Έντονες… τριβές στις σχέσεις εργαζομένων και Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Έντονες… τριβές στις σχέσεις εργαζομένων και Δήμου Κηφισιάς

Διαστάσεις πολιτικής κόντρας πήρε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 η υπόθεση των καταγγελιών του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς κατά συγκεκριμένου διευθυντή του Δήμου για αυταρχική συμπεριφορά.

Στο ξεκίνημα μιας -μαραθώνιας, όπως αποδείχθηκε- συνεδρίασης που είχε να εξετάσει 49 θέματα, η ανάγνωση από πλευράς του προέδρου Δημήτρη Μωράκη μιας επιστολής του Σωματείου Εργαζομένων, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενός κύκλου συζητήσεων που δεν… έλεγε να κλείσει.

Στην επιστολή του, το Σωματείο κατήγγειλε το Δημοτικό Συμβούλιο για απαξίωση και υποτίμηση της δουλειάς των εργαζομένων, μέσω σχολίων που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος. Τα «βέλη», χωρίς να κατονομαστεί, στρέφονταν κατά της αντιδημάρχου Δημοτικών Πόρων & Προσωπικού, Αθανασίας Παπασπύρου, σχετικά με τη μη συνεργασία υπαλλήλων που οδήγησε στην καθυστέρηση στην υποβολή της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Βούλγαρης, μίλησε για «εχθρικό περιβάλλον» κατά των εργαζομένων, που «δεν συμφέρει» τον στόχο της παραγωγής έργου για τον Δήμο.

Κάπου εκεί τον λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, από τη μειοψηφία και την πλειοψηφία, στη συζήτηση αναθερμάνθηκε η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Σωματείου και του διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών, Γρηγόρη Παππά και το θέμα ξέφυγε, παρά τις προσπάθειες του δημάρχου, Γιώργου Θωμάκου, να το «μαζέψει», καθώς -όπως υποστήριξε- η δημοσιοποίησή του μόνο καλό δεν θα κάνει. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ρώτησε τον πρόεδρο του Σωματείου «τι θα γίνει, εάν έρθει εδώ ο διευθυντής της Υπηρεσίας και κάνει αντίστοιχες καταγγελίες, πού θα φθάσει το θέμα, έχετε σκεφθεί;».

Εργάζονται ή όχι οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κηφισιάς;

Στο θέμα του κατά πόσο ευσυνείδητα ή μη εργάζονται οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κηφισιάς υπήρξε μια κοινή συνισταμένη μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας κι αυτή ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων εργάζονται στον Δήμο προσφέρουν με υπευθυνότητα και συνέπεια τις υπηρεσίες τους και μάλιστα, υπό αντίξοες συνθήκες.

Από εκεί και πέρα, άρχισαν οι διαφοροποιήσεις, με κάποιους εκπροσώπους της μειοψηφίας να χρεώνουν στη διοίκηση ότι «κατηγορεί κατά το δοκούν τους εργαζόμενους» (Παναγιώτης Κανακάκης – Συνεργασία) και ότι «προσπαθεί να τους απαξιώσει για ν’ ανοίξει τον δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών» (Αντώνης Μήλας – Λαϊκή Συσπείρωση), ενώ αναφορές έγιναν για τις σχέσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων και στο φαινόμενο κοινωνικής ανθρωποφαγίας που έχει προκύψει λόγω και της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Από πλευράς διοίκησης, αν κι αναγνωρίστηκε το δύσκολο έργο των εργαζομένων, ειπώθηκε ότι υπάρχει και κάποια μερίδα εξ αυτών που δεν βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές σε εργαζομένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «κατά… βούληση» ή «απειθαρχούν στις εντολές των προϊσταμένων τους» (Αθανασία Παπασπύρου – αντιδήμαρχος), ενώ υπήρξαν και πιο σκληρές τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα ότι «οι εργαζόμενοι στον Δήμο θα πρέπει να κάνουν τον σταυρό τους που έχουν δουλειά και δεν βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα» (Ευάγγελος Αυλήτης – αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας & Αγοράς) και ότι «είναι ντροπή να γράφονται αυτά τα πράγματα» (σ.σ.: όσα αναφέρονται στην επιστολή που είχε αναγνώσει ο πρόεδρος του Σώματος).

Τι τρέχει με τον διευθυντή;

Ωστόσο, το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση ήταν αυτό του διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών. Κι αυτό καθώς στην όλη υπόθεση έχουν μεσολαβήσει σκληρές ανακοινώσεις, επιστολές, έχουν εμπλακεί σωματεία (ΔΑΣ ΟΤΑ, ΠΟΕ – ΟΤΑ), κόμματα (ΚΚΕ) και γενικώς έχει λάβει μάλλον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η πλευρά των εργαζομένων κατηγορεί τον δήμαρχο ότι «προστατεύει» τον εν λόγω διευθυντή, καθώς δεν κινεί καμιά διαδικασία εναντίον του, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Ο κ. Γ. Θωμάκος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση του γεγονότος συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και ζήτησε να υπάρξουν αναφορές από πλευράς των φερόμενων ως «θυμάτων» του διευθυντή, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που ωστόσο μετά από 18 ημέρες δεν έχει συμβεί, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι όποιες καταγγελίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι από πλευράς του διευθυντή…

Καταγγελία Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς
(20 Ιανουαρίου 2017)
Απάντηση
δημάρχου Γιώργου Θωμάκου
(20 Ιανουαρίου 2017)

Ο αντίλογος των εργαζομένων ήταν ότι τα θύματα των επιθέσεων του διευθυντή φοβούνται να προχωρήσουν σε έγγραφες καταγγελίες, καθώς απειλούνται σχεδόν καθημερινά από τον συγκεκριμένο συνάδελφό τους.

Ο δήμαρχος έθιξε και το θέμα της πρόσφατης συνάντησης της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Σίγουρα Βήματα, με το Σωματείο Εργαζομένων, ως προς το σκέλος της σχετικής ανακοίνωσης της πρώτης, όπου γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον Δήμο».

Ο κ. Γ. Θωμάκος εξέφρασε την έκπληξή του για τις θέσεις που διατύπωσε ο τέως δήμαρχος της πόλης, Νίκος Χιωτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «πρωτοστάτη της καπηλείας». Γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της κας Μαρίας Κεφαλά-Σαλματάνη, η οποία έκανε λόγο για «αγένεια» από πλευράς δημάρχου, λόγω της αναφοράς του στον επικεφαλής της μείζονος, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό, όπου εκπροσωπούσε θεσμικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανάρτηση στο f/b
του κ. Ν. Χιωτάκη μετά τη συνάντηση με το Σωματείο

Εκείνο που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι ότι το θέμα με τη συμπεριφορά του εν λόγω διευθυντή, όπως διαφάνηκε από πολλές τοποθετήσεις συμβούλων (και της μειοψηφίας), είναι γνωστό στον Δήμο, απλώς κάθε πλευρά του δίνει διαφορετική διάσταση και βάρος. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιότητα που δόθηκε στο όλο ζήτημα, αν και μονομερής (αφού έχουν προβληθεί τα επιχειρήματα μόνο της μίας πλευράς) θα πρέπει να δρομολογήσει κινήσεις από πλευράς διοίκησης, τουλάχιστον στον βαθμό που το σύνολο του Σώματος συμφώνησε ότι εργαζόμενοι και Δήμος «βρίσκονται συνεπιβάτες στο ίδιο όχημα», όπως εύστοχα παρατήρησε ο κ. Γιώργος Σκορδίλης, εκ μέρους της παράταξης Συνεργασία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet