Ξεκινά η «Άνοιξη Τεχνών» στον Δήμο Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ξεκινά η «Άνοιξη Τεχνών» στον Δήμο Κηφισιάς

Ξεκινά ο κύκλος εκδηλώσεων του Δήμου Κηφισιάς «Άνοιξη Τεχνών» το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, με την παρουσίαση του βιβλίου «Μοίρα μου… σα ματωμένο παραμύθι», της συγγραφέως Ελένης Λύτρα-Χαραρά, στην Έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά) και ώρα 19:00.

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο της συγγραφέως που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Χ. Δαρδανός. Αφορά μια λυρική και νοσταλγική ανάπλαση της καθημερινής ζωής στην αλησμόνητη πατρίδα, το Αϊβαλί, από την εκατόχρονη γιαγιά που αναπολεί και εξιστορεί στα εγγόνια της, στην αλλαγή του αιώνα, όλα όσα δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν, από την πολυτάραχη ζωή της, η οποία ταυτίζεται με την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Κυριαρχεί η εξιστόρηση της ευτυχισμένης ζωής πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη φιλική και ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και μετά, ο πόνος του  ξεριζωμού των προσφύγων του 1922 από τη γη τους κι η επώδυνη προσπάθεια προσαρμογής τους στον ελλαδικό χώρο.

Παρουσίαση του βιβλίου «Λιπεσάνορες», του συγγραφέως Δημήτρη Βαρβαρήγου. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία (μυθιστορήματα, θεατρικά, ποίηση, εγχειρίδιο  δημιουργικής γραφής και παιδική λογοτεχνία – το μυθιστόρημά του «Υπάτια», είχε πολλές εκδόσεις και τον καθιέρωσε στο αναγνωστικό κοινό.)

«Λιπεσάνορες»: Δεκαπέντε τραγικές φιγούρες γυναικών με το ίδιο πεπρωμένο αφηγούνται την τραγωδία του πολέμου, τον ηρωισμό της καθημερινής ζωής, την αξία της καρτερίας, τη νοσταλγία της ειρήνης, τις ευθύνες του ανθρώπου για τις πράξεις του, για τους υπερασπιστές του δικαίου. Μιλούν μέσα απ΄  την ψυχή τους για τα δεινά και τις συμφορές τους, για τα δικά τους παθήματα και προσωπικά πάθη. Εκμυστηρεύονται μύχια μυστικά, πως βίωσαν τη χαρά, τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, τη μητρότητα, την εκδίκηση, την περιφρόνηση, τη σκλαβιά και τον θάνατο. Εξιστορούν την τόλμη, τους ήρωες, τη γενναιότητα, την αξία των ιδανικών, ν΄ αγωνίζεται κανείς για την πατρίδα του ως το τέλος. Οι «Λιπεσάνορες» είναι ένα βιβλίο που έχει τα στοιχεία του παραμυθιού, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία που ολοκληρώνει ένα πολεμικό τραγούδι. Η άλλη όψη του έπους της Ιλιάδας, όχι αυτή των επικών μαχών, των αθάνατων ηρώων, των ιστορικών γεγονότων, αλλά αυτή των γυναικών πίσω από τους πολυτραγουδισμένους ήρωες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet