11 δράσεις από την Επιτροπή για το Κτήμα ΕΘΙΑΓΕ
Ποιότητα Ζωής

11 δράσεις από την Επιτροπή για το Κτήμα ΕΘΙΑΓΕ

Σε συνεδρίαση συνήλθε η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών για το Κτήμα ΕΘΙΑΓΕ ΑΒΚ 218 την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19:30, στο δημοτικό κατάστημα Πεύκης, όπως μας ενημερώνει η Επιτροπή με το Πρακτικό υπ΄ αριθμ 03/2014.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο δήμαρχος Μαυρίδης Αναστάσιος.

Παρευρέθησαν τα μέλη:

  • Γουίλιαμσον Περικλής
  • Ιακωβίδης Δημήτριος
  • Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος
  • Λιάκουρας Αριστείδης
  • Μήκας Βασίλειος
  • Νικολάου Δημήτριος
  • Παπαδιαμάντης Χρήστος
  • Χούσος Δημήτριος

Επίσης προσήρθαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Οικονόμου Δημήτριος εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και ο κ. Θεοχαρόπουλος Σίδερης εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών. Να σημειωθεί ότι και τα δύο Ινστιτούτα έχουν τμήματα εντός του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ.

Στην αίθουσα παρευρίσκονταν και οι επικεφαλείς των συνδυασμών κ. Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης, κ. Πάγκαλος Εμμανουήλ και κ. Κωνστάντος Δημήτριος.

Από τους πολίτες παρευρέθησαν η κ. Σωτηροπούλου Αθανασία, η κ. Κουρούπη Μαρίτα, ο κ. Λίλος Γεώργιος, ο κ. Χαραλάμπου Γεώργιος, ο κ. Αναγνώστου Κωνσταντίνος και ο δασοπόνος Αντωνίου Βασίλειος.

Προ της έναρξης της συνεδρίασης τον λόγο έλαβε ο γραμματέας ο οποίος ενημέρωσε ότι εκ παραδρομής δεν είχαν κληθεί στην συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Σκαμάκης και ο κ. Ασβεστάς.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος και πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή για τον προβληματισμό του λόγω της μη αποτύπωσης, στην αφίσα την οποία έχει ήδη εκδώσει η επιτροπή, της ενεργούς συμμετοχής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Επίσης ο κ. Αν. Μαυρίδης τόνισε σε όλους του τόνους ότι «άσχετα με διάφορους ψίθυρους» τόσο ο Δήμος, όσο και προσωπικά ο ίδιος είναι κατάφορα αντίθετοι με την πώληση του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος ενημέρωσε την επιτροπή, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ΕΘΙΑΓΕ και διάβασε τις τελευταίες επιστολές που είχαν κοινοποιηθεί στον Δήμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναγνώριση από το ΤΑΙΠΕΔ των 20 στρεμμάτων, που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επίσης ο δήμαρχος επισήμανε ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν γνωρίζει το θέμα που έχει προκύψει με το ακίνητο του ΕΘΙΑΓΕ. Πρότεινε να γίνει άμεσα μία εκδήλωση στον συγκεκριμένο χώρο και όποιες επί πλέον ενέργειες είναι δυνατόν προκειμένου να λάβει το θέμα μεγαλύτερη προβολή.

Επισήμανε δε, ότι είναι σημαντικό να γίνει επικαιροποίηση του θέματος στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και να διευρυνθεί η ενημέρωση σε βουλευτές και υπουργούς.

Τον λόγο εν συνεχεία ζήτησε κι έλαβε ο κ. Πάγκαλος Εμμανουήλ και κατέθεσε την άποψη ότι η Επιτροπή είναι κατά βάση μία επιτροπή αγώνα, έχει διαφορετικό ρόλο από τον επίσημο Δήμο και δεν θα έπρεπε να ανοιχτεί μία συζήτηση η οποία θ΄ αφορούσε προτάσεις αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.

Εν συνεχεία κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό blog στην ιστοσελίδα του Δήμου με αντικειμενικό σκοπό την ανάδειξη του θέματος.

Αναγνώρισε την παράλειψη της Επιτροπής όσον αφορά στην αναγραφή της συμμετοχής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στην αφίσα που τυπώθηκε, διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα, αλλά έγινε εκ παραδρομής λόγω της πίεσης του χρόνου.

Πρότεινε επίσης την ενεργοποίηση των εργαζομένων των Ινστιτούτων, χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στα εσωτερικά τους θέματα, κάτι που υπερτονίστηκε και από τον δήμαρχο Αναστάσιο Μαυρίδη.

Επίσης ο κ. Εμμ. Πάγκαλος πρότεινε, τη διενέργεια εθελοντικών δράσεων στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ, συνέντευξη Τύπου για δημοσιοποίηση του θέματος, ενημέρωση προσωπικοτήτων, διαβήματα στην Περιφέρεια και στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και τέλος την ενεργοποίηση της νομικής στήριξης.

Ο δήμαρχος Αναστάσιος Μαυρίδης συμφώνησε με το θέμα του blog, υπερθεμάτισε για μία οργανωμένη προσπάθεια συναντήσεων με κοινοβουλευτικά στελέχη και τόνισε ότι θα πρέπει στην παρούσα συνεδρίαση να ληφθεί απόφαση για μία εκδήλωση εντός των επόμενων 30 ημερών.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Παπαδιαμάντης Χρήστος ο οποίος με τη σειρά του αναγνώρισε κι εκείνος την έλλειψη αναφοράς από την αφίσα της συμμετοχής του Δήμου.

Αναφερόμενος στον κ. Εμμ. Πάγκαλο διαφώνησε με την πρόταση του για τον ρόλο της Επιτροπής, τονίζοντας την αναγκαιότητα εισηγήσεων – προτάσεων προς τον Δήμο ώστε αυτή να μην καταστεί «ένας απλός αφισοκολλητής».

Ο κ. Χρ. Παπαδιαμάντης εν συνεχεία δήλωσε, ότι από τις επιστολές που παρουσίασε ο δήμαρχος, διαφαίνεται μία αναδίπλωση του υπουργείου.

Επίσης τόνισε ότι η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης την οποία εκπροσωπεί, θεωρεί καταστροφική τη δημιουργία τεχνικής βάσης αυτοκινήτων στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ και οι προτάσεις οι οποίες κατατίθενται θα πρέπει να έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν πόροι χρηματοδότησης και οι πολίτες να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης, διάβασε κείμενο της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης.

Τον λόγο ζήτησε κι έλαβε ο κ. Χούσος Δημήτριος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του προς τον Δήμο και την Επιτροπή τονίζοντας ότι οι νομικοί του Δήμου όφειλαν να προβλέψουν και να μην χάσουν τις νόμιμες προθεσμίες για υποβολή ένστασης κατά της εντάξεως του ΕΘΙΑΓΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται αυτή τη στιγμή έργα τα οποία είναι στον αέρα. Ζήτησε δε από τον δήμαρχο την άμεση νομική δράση.

Τον λόγο ζήτησε κι έλαβε ο κ. Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης, ο οποίος επισήμανε ότι οι δράσεις έχουν αργήσει και πιθανόν αυτό οφείλεται στην όχι καλή επικοινωνία της Επιτροπής με τον Δήμο.

Τόνισε τη διαφορετικότητα της υπόθεσης από εκείνη των Ρομά και ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς από τις επιστολές που παρουσίασε ο δήμαρχος δεν προκύπτει ότι το ακίνητο διαγράφεται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ζήτησε ακόμη να αναζητηθεί από τον Δήμο Μεταμόρφωσης ο φάκελος των έργων ανάπλασης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων (που πραγματοποιούνται στα 20 στρέμματα του ΕΘΙΑΓΕ), ο οποίος έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, καθώς υπάρχει περίπτωση να μας δώσει σημαντικά νομικά εφόδια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τόνισε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι απαρτίζουν την Επιτροπή και να συνεχίσουν την καλή συνεργασία.

Η πρόταση του για το ΕΘΙΑΓΕ είναι να γίνει ο χώρος ένα εθνικό πάρκο.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Οικονόμου Δημήτριος ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και στην οποία αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους το ακίνητο του ΕΘΙΑΓΕ είναι στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι και ο αντιπεριφεριάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος είναι αντίθετος με την πώληση του ακινήτου.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος Αν. Μαυρίδης και επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία, καθώς σε πρόσφατη συνάντηση που είχε και ο ίδιος με τον κ. Γ. Καραμέρο, την κ. Ρ. Δούρου και τον κ. Π. Φιλίππου, συνετάχθησαν με τις θέσεις του Δήμου.

Συνεχίζοντας ο κ. Δ. Οικονόμου σημείωσε ότι το προσωπικό των Ινστιτούτων είναι θετικά διατεθειμένο ως προς τη διευκόλυνση των σχεδιαζόμενων δράσεων.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Θεοχαρόπουλος Σίδερης, ο οποίος συνεχάρη την Επιτροπή για τον τρόπο και το πνεύμα λειτουργίας και ζήτησε να γίνει ενημέρωση των πολιτών, να υπάρξει μία μαζικότητα και αποτελεσματικότητα δράσεων, καθώς και να είναι ουσιαστικές και πειστικές οι προτάσεις που θα κατατεθούν για την αξιοποίηση του χώρου.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Λιάκουρας Αριστείδης ο οποίος απευθύνθηκε προς τον κ. Οικονόμου και τον κ. Θεοχαρόπουλο, ζητώντας να συστήσουν κάποιους ανθρώπους από το εσωτερικό των Ινστιτούτων, με σκοπό τη συνεργασία με τον Δήμο για την καλύτερη επικοινωνία κυρίως σε εσωτερικές πληροφορίες.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο κ. Μήκας Βασίλειος, ο οποίος αφού σχολίασε ότι στην Επιτροπή διαφαίνονται δύο διαφορετικές τάσεις, αυτή του αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και αυτή της αξιοποίησης του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό στο πλαίσιο και των προθέσεων του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις κοινοποιημένες επιστολές.

Συνέχισε ασκώντας κριτική στους εκπροσώπους των Ινστιτούτων, λέγοντας ότι δείχνουν ένα όψιμο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου με τρόπο που ίσως μειώνει τη φερεγγυότητα τους απέναντι στους δημότες.

Ολοκλήρωσε, τονίζοντας τη σημαντικότητα της νομικής κάλυψης από τον Δήμο και την ουσιαστικότητα που πρέπει να έχουν οι προτάσεις για την αξιοποίηση.

Τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αναστάσιος Μαυρίδης και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πόλωση κι αντιπαράθεση με εργαζόμενους που έχουν περάσει τη μισή τους ζωή στο ΕΘΙΑΓΕ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος Σίδερης έλαβε τον λόγο και απαντώντας στον κ. Β. Μήκα, θεώρησε άδικες τις κατηγορίες και αναφέρθηκε στην ουσιαστικότητα της λειτουργίας των Ινστιτούτων για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Λίλος Γεώργιος λαμβάνοντας τον λόγο, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τις προτάσεις αξιοποίησης του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ, καθώς αυτό ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα ο στόχος της Επιτροπής πρέπει να είναι η διαγραφή του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημείωσε, ακόμη, την αναγκαιότητα του άμεσου ορισμού δικηγόρου, ο οποίος θα έχει βοήθεια κι από εθελοντές, τη σημαντικότητα του blog και την πραγματοποίηση εκδήλωσης έως τις 12 Οκτωβρίου. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ο διαχωρισμός των 20 στρεμμάτων.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος ο οποίος συμφώνησε με την ιδέα της κινητοποίησης των σχολείων για εκδρομή στο ΕΘΙΑΓΕ, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν αξιοποιούνται όλα τα αμπέλια που υπάρχουν στο Κτήμα και ότι θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση για μονιμοποίηση οργανωμένων δράσεων πολιτών, ανεξάρτητα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τον λόγο εν συνεχεία έλαβε η κ. Κουρούπη Μαρίτα, η οποία τόνισε ότι το κτήμα ΕΘΙΑΓΕ έχει «γλιτώσει» μέχρι στιγμής λόγω του ότι ήταν εκτός σχεδίου και ζήτησε με έντονο τρόπο να μάθει πια είναι η χρήση γης στο συγκεκριμένο ακίνητο και τι έγγραφα έχει στείλει ο Δήμος στο υπουργείο ΠΕΚΑ.

Τον λόγω έλαβε ο κ. Γουίλιαμσον Περικλής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη των άμεσων νομικών δράσεων, τη σημαντικότητα της λήψης του φακέλου του χρηματοδοτούμενου έργου από τη Μεταμόρφωση και υποστήριξε ότι οι προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία επίσημη τεχνοοικονομική μελέτη με τη βοήθεια των εργαζομένων των Ινστιτούτων.

Ο κ. Οικονόμου Δημήτριος λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε τη διάθεση των ανθρώπων των Ινστιτούτων για συνεργασία και την προσφορά τεχνικής βοήθειας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η αποξήλωση και μεταφορά των αμπελιών σε άλλη τοποθεσία είναι τεχνικά αδύνατη χωρίς να υπάρξουν σημαντικές απώλειες.

Τον λόγο έλαβε ο γραμματέας της Επιτροπής Νικολάου Δημήτριος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να έχει η Επιτροπή ένα αγωνιστικό προφίλ και να είναι σε εγρήγορση, αλλά είναι σημαντικότερο να προωθήσει στην κοινωνία προτάσεις για αξιοποίηση του κτήματος οι οποίες να το αναδεικνύουν και να δίνουν και ένα όραμα στους πολίτες.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της επιτροπής ο δήμαρχος Αναστάσιος Μαυρίδης υπογράμμισε τις δράσεις οι οποίες θα πρέπει να οργανωθούν άμεσα.

  1. Επικαιροποίηση της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο.
  3. Επιστολή από ΕΛΓΟ «Δήμητρα» προς βοήθεια των δράσεων του Δήμου.
  4. Συλλογή υπογραφών.
  5. Κινητοποίηση πολιτών.
  6. Ενημέρωση Περιφέρειας, βουλευτών και πολιτικών γενικότερα.
  7. Δημιουργία blog στην ιστοσελίδα του Δήμου.
  8. Εκδήλωση στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου.
  9. Ζήτηση από Δήμο Μεταμόρφωσης αντίγραφου του φακέλου χρηματοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  10. Εμπλοκή των Δήμων Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς.
  11. Προμελέτη για τις προτάσεις αξιοποίησης.

Για την οργάνωση των εκδηλώσεων συγκροτήθηκε πενταμελής ομάδα αποτελούμενη από τους:

  1. Ιακωβίδη Δημήτριο
  2. Κωνσταντινίδη Κωνσταντίνο
  3. Νικολάου Δημήτριο
  4. Παπαδιαμάντη Χρήστο
  5. Σωτηροπούλου Αθανασία.

Την πενταμελή ομάδα θα πλαισιώσει από την μεριά του ΕΘΙΑΓΕ ο κ. Οικονόμου Δημήτριος.

Για τη δημιουργία του blog συγκροτήθηκε ομάδα δύο ατόμων αποτελούμενη από τους:

  1. Πάγκαλο Εμμανουήλ
  2. Γουίλιαμσον Περικλή.

Η ομάδα θα πλαισιωθεί από τον κ. Δεληγιαννίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για το site του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Λυκόβρυση Πεύκη 2020

    Για να δούμε ποιοι εχουν κάνει την πρόταση……………
    ΕΘΙΑΓΕ : Χαιρόμαστε που η πρόταση μας να ξεκινήσει δυνατά ο αγώνας με ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ έγινε δεκτή , το είχαμε δημοσίευση στις 20/9 ( βλέπε ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, και την ιστοσελίδα μας στο f/b) Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε ξανά με προτάσεις και έργα.
    http://enypografa.gr/%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B7-2020-%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet