Λ. Μαγιάκης: Το περιβαλλοντικό ν/σ, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργατικά ατυχήματα
Κοινωνία

Λ. Μαγιάκης: Το περιβαλλοντικό ν/σ, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργατικά ατυχήματα

Ενόψει της σημερινής, διά περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι», δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Μαγιάκης, αναφέρεται σε σειρά θεμάτων τα οποία «ακουμπούν» και την Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιάκης αναφέρεται στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Καθαριότητα από τη διοίκηση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και, τέλος, την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρει:

Παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις και παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο με περιορισμένη τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και έκφρασης γνώμης, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή Νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και ανέλαβαν την πρωτοβουλία διαδικτυακής συγκέντρωσης υπογραφών, με βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου επειδή:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Αντί η Κυβέρνηση να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την κρίση του κορωνοϊού και να προστατέψει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, επιδεινώνει την κατάσταση για λόγους «αναπτυξιακούς» που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσουν αρνητικά για την υγεία της κοινωνίας και θα είναι μόνο προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Επιπτώσεις του ν/σ στην Αυτοδιοίκηση

Στο ίδιο νομοσχέδιο, με το άρθρο 84 αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο η αρμοδιότητα έγκρισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και μεταφέρεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου ο δήμαρχος έχει πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, στο άρθρο 83 υπάρχει «φωτογραφική» διάταξη για την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, που έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια. Και αυτό παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αττικής.

Τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ζητήσουν την απόσυρση του ν/σ ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διεξαχθεί συζήτηση στα θεσμικά όργανα υπό κανονικές συνθήκες και όχι σε κατάσταση εγκλεισμού, περιορισμού των μετακινήσεων και αδυναμίας ζωντανής συνεδρίασής τους.

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά απαράδεκτο να ερμηνεύει τη συναίνεση της κοινωνίας για τον περιορισμό της πανδημίας ως συναίνεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις

Για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 117 του Ν. 4674/2020, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μόνο.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 27-4-2020 ελήφθη απόφαση για την ανάθεση σε τρίτο της υπηρεσίας ««ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ», καθώς υπάρχει αντικειµενική αδυναµία εκτέλεσής της µε τα ίδια µέσα του ∆ήµου. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την ανάθεση σε ιδιώτη της μεταφοράς των ογκωδών, που υπηρεσίες του Δήμου ανατίθενται σε ιδιώτη.

Η πανδημία του κορωνοϊού  ανέδειξε την ανάγκη να θωρακιστούν, ενισχυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και μηχανήματα και να μην απαξιώνονται. Οι εργαζόμενοι του Δήμου βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή και στις ημέρες του κορωνοϊού προς όφελος της ζωής των πολιτών και δεν τους αξίζει η απαξίωση τους.

Εργατικά ατυχήματα στον Δήμο Αμαρουσίου

Συναφής προς τα παραπάνω είναι και η πρόσφατη επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με την καταγραφή και αναγγελία των εργατικών ατυχημάτων. Αναμένουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα παραπάνω ερωτήματα.

Αιτούμεθα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, του Βιβλίου Ατυχημάτων, του Βιβλίου Υποδείξεων του Τεχνικού Ασφάλειας, του Βιβλίου Υποδείξεων του/της Γιατρού Εργασίας και  των σχετικών διορθωτικών πράξεων από πλευράς διοίκησης.

Η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζόμενων είναι υποκριτική αν δεν συνοδεύεται από τις ανάλογες δράσεις για την προστασία της υγείας τους, της σωματικής τους ακεραιότητας, της ίδιας της ζωής τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet