Την πρόσληψη καθαριστριών για τα σχολεία Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου ζητεί η Ένωση Γονέων
Κοινωνία

Την πρόσληψη καθαριστριών για τα σχολεία Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου ζητεί η Ένωση Γονέων

Την πρόσληψη καθαριστριών για τις ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρουσίου ζητεί η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης έκανε σχετική παρέμβαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου και σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει τα εξής:

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιοποιώντας τη «μέρα του Δημότη», το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, πήρε τον λόγο και διά του προέδρου της, Βασίλη Μπούρα, ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της καθαριότητας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παραπάνω παρέμβαση ήταν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης δεσμεύτηκε να πάρει, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης σχετικά με τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Αμαρουσίου. Πρωτοβουλίες για συναντήσεις και παρεμβάσεις σε κρατικούς φορείς (υπουργείο Παιδείας, ΚΤ.ΥΠ., Περιφέρεια Αττικής), αλλά και στη δημοτική Αρχή του
Δήμου Αμαρουσίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Μπούρας, τη σχολική χρονιά που διανύουμε υπήρξε μείωση του αριθμού των καθαριστριών στα σχολεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τον πλημμελή καθαρισμό των σχολικών μονάδων ειδικά κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπούρας ανέφερε: «Το ζήτημα με τον πλημμελή καθαρισμό σχολικών μονάδων, κατά την άποψή μας οφείλει να λυθεί μόνιμα και διά παντός, αποκλειστικά από την κεντρική διοίκηση του κράτους και η λύση είναι μία: να στελεχωθούν όλα τα σχολεία της χώρας με μόνιμο προσωπικό, τουλάχιστον για όσους/ες εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με συνεργεία καθαρισμού και τον ιδιωτικό τομέα. Όμως η κεντρική εξουσία από τη δεκαετία του ΄90, αλλά ιδιαίτερα μετά τους νόμους “Καποδίστρια” και “Καλλικράτη” που υπήρξε συγχώνευση των Σχολικών Επιτροπών σε δύο (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας) έχει επιλέξει τις Σχολικές Επιτροπές ως φορέα επίλυσης του ζητήματος».

Κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ένωσης μετέφερε προς το Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα που όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων έθεσαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης: «Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια με τον ίδιο
δήμαρχο τον κ. Πατούλη και επί προεδρίας Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Παπαδάκου και Ε. Βλάχου προσλαμβάνονταν με μίσθωση έργου και πρωινές καθαρίστριες στα σχολεία της Α/βάθμιας, εφέτος η δημοτική Αρχή διά του νέου προέδρου της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Νώντα Κατσιγιάννη, αποφάσισε να μην τις προσλάβει. Τι άλλαξε; Μήπως άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο;».

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης, η δημοτική Αρχή μέσω του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νώντα Κατσιγιάννη, υποστήριξε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπει την πρόσληψη μέσω των Σχολικών Επιτροπών περισσότερων καθαριστριών από αυτές που προβλέπει και χρηματοδοτεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Οι γονείς των Δημόσιων Σχολείων του Δήμου μας, οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Συλλόγων Γονέων έχει διαφορετική άποψη. Ο νόμος παραμένει σαφής: Αρμόδιο όργανο για τη συντήρηση και λειτουργία του σχολείου είναι η Σχολική Επιτροπή. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει και: «Την καθαριότητα και υγιεινή του σχολείου».

Η Α/βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου ως ΝΠΔΔ έχει, όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να προχωρήσει στην πρόσληψη των πρωινών καθαριστριών για την Πρωτοβάθμια, μιας και διαθέτει και πόρους από ΚΑΠ και ΦΗΧ για αυτό τον σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν εκτός από τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, εκπρόσωποι από 13 Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου, ο οποίοι και αποχώρησαν χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί από την απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων πιστεύουμε ότι η επίλυση του οξύτατου θέματος της καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ζητάμε από τη δημοτική Αρχή και τον κ. δήμαρχο να δώσει τις οδηγίες και κατευθύνσεις που έδινε τα προηγούμενα 8 χρόνια και από τον πρόεδρο της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής να πράξει επί του θέματος ότι έπρατταν οι προκάτοχοί του.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, απευθυνόμενοι όχι μόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και σε όποιο άλλο φορέα εμπλέκεται στο θέμα, μέχρι την οριστική επίλυσή του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet