Σε 15 μέρες θα διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι με το 16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου
Κοινωνία

Σε 15 μέρες θα διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι με το 16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

Έχοντας κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, οι γονείς των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και του 10ου Νηπιαγωγείου, που συστεγάζεται στον ίδιο χώρο, απαίτησαν να δοθεί λύση στο σημαντικό πρόβλημα στέγασης του σχολικού συγκροτήματος, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 9 Μαΐου 2017.

Πλην του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, παρέμβαση έκαναν και γονείς μαθητών των δύο εκπαιδευτηρίων, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν σε πολλά σημεία της συζήτησης.

Τα αιτήματα των γονιών
Ιωάννης Ακριώτης

Τα αιτήματα των γονιών των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου, όπως διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου, Ιωάννη Ακριώτη, έχουν ως εξής:

α) Να γίνει λεπτομερής στατικός έλεγχος σε όλο τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, καθώς πρόκειται για οίκημα 50ετίας, ενώ σε έκθεση αυτοψίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία διενεργήθηκε το 2013, επισημαίνονται εμφανή προβλήματα σε αυτό και συνιστάται περαιτέρω ενδελεχής έλεγχος.

β) Να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου και να επεκταθεί το προαύλιο. Είναι απαράδεκτο και συνάμα επικίνδυνο σε έναν προαύλιο χώρο έκτασης 750 τ.μ., με προδιαγραφές για 160 παιδιά, να συνωστίζονται σήμερα 262 παιδιά, ενώ την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 280, δηλαδή αντιστοιχούν 2,6 τ.μ. ζωτικός χώρος ανά παιδί. Ο κίνδυνος τραυματισμού ελλοχεύει καθημερινά, ενώ οι διδάσκοντες έχουν αναλάβει τον ρόλο του φύλακα, αποτρέποντας τα παιδιά από το να κινούνται ελεύθερα, για να μην χτυπήσουν.

γ) Να μεταστεγαστεί το 10ο Νηπιαγωγείο, από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά, σε άλλο χώρο, ο οποίος θα πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις ή να γίνει προσθήκη καθ΄ ύψος στο υπάρχον κτήριο, προκειμένου ν’ αποδοθούν οι δύο αίθουσες στο Δημοτικό και να μπορέσει το Νηπιαγωγείο να λειτουργήσει σωστά. Τις δύο τελευταίες χρονιές 50 νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε μία αίθουσα διδασκαλίας και έναν βοηθητικό χώρο – διάδρομο, δίπλα στην τουαλέτα.

​δ) Να μελετηθεί και να κατασκευαστεί επιπλέον μεταλλική σκάλα στο κτήριο, ώστε να εξασφαλίζεται και σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δεδομένου του υπεράριθμου των μαθητών, υπάρχουν ήδη προβλήματα κατά την καθημερινή «ήρεμη» μετακίνησή τους μέσω της μίας και μοναδικής σκάλας που υπάρχει στο κτήριο. Πόσο μάλλον δε, κατά την έκτακτη και επείγουσα μαζική μετακίνησή τους σε περίπτωση ενός επικίνδυνου και καταστροφικού γεγονότος (σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ.).

«Βολές» κατά πάντων και ένταση για το πανό

Οι γονείς των παιδιών που έλαβαν τον λόγο ξέσπασαν αρκετές φορές κατά του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, θέτοντάς τους προ των ευθυνών που φέρουν για οτιδήποτε συμβεί στην ασφάλεια των παιδιών που πηγαίνουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Όπως ανέφεραν, είναι συχνά τα ατυχήματα λόγω συγκρούσεων μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών με νήπια, ενώ σε μια περίπτωση χρειάστηκε η μεταφορά ενός τραυματισμένου 8χρονου παιδιού στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Οι γονείς, αγανακτισμένοι, απείλησαν μέχρι και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ απαίτησαν την άμεση, μέχρι την έναρξη της επόμενης χρονιάς, μεταφοράς του Νηπιαγωγείου σε γειτονικό οικόπεδο.

Το επίμαχο πανό έξω από το Νηπιαγωγείο…
… και το αντίστοιχο έξω από το Δημοτικό.

Η διαδικασία παρ’ ολίγον να ξεφύγει του ελέγχου, όταν ο πρόεδρος του Σώματος, Παναγιώτης Βραχνός, ρώτησε τους γονείς για το ποιος έχει «την πατρότητα ή τη μητρότητα» του πανό που έχει αναρτηθεί στον χώρο του Νηπιαγωγείου και το οποίο χαρακτηρίζει το σχολείο επικίνδυνο. Το ερώτημα ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, τόσο από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, όσο και από τους ίδιους τους γονείς, που του απάντησαν ότι «εάν σας πειράζει το πανό, κάντε κάτι για να το βγάλουμε».

Π. Βραχνός: Δεσμεύομαι για συνάντηση εντός 10-15 ημερών
Παναγιώτης Βραχνός

Μπορεί πάντως ο κ. Π. Βραχνός να εκνεύρισε τους γονείς με το ερώτημά του, αλλά ήταν κι αυτός που κατάφερε με μια κίνηση – «ματ» να εκτονώσει την όλη κατάσταση εκεί που τα πράγματα έδειχναν να εξελίσσονται αρνητικά. Απουσία του δημάρχου, Γιώργου Πατούλη (σ.σ.: βρισκόταν σε μία συνάντηση και προσήλθε αργότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων), ο πρόεδρος του Σώματος «πήρε το παιχνίδι πάνω του» και διαβεβαίωσε τους γονείς ότι θ’ αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη, προεδρεύοντος του δημάρχου και παρουσία όλων των αρμόδιων στελεχών και βέβαια, εκπροσώπων των γονιών, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο και χαρακτήρισε «πολύπλοκο». Δεσμεύτηκε δε, προσωπικώς, ότι η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 10 με 15 ημερών.

Επίσης, απευθυνόμενος προς τους γονείς, τους ενημέρωσε ότι ήδη η διοίκηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το όλο ζήτημα και ήδη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου, προκειμένου να ενταχθεί κονδύλι για την επίλυση των προβλημάτων υποδομών στο σχολικό συγκρότημα.

Ο «επίλογος» στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα γράφτηκε με ακόμη χαρακτηριστικότερο τρόπο, καθώς στην αμφισβήτηση της δέσμευσής του για σύσκεψη από σύμβουλο της μειοψηφίας, ο κ. Π. Βραχνός απάντησε: «Δεν με ξέρετε καλά. Η σύσκεψη θα γίνει με δική μου ευθύνη, με λόγο παραιτήσεώς μου από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου». Δήλωση που έγινε ευμενώς αποδεκτή από τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι έδειξαν να αποχωρούν ικανοποιημένοι από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου για το θέμα

Την επομένη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αμαρουσίου, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, επιβεβαιώνει την επικείμενη πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης για το θέμα, ενώ κάνει αναφορά και για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα κατά τον τελευταίο χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet