

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς αναρωτήθηκε «τι θα αφήσει πίσω της μια διοίκηση, που έχει πετύχει το απόλυτο μηδέν», προσθέτοντας ότι δεν παράγεται έργο μόνο «με τις υποσχέσεις» χρηματοδότησης από την Περιφέρεια.

Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Έκανε λόγο για «τον πλέον διαχειριστικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών», κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι «έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους “θεσμούς”, μην τολμώντας να διεκδικήσει τίποτε από την κυβέρνηση». Επίσης, υποστήριξε ότι τα όποια πλεονάσματα οφείλονται στη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου, στην ύπαρξη των ανταποδοτικών και στη μείωση του ύψους μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Τέλος, χαρακτήρισε «μη αναπτυξιακό» τον προϋπολογισμό, που είναι «πιστός στις εγκυκλίους», αλλά «δεν αφήνει καμία προοπτική στην πόλη».

Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση): Κάνοντας γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, ο επικεφαλής της παράταξης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «συνεχίζει συνειδητά» την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική έχει «δραματικές επιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη «ιδιωτικοποίηση των πάντων», στη μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, στους Δήμους, στην εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας και στη μετατροπή των ΟΤΑ σε φορο-εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Θανάσης Ανδρίτσος (Φυσάει Κόντρα): «Μόνο από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών προκύπτει και ο λόγος που θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό» τόνισε ο εκπρόσωπος της παράταξης, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου «είναι βαθύτατα ταξικός». Όπως υποστήριξε η πολιτική του Δήμου στηρίζεται απολύτως στον «μνημονιακό νόμο», αλλά ωστόσο «φέρει τη σφραγίδα της δημοτικής Αρχής».

«Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την ευρωστία του Δήμου»

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός (αναφέρθηκε στο ταμειακό υπόλοιπο των 9 εκατ. ευρώ) και «επιβεβαιώνει την ευρωστία του Δήμου και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, αυτό επιτυγχάνεται χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών, αφού προβλέπονται μειώσεις 3% στα ανταποδοτικά τέλη για το 2017 (η συνολική μείωση από το 2015 είναι 12%) και πλήρη απαλλαγή, με εισοδηματικά κριτήρια, για ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες), ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας-περιβάλλοντος, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος, αναρωτήθηκε εάν το ταμείο του Δήμου, με τα 9 εκατ. ευρώ απόθεμα εμφανιστεί αρνητικό, εφόσον αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του, όπως ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, πόσο πιο αρνητικό θα ήταν με τα 4,5 εκατ. ευρώ απόθεμα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, θεώρησε παράλογη την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη μειοψηφία, λέγοντας ότι εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, «απλούστατα ο Δήμος βάζει “λουκέτο”».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, επεσήμανε ότι υπάρχουν έσοδα που δεν διεκδίκησε ο Δήμος, κάτι το οποίο -όπως δεσμεύτηκε- θα γίνει τη νέα χρονιά, ενώ τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί «αναγκαστικά πρέπει να συντάσσονται σε ρεαλιστική βάση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet