Με δράσεις τιμά την Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Κοινωνία

Με δράσεις τιμά την Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής τιμά την Ημέρα της Γυναίκας και διοργανώνει ένα διήμερο με δράσεις που ως στόχο έχουν να στείλουν δυνατό μήνυμα για να μπει ένα τέλος στη βία, την κακοποίηση και τις γυναικοκτονίες.

Από το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, το μνημείο για τις κακοποιημένες και τις δολοφονημένες γυναίκες θα στηθεί ξανά στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη σειρά από εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν την τοπική κοινωνία με μήνυμα: «Όχι άλλες νεκρές και κακοποιημένες γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας».

Αναλυτικότερα:

Από την Τρίτη 8/3 το πρωί το μνημείο που έχει δημιουργήσει το κίνημα Strong Me (το οποίο μάχεται για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της έμφυλης βίας) θα βρίσκεται και πάλι στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπως είχε γίνει και πριν λίγους μήνες. Συμβολικά θα φωταγωγηθεί στις 20.00, την ίδια ώρα που θα ανάψουν τα φώτα στα αντίστοιχα μνημεία 30 ακόμα Δήμων που συμμετέχουν στην κοινή αυτή δράση, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, με κεντρικό σημείο τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Εκεί θα είναι για να δώσει το σύνθημα προκειμένου να ανάψουν τα φώτα και στις 30 πόλεις η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Φολέγανδρο.

Αμέσως μετά, στις 20.30, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κουντουριώτου & Νεότητος) το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου φιλοξενεί σειρά από ταινίες μικρού μήκους, δημιουργίες των σκηνοθετών του αντίστοιχου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας με θέμα την γυναίκα. Θα προβληθούν: «Στα βήµατα της» της Αναστασίας Κρατίδη, «Fake news» του ∆ηµήτρη Κατσιµήρη, «The noir project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού, «Από το µπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, ενώ στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα συζήτησης ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας, Τετάρτη 9 Μαρτίου, και πάλι στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο στις 18.30 το απόγευμα ο Δήμος διοργανώνει ανοικτή συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία στην οποία θα μιλήσουν γυναίκες από την πολιτική, την τέχνη, την αστυνομία, την δικαιοσύνη κ.α. Συγκεκριμένα, παρούσες θα είναι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ενώ έχουν προσκληθεί για να παραστούν και να μιλήσουν οι: Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, Λουκία Κεφαλογιάννη, αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθήνων, Μαίρη Βιδάλη, περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού, Άννα Βερούλη, πρωταθλήτρια στίβου, πρώην δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος, Έρη Ρίτσου, συγγραφέας και κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Σοφία Βαγενά, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών, Ασπασία Θεοφίλου, καλλιτέχνης και επικεφαλής του κινήματος Strong Me, Μαίρη Πίνη, πρόεδρος ΚΕΣΟ, Κορίνα Κουρκουτά, Δημοτικό Ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94FM», Στέλλα Αθανασίου, κοινωνική λειτουργός υπεύθυνη ΚΑΠΗ Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Νίκη Λαλαούνη, δικηγόρος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming από το Streamia.gr.

Ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος αναφέρει σχετικά: «Πρέπει να αλλάξουμε εδώ και τώρα μυαλά και νοοτροπία σαν κοινωνία για το πώς συμπεριφερόμαστε στη γυναίκα. Είναι απαράδεκτο αντί να προοδεύουμε σε αντιλήψεις κάποιοι να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν κτήμα τους θεωρώντας ότι έχουν εξουσία ζωής ή θανάτου επάνω τους. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι, εκπαιδεύοντας καλύτερα τα παιδιά μας, καταγγέλλοντας όποιο ύποπτο περιστατικό πέσει στην αντίληψή μας και στηρίζοντας τα θύματα μέχρις ότου να φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχουν θύματα από την έμφυλη βία. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, με όσες δυνάμεις διαθέτει, προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να αφυπνίζει την τοπική κοινωνία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet