Συγκίνηση σε εκδήλωση του Πολυχώρου «Δαγκλή 16» για την Επταετία
Κοινωνία

Συγκίνηση σε εκδήλωση του Πολυχώρου «Δαγκλή 16» για την Επταετία

Σε ένα συγκινησιακά, αλλά και πολιτικά, φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 στην αίθουσα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης «Μανόλης Αναγνωστάκης» η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16»με θέμα «21η  Απριλίου 1967, 50 χρόνια μετά: Αγώνες και αγωνίες απέναντι σε εντεινόμενα φαινόμενα ολοκληρωτισμού και εθνικιστικής μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα και τον κόσμο».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την Καίτη Μάρακα στα φωνητικά και τον Μιχάλη Βερβελάκη στην κιθάρα σε ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών της επταετίας 1967-1973 που ενθουσίασαν το ακροατήριο.

Στο δεύτερο μέρος, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Άλκης Ρήγος κατέθεσε τις απόψεις του για το “γιατί” και το “πως” της μακρύτερης χρονικά δικτατορίας στην πατρίδα μας, συνδέοντάς το παράλληλα με τις σημερινές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Για την απόκρουση των εντεινόμενων φαινομένων ολοκληρωτισμού ο κ. Άλκης Ρήγος τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά η ενίσχυση της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού γίγνεσθαι με συνεχή  αγώνα για τη διεύρυνσή της και με  θεσμούς άμεσης μορφής, καθώς αντίστοιχα και του κοινωνικού κράτους. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αντιπαράθεση των απόψεων, ακόμα και των ολοκληρωτικών, όσο κι αν τις μισούμε, όταν αυτές παραμένουν στο επίπεδο των ιδεών. Να είμαστε όμως αμείλικτοι όταν αυτές οδηγούν σε παράνομες πράξεις. Άλλωστε η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι συγκρουσιακή» κατέληξε.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ στη σύντομη παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που παρέστη στην εκδήλωση, σημείωσε ότι:

«Η χούντα των συνταγματαρχών αποτέλεσε στην ουσία της την “πολιτική” συνέχεια του Εμφυλίου, ενός θλιβερού “προνομίου” της πατρίδας μας, αφού σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξε εμφύλιος μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ στιγμάτισε τη συμπεριφορά των νικητών με την ιδιοκτησιακή αντίληψη περί της διακυβέρνησης του τόπου που επιδεικνύουν ορισμένοι από αυτούς, ακόμη και σήμερα, έναντι των ηττημένων εκείνου του πολέμου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέδωσε η συμμετοχή αρκετών εκπαιδευτικών στη ανοιχτή συζήτηση με τις απόψεις που κατέθεσαν σχετικά με τη στάση της σημερινής νεολαίας απέναντι στα θέματα αυτά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet