Δράση για μια Άλλη Πόλη: Η Ναυτική Βάση πρέπει να γίνει χώρος πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης
Κοινωνία

Δράση για μια Άλλη Πόλη: Η Ναυτική Βάση πρέπει να γίνει χώρος πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης

Υπό τον τίτλο «Λήψη απόφασης για την απόκτηση της κυριότητας του χώρου της (πρώην) Ναυτικής Βάσης Ο.Τ. 415» εισήχθη «αιφνιδιαστικά» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων της 13ης Απριλίου, «χωρίς καμιά προετοιμασία (ούτε γραπτή εισήγηση υπήρξε, ούτε δόθηκε η σχετική αλληλογραφία προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων)», πρόταση του δημάρχου Βριλησσίων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ναυτικής Βάσης, όπως αναφέρει η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Η ίδια ερμηνεύει το γεγονός ως εξής:

«Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ Α.Ε., ο φορέας που παραχώρησε το 2006 (ως Κτηματική Εταιρεία – ΚΕΔ) 30 στρέμματα στον Δήμο Βριλησσίων από τα 52 της Ναυτικής Βάσης (τα 18 είχαν παραχωρηθεί το 2002), ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 εξηγήσεις από τον δήμαρχο Βριλησσίων “στο πλαίσιο ελέγχου και παρακολούθησης των παραχωρήσεων ακινήτων, διαχειριστικής αρμοδιότητάς της…, μετά από έγγραφη καταγγελία περί μη υλοποίησης του σκοπού της παραχώρησης…”. Και επειδή ο τελευταίος κώφευε επί δυόμισι χρόνια, η ΕΤΑΔ επανήλθε, τόσο τον Ιούνιο του 2021, όσο και τον Μάρτιο του 2022, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση της Ναυτικής Βάσης εγκρίθηκε “για αόριστο χρόνο και χωρίς αντάλλαγμα”, με σκοπό “τη δημιουργία χώρου πολιτισμού και περιπάτου, πρασίνου, άθλησης και αναψυχής” και ότι “σε περίπτωση αλλαγής χρήσης… από αυτήν για την οποία παραχωρήθηκε, αυτή μπορεί να αρθεί αυτοδίκαια και αζήμια”.

Τότε μόνον η δημοτική αρχή των Βριλησσίων εδέησε να απαντήσει! Δεκαέξι χρόνια μετά την παραχώρηση των 30 στρεμμάτων ήρθε η οικονομική κρίση, οι Ευρωπαίοι μας πήραν από το χέρι και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, η κρατική περιουσία πέρασε από την ΚΕΔ στην ΕΤΑΔ για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά από το 2006 οι διοικήσεις των Βριλησσίων δεν έπραξαν τίποτα για την αξιοποίηση της Ναυτικής Βάσης, στην οποία εξακολουθεί η παράνομη χρήση μέρους της για τη στάθμευση απορριμματοφόρων.

Και έρχεται τώρα κάποια… ΕΤΑΔ, για τους δικούς της λόγους, να επισημάνει τον κίνδυνο να άρει το παραχωρητήριο, αφού ο χώρος της Ναυτικής Βάσης χρησιμοποιείται για άλλον σκοπό από αυτόν για τον οποίο δόθηκε!

Δεν γνωρίζουμε πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος. Γνωρίζουμε, όμως, ότι αυτοί οι Οργανισμοί, “που το στόμα τους στάζει αίμα”, ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα αποβεί κερδοφόρα η περιουσία του Δημόσιου. Έννοιες όπως κοινωνική ευαισθησία, κοινωνικό καλό, τους είναι άγνωστες. Γνωρίζουμε επίσης, τρία χρόνια από τότε που έφθασε στον Δήμο η πρώτη επιστολή, οτι η σημερινή η διοίκηση μένει άπραγη, χωρίς συναίσθηση του επείγοντος, χωρίς συναίσθηση του κινδύνου… Και όλα αυτά, οι δημοτικοί σύμβουλοι τα πληροφορήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, με τη συνήθη χρονοκαθυστέρηση δηλαδή, προχειρότητα και ελαφρότητα με την οποία περιβάλλουν οι διοικούντες το Δημοτικό Συμβούλιο. Και με τον ίδιο τον δήμαρχο να μην έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης (“επί ενάμιση μήνα προσπαθώ να επικοινωνήσω με την ΕΤΑΔ και δεν σηκώνουν το τηλέφωνο”, ισχυρίστηκε!), αλλά να προτείνει διεκδίκηση της κυριότητας του χώρου για να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις (η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή).

Ωστόσο, τα ουσιαστικά ερωτήματα παραμένουν: Η όλη υπόθεση είναι κάτι “τυπικό”, που αφορά και σε άλλους Δήμους; Και εάν ναι, ποιους; Αφορά σε κάποια καταγγελία των περιοίκων για την κατάσταση που επικρατεί ή κάτι πιο γενικό, που σχετίζεται με την κυβερνητική πολιτική και την “αξιοποίηση” των δημόσιων χώρων; Ποια είναι η βαρύτητα και η “φύση” του προβλήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί αναλόγως; Σε αυτό το ερώτημα απάντηση δεν δόθηκε. Ούτε συζητήθηκε τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος Βριλησσίων πέραν της προώθησης του αιτήματος για την απόκτηση της κυριότητας του χώρου (η ΔΡΑΣΗ, ενδεικτικά, πρότεινε να διοργανωθεί μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στον χώρο της Ναυτικής Βάσης για την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων). Πρέπει όμως πρώτα, ως Δήμος, να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, και να εξηγήσουμε πρώτοι εμείς με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να “αξιοποιήσουμε” τη Ναυτική Βάση!

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε προσχηματικό το “ενδιαφέρον” της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Η συγκεκριμένη “αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) και κύριος σκοπός της είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της…”.

Η Ναυτική Βάση πρέπει να γίνει χώρος πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης, όπως προβλέπει το παραχωρητήριο. Αλλά αυτό συνεπάγεται ενέργειες και δράσεις, που δεν νοείται να παραπέμπονται διαρκώς στο μέλλον».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet