Λ. Μαγιάκης: Πολύ κάτω από τους στόχους η ανακύκλωση στο Μαρούσι
Κοινωνία

Λ. Μαγιάκης: Πολύ κάτω από τους στόχους η ανακύκλωση στο Μαρούσι

Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Αμπατζόγλου τον περασμένο Σεπτέμβρη στην εφημερίδα  Political, στη δημοσιογράφο Ηλ. Βισκαδουράκη, σε ερώτηση της αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων δήλωνε με περισσή αυταρέσκεια ότι «οι προσπάθειές μας για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση στον τομέα της Ανακύκλωσης του Δήμου μας, με συνέπεια στον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των αναγραφόμενων στοιχείων και την επικύρωση τους από τους αρμόδιους φορείς».

Τα συνολικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2023 στο Μαρούσι ήταν 41.854,38 τόνοι. Από αυτά ανακυκλώθηκαν μόλις 3.809,94 τόνοι, δηλαδή ποσοστό 9,1% έναντι προβλεπόμενου από το ΤΣΔΑ 33,7%, δηλαδή κατά 73% λιγότερα από τον στόχο που οι ίδιοι είχαν βάλει για το έτος αυτό. Και βέβαια πολύ μακριά από τον πολύ φιλόδοξο στόχο να ανέλθει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 90%!!! στα τέλη του 2030. Δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερο από τις πιο πρόσφατες επιδόσεις.

Γράφει ο Λευτέρης Μαγιάκης*

Τίποτα πιο ανακριβές όπως θα αποδείξουμε παρακάτω, βασιζόμενοι στα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) του ΥΠΕΝ για το έτος 2023. Σημειωτέον ότι οι  στόχοι για την ανακύκλωση καθορίστηκαν από την ίδια τη δημοτική αρχή τον Μάη του 2021, όταν ενέκρινε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ), χωρίς να το συζητήσει  με τους πολίτες, ούτε καν να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας σχετικές διατάξεις νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή στην ήδη κορεσμένη  χωματερή της Φυλής. Έχει όμως και σοβαρές οικονομικές -σε βάρος των κατοίκων- αφού τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν με το επιπλέον τέλος ταφής απορριμμάτων που επέβαλε η κυβέρνηση και το οποίο είναι τόσο μεγαλύτερο όσο μικρότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο.

Επιχειρώντας επίσης να παρουσιάσει επιτυχίες στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων ο κ. Αμπατζόγλου ισχυρίστηκε ότι «κατά την τελευταία διετία καταγράφηκε η σημαντική αύξηση της τάξης του 29,97%  στις ποσότητες βιοαποβλήτων που συλλέχθηκαν μέσω του δικτύου καφέ κάδων στον Δήμο Αμαρουσίου». Παρέλειψε όμως, για λόγους ευνόητους, να πει ότι ο δείκτης εκτροπής βιοαποβλήτων μέσω δικτύου καφέ κάδων το 2023 ήταν ίσος με 2,18% επί της συνολικής εκτιμώμενης ποσότητας βιοαποβλήτων κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης στον Δήμο Αμαρουσίου. Ο στόχος του ΤΣΔΑ για την ίδια περίοδο ήταν 19%, δηλαδή η επίδοσή της ήταν 9 φορές (900%) πιο κάτω!

Ύστερα από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο, με ευθύνη της διοίκησης, έχει πλήρως αποτύχει ακόμα και σε σχέση και με τους στόχους που η ίδια έθεσε  στον εαυτό της. Και βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία ότι λείπουν οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί πόροι. Το πλεόνασμα από τα έσοδα από τα  ανταποδοτικά τέλη των προηγούμενων χρόνων ανέρχεται στα 25-30 εκατ. ευρώ και παραμένει «παρκαρισμένο» στις τράπεζες.

Η δημοτική αρχή και ο κ. Αμπατζόγλου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην παραδοχή ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για να πετύχουν τους στόχους που οι ίδιοι έβαλαν ή ότι έχουν κάνει την πολιτική επιλογή, απαξιώνοντας τον Δήμο, να παραδώσουν την ανακύκλωση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και αυτό δεν είναι κάτι πολύ μακρινό. ‘Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που έβγαλε στον αέρα πριν λίγο καιρό η Κυβέρνηση και αναμένεται η ψήφισή του, η ανακύκλωση παύει να είναι υπόθεση του δήμου. Χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της και ανατίθεται αποκλειστικά στους εργολάβους.

* Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet