Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων Δήμου για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδ. σταθμούς
Κοινωνία

Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων Δήμου για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδ. σταθμούς

Πρόσκληση να συμμετάσχουν σε σύσκεψη του Παραρτήματος Βορείου Τομέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής αναφορικά με το ζήτημα των παιδιών που έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, απευθύνει σε εργαζόμενους, γονείς και συλλογικούς φορείς το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Στη σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σημειώνει:

Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς του Δήμου μας (συλλόγους γονέων, συλλόγους γυναικών, εργατικά σωματεία κ.τ.λ.) στη σύσκεψη που καλεί το Παράρτημα Βορείου Τομέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής την Τετάρτη 28/9/2016, στις 19:00, στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας για να συντονίσουμε τη δράση μας για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Πριν από λίγες μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες δηλαδή κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση (δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι κ.λπ.), γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα κριτήρια που προϋποθέτει το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά το «κουπόνι» (voucher) δίνεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, τινάζοντας στον αέρα τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών (προγραμματισμός προσλήψεων, προμηθειών, χρηματοδότηση).

Στον Δήμο μας τα παιδιά που έλαβαν το κουπόνι και επέλεξαν δημοτικό παιδικό σταθμό είναι πλέον του 50% μειωμένα σε σχέση με πέρσι, ενώ εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών για μία ακόμα φορά έμειναν τα παιδιά που είναι μικρότερα από 2,5 έτη λόγω έλλειψης υποδομών. Την ίδια στιγμή τα τροφεία παραμένουν δυσβάσταχτα για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας. 

Σαν εργαζόμενοι και σαν γονείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μείνει εκτός προσχολικής αγωγής κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η προσχολική αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια.

Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους συλλόγους γονέων και τους μαζικούς φορείς σε κοινή σύσκεψη για να συντονίσουμε τη δράση μας την Τετάρτη 28/9/2016, στις 19:00, στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet