Τα Γυμνάσια & Λύκεια Δήμου Κηφισιάς σε μια… Ευρώπη για τους πολίτες
Κοινωνία

Τα Γυμνάσια & Λύκεια Δήμου Κηφισιάς σε μια… Ευρώπη για τους πολίτες

Μετά από ενέργειες του προέδρου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς, Σταύρου Ζαπάντη, τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Κηφισιάς επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες».

Με αφορμή την 60η επέτειο της Ε.Ε. (1957-2017), 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, και την παρούσα πολιτικό-οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, διοργανώνεται το ακόλουθο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» με τίτλο «ΤΕΙΧΗ: Ξεπερνώντας τα τείχη μεταξύ ανθρώπων σε καιρούς κρίσης – διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Κηφισιάς. Η συμμετοχή των σχολείων του Δήμου και η διοργάνωση των εκδηλώσεων δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τα σχολεία και τον Δήμο.

Μαζί με την ελληνική συμμετοχή με τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, στο πρόγραμμα θα υπάρχει συμμετοχή άλλων τριών εκπαιδευτικών οργανισμών από τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο), προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς περιγράφεται εν περιλήψει το Πρόγραμμα και συγκεκριμένα σημειώνεται:

Η Ευρώπη είναι μια ιστορία επιτυχίας και ειρήνης. Αυτή τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας να θυμηθούμε αυτή την ιστορία ειρήνης. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τη συμμετοχή των πολιτών στην Ευρώπη και να συνεισφέρει σε μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της Ευρώπης μέσω των «τειχών». Μέσω της ξενοφοβίας, οι βασικές αρχές της Ευρώπης είναι υπό συζήτηση. Νέα τείχη μέσω προκαταλήψεων, εθνικιστικών τάσεων και κινημάτων, ακροδεξιών λαϊκιστικών σλόγκαν ή «Ψυχρού Πολέμου», μη ανεκτικότητας και αποκλεισμού, συμπεριλαμβάνονται όλα στη λέξη «ΤΕΙΧΗ» που σκοπεύει να εξαλείψει το πρόγραμμα αυτό. Θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος. Και αυτόν τον διάλογο θέλουμε να τον ξεκινήσουμε με τους μαθητές, οι οποίοι θα προσκληθούν στην συνέχεια να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες (έκθεση ζωγραφικής, κατασκευές).

Χρονοδιάγραμμα δράσεων:

1. Έως 15/03/2018: Συγκέντρωση μαθητών και ομιλίες και συζητήσεις στα σχολεία για το θέμα «Η ιστορία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και σύγχρονες απειλές για τη Δημοκρατία (ρατσισμός, ξενοφοβία κ.λπ.)».

Παρουσίαση φωτογραφικού υλικού του Γερμανού φωτογράφου Jürgen Ritter, ο οποίος έχει φωτογραφήσει ολόκληρο το παλιό σύνορο 1.400 χιλιόμετρα που διαιρούσε την Ευρώπη.

Θα ζητηθεί από τους μαθητές (όσους θέλουν):

  • Να αποτυπώσουν τα οράματά τους για μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα» σε έναν πίνακα ζωγραφικής.
  • Τη δημιουργία μιας εύκολης κατασκευής από χαρτόκουτα για μελλοντική δράση (συμβολικά τείχη, στα οποία θα σχεδιάσουν τις σκέψεις τους για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη που θα ήθελαν).

2. Από 12/04/2018 – 27/05/2018: Έκθεση ζωγραφικής του Jürgen Richter και μαθητών.

Προτεινόμενη μέρα ανοιχτής συζήτησης: 08/05/2018 (ημερομηνία λήξης 2ου Παγκόσμιου Πολέμου)
Σ΄ αυτό το διάστημα (8/05/2018) θα πραγματοποιηθεί μια ραδιοφωνική ομιλία από τους οργανωτές.

3. Μετά τη λήξη σχολικής χρονιάς: Πολιτιστική δράση κατασκευής από ζωγραφισμένες κούτες των μαθητών αντιγράφου του Τείχους του Βερολίνου και την καταστροφή του σε συνδυασμό με μουσικές εκδηλώσεις.

4. Ο καλύτερος πίνακας θα λάβει μέρος μαζί με τις φωτογραφίες του Jürgen Ritter στο Διεθνές Συνέδριο αυτού του προγράμματος (1- 28/11/2018) που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη (πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet