Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, η άσκηση ετοιμότητας προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, λόγω δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς με την κωδική ονομασία «ΚΕΚΡΟΠΑΣ 2025», στο πλαίσιο ενίσχυσης της ετοιμότητας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η άσκηση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Διονύσου, τον Δήμο Κηφισιάς και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με τη στήριξη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συνδρομή του Dr. Ανδρέα Αντωνάκου, προϊστάμενου του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και της Ναταλίας Πατσιώτη, προϊσταμένη Τεκμηρίωσης & Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Της χθεσινής άσκησης είχε προηγηθεί η προάσκηση που διοργάνωσε στις 27 Μαϊου ο Δήμος Κηφισιάς στο δημαρχείο, με θέμα «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης λόγω πυρκαγιάς».
Το «παρών» στην άσκηση από τον Δήμο Κηφισιάς έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τίτος Ψαρουδάκης, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ειδικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δημάρχου Κηφισιάς στρατηγός Γιάννης Σταμούλης και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, ο υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων Σταμάτης Ορφανός, η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιωάννα Σαλβάνου, υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Το σενάριο
Το σενάριο της άσκησης επί χάρτου βασίστηκε σε υποθετικό περιστατικό δασικής πυρκαγιάς, που εκδηλώνεται στις 18 Ιουλίου 2025 από σπινθήρα εργαλείου κοπής μετάλλων στη συμβολή των οδών Μανικίου και Δελφών στον Διόνυσο. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία 38°C, δείκτης επικινδυνότητας 4), η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας άμεση κινητοποίηση:
- Του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας.
- Του ΕΚΑΒ.
- Των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου.
- Της Περιφέρειας Αττικής.
- Των Εθελοντικών Κλιμακίων Κηφισιάς, ΟΕΔΔ – Εκάλη 2000 και Διονύσου.
Η άσκηση αναπτύχθηκε μέσω 17 επεισοδίων και περιελάμβανε κλιμακωτά κρίσιμες διαδικασίες και δυσκολίες όπως:
- Πρώτη επέμβαση και επιτήρηση μέσω drone.
- Ενημέρωση δημάρχων και συντονισμός με ΠΕΚΕ Αττικής.
- Αποστολή μηνύματος 112.
- Προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς Εφέδρων – Αναγέννησης (Δήμος Διονύσου) & Πολιτείας (Δήμος Κηφισιάς).
- Διαχείριση κυκλοφορίας, εγκλωβισμών και ευάλωτων ομάδων.
- Πρόνοια για ηλικιωμένους, ασθενείς και κατοικίδια.
- Προβλέψεις για κυκλοφοριακή συμφόρηση από πολίτες που απομακρύνονται με δικά τους μέσα.
- Ενημέρωση πολιτών από τα ΜΜΕ για την τρέχουσα κατάσταση.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την «εν θερμώ» αποτίμηση, όπου συζητήθηκαν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, οι παραλείψεις, και γενικά όλα τα πολύτιμα συμπεράσματα του σεναρίου που σχεδιάστηκε, ώστε πέρα από το χαρτί να έχει αποτελεσματική εφαρμογή και στο πεδίο, την ώρα της κρίσης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς δήλωσε για την άσκηση: «Μέσα από την επιτυχημένη άσκηση ΚΕΚΡΟΠΑΣ 2025 αναδεικνύεται με ρεαλιστικό τρόπο η σημασία της άρτιας προετοιμασίας και του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η στενή συνεργασία των Δήμων μας με την Πολιτική Προστασία και τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη δυνατή προστασία των πολιτών, του περιβάλλοντος και της περιουσίας στις περιοχές μας, σε περίπτωση απειλής. Παραμένουμε προσηλωμένοι να εργαζόμαστε με όραμα και στρατηγική στην προσπάθεια πρόληψης και έγκαιρης αντίδρασης υπό την ασφυκτική πίεση της κλιματικής κρίσης. Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».
Η δήμρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου επισήμανε από την πλευρά της: «Η συγκεκριμένη δράση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ασφάλειας των πολιτών μας, ενόψει της αυξανόμενης απειλής ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης. Η άσκηση αυτή δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία -είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η συνεργασία, η προετοιμασία και η ευθύνη είναι τα βασικά μας όπλα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη κρίση. Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνέπεια και όραμα».
Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Τίτος Ψαρουδάκης σχολίασε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς για τη σημερινή άσκηση επί χάρτου. Ήταν πραγματικά πολύ εποικοδομητική και νομίζω ότι κάθε φορά που μπορούμε να “προπονήσουμε” το μηχανισμό λήψης και υλοποίησης αποφάσεων είναι πολύ σημαντικό και το καλύτερο για όλους μας».

