Ο Σύλλογος «Η Κασταλία» μεριμνά για την πλ. Αγ. Λαύρας
Ποιότητα Ζωής

Ο Σύλλογος «Η Κασταλία» μεριμνά για την πλ. Αγ. Λαύρας

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία» με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζητά να μάθει τους λόγους για την ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης μέλους του Συλλόγου με εκπρόσωπο της Περιφέρειας σχετικά με την πλατεία Αγίας Λαύρας Αμαρουσίου. Ακόμη ζητά να προγραμματισθεί εκ νέου μία συνάντηση.

Παράλληλα, ο δασολόγος – μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Θέμης Αδαμόπουλος ενημερώνει για το χρονικό της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου προς την Περιφέρεια Αττικής:

Προς
Περιφέρεια Αττικής 
Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών
Δ/νση Τεχνικών Έργων
Λ. Συγγρού 80-88 Αθήνα
Υπόψιν Κου Κωνσταντίνου Φλώρου
Θέμα: Πλατεία Αγίας Λαύρας

Μαρούσι, 13- 6- 2014
Αρ. Πρωτ: 146

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με απορία και μεγάλη ανησυχία για την τύχη των δένδρων της πλατείας Αγίας Λαύρας, πληροφορηθήκαμε από τον δασολόγο και μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο ότι η προγραμματισθείσα συνάντησή του με τον κ. Λεωνίδα Γκλεγκλέ (Προϊστάμενο του Τμήματος Κτιριακών Έργων – Έργων Περιβάλλοντος), για την Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρα 8.30 π.μ., εντός του χώρου της πλατείας , στον οποίο ήδη εκτελούνται εργασίες, ακυρώθηκε εντελώς από τον κ. Γκλεγκλέ, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τους λόγους της ακύρωσης αυτής, ευελπιστούντες ότι η τόσο σημαντική για τα δένδρα και γενικά τη βλάστηση της πλατείας αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά το συντομότερο δυνατόν.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κρεκούκια

Ακολουθεί η ενημέρωση από το μέλος του Συλλόγου:

Πλατεία Αγίας Λαύρας – Μαρούσι

Πρόκειται για πλατεία με χαρακτήρα άλσους και όχι για απλή πλατεία. Είναι πολεοδομικώς θεσμικά κατοχυρωμένη ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Στις αρχές του 2013 παρουσιάστηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου η «βιοκλιματική» ανάπλαση του κέντρου που περιέλαβε και την εν λόγω πλατεία. Τα σχέδια κατασκευής ήταν εξ αρχής απαράδεκτα με μεγάλη κάλυψη πλακών γρανίτη, υπερυψώσεις εδάφους, ξήλωμα όλων των θάμνων, κατάργηση της παιδικής χαράς.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων αντέδρασε στο έργο μέσω ενός συντονιστικού για τους ελεύθερους χώρους στο Μαρούσι, όπου συμμετείχε και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κασταλία». Ο Σύλλογος είχε κάνει καταγραφή των δένδρων της πλατείας που ανέρχονταν σε 189 και είχε από την αρχή εκφράσει την άποψη ότι το έργο έτσι όπως σχεδιαζόταν ήταν αρνητικό για την πλατεία.

Τον Μάρτιο του 2013 ξεκίνησαν τα έργα και ένα μεγάλο πεύκο κατέρρευσε λόγω των χωματουργικών έργων, με αποτέλεσμα να το κόψουν άμεσα. Αυτό πυροδότησε τις αντιδράσεις και αμφισβητήθηκε άμεσα και ευθέως η νομιμότητα των ενεργειών. Ότι δηλαδή δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Πεντέλης και Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης), ως όφειλαν ο εργολάβος και η δημοτική αρχή Πατούλη.

Εν τω μεταξύ εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1528Β/21-6-2013) που όριζε το περιεχόμενο των μελετών και τα επιτρεπόμενα έργα σε κοινόχρηστα άλση, βάσει του οποίου έπρεπε να συνταχθεί μελέτη που θα είχε την έγκριση των Δασικών Αρχών.

Στη συνέχεια τα έργα συνεχίστηκαν παράνομα. Δεκαεπτά (17) μεγάλα δένδρα έγειραν και στηρίζονται με μεταλλικές αντηρίδες. Οκτώ (8) από αυτά είναι πολύ επικίνδυνο να πέσουν και άλλα εννέα (9) γέρνουν και στηρίζονται και αυτά. Λίγα ακόμη μικρότερα γέρνουν χωρίς στήριξη. Όλη αυτή η καταστροφή συντελέστηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 και είναι αποτέλεσμα των χωματουργικών έργων του εργολάβου.

Τα έργα σταμάτησαν. Κατατέθηκε η μελέτη που προβλεπόταν. Η Δασική Υπηρεσία έκανε εκθέσεις επαλήθευσης και ενέκρινε τη συνέχιση του έργου με μετατροπές σε σχέση με τα αρχικά σχέδια (Δεκέμβριος 2013).

Τα έργα ξαναξεκίνησαν μέσα στο 2014 και δεν προλάβαιναν να τελειώσουν πριν τις εκλογές. Τώρα συνεχίζονται.

Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κασταλία» κατέθεσε απόψεις-αιτήματα ως προς τη συνέχιση των έργων επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα εκπονηθεί μελέτη φυτοτεχνικής εφαρμογής. Η Περιφέρεια Αττικής (η απερχόμενη διοίκηση), που είναι κύριος του έργου, εξέδωσε έγγραφο που λέει να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις του Συλλόγου και έδειξε μία καλή διάθεση να γίνει μια συνάντηση επιτόπου στην πλατεία. Ο Δήμος Αμαρουσίου όμως, δείχνοντας εμπάθεια και αλαζονεία δεν ήθελε τη συνάντηση και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2014.

Θέμης Αδαμόπουλος
Δασολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του περιβαλλοντικού Συλλόγου «Κασταλία»

Δείτε τα Αιτήματα του Συλλόγου για την πλατεία Αγίας Λαύρας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet