Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2019 του Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτική

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2019 του Δήμου Αμαρουσίου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019.

«Υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και λειτουργία του Δήμου με ακόμη χαμηλότερο κόστος, η φιλοσοφία που υπηρετεί ο Προϋπολογισμός του 2019» τονίζει η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι «στον Προϋπολογισμό του 2019 αποτυπώνεται ξεκάθαρα η στρατηγική και οι προτεραιότητες της διοίκησης για την επόμενη χρονιά, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης δημοτικής πολιτικής».

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης πρόσθεσε: «Τον στόχο μας θα το πετύχουμε, στηριζόμενοι στο έργο και την προσπάθεια των προηγούμενων ετών και στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου:

Με λιγότερα χρήματα η λειτουργία του Δήμου, χωρίς περικοπή υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση έστω και ένα ευρώ στους πολίτες  

Ο Προϋπολογισμός του 2019 καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από πραγματικά δεδομένα:

  • Την όλο και μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Πάνω από 70% έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση.
  • Τη διαρκή μείωση χρόνο με τον χρόνο των χρημάτων που εισπράττει ο Δήμος μέσω των ανταποδοτικών τελών, λόγω της αδυναμίας όλο και μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις. Μεταξύ 2010 και 2017 η μείωση των εσόδων μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη ξεπερνά τα 15.321.734,27 ευρώ.
  • Τη μείωση με απόφαση της Διοίκησης των δημοτικών τελών το 2019 κατά  20%για τα νοικοκυριά και τα καταστήματα του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου και 15% για όλα τα άλλα καταστήματα.
  • Τη διατήρηση των απαλλαγών και των μειώσεων που ισχύουν για μια σειρά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  
Νοικοκύρεμα των οικονομικών

Ο Προϋπολογισμός του 2019 στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις που πέτυχε η Διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια και στο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου:

  • Οι υποχρεώσεις των παρελθόντων οικονομικών ετών στις 31 /11/2018 ανέρχονται στο ποσό των 2.431.387,80 ευρώ. Το αντίστοιχο πόσο στις 31/11/2017 ήταν 3.221.292,83 ευρώ, δηλαδή, υπάρχει μείωση της τάξης του 789.895,02 ευρώ.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν να καλυφθούν ακόμη και έκτακτες ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον.
  • Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει επίσης χαμηλότερα  έξοδα σε σχέση με το 2018, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος Οικονομικής Εξυγίανσης, των περιορισμό των δαπανών, την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων και τη μείωση των νομικών προσώπων του Δήμου, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τον εξ ορθολογισμό όλων των προμηθειών, την επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων, την υιοθέτηση νέων εργαλείων χρηματοοικονομικής διαχείρισης και καθημερινής παρακολούθησης των οικονομικών μεγεθών, την ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων με οικονομικό αντικείμενο.
Προϋπολογισμός με ανθρώπινο πρόσωπο

Όλη αυτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξυγίανσης έγινε:

  • Χωρίς να καταργηθεί ούτε μία δημοτική υπηρεσία
  • Χωρίς να κλείσει ούτε μια κοινωνική δομή
  • Από το 2008 έως σήμερα με γνώμονα τη στήριξη τα επιχειρηματικότητας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εν γένει των νοικοκυριών τα πόλης μείωση των τελών της τάξης του 40%.
  • Διατήρηση των εκπτώσεων και των απαλλαγών για τις ειδικές ομάδες με περισσότερες από 2000 οικογένειες της πόλης να επωφελούνται και το 2019.
  • Εκατοντάδες παιδιά φιλοξενούνται και φέτος στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και μάλιστα 270 από αυτά φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 
Το 2019 μια ακόμη χρονιά έργων για το Μαρούσι

Στον Προϋπολογισμό του 2019 διασφαλίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια ακόμη χρονιά έργων για την πόλη, ολοκληρώνοντας έναν 12ετή κύκλο έργων, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση κάθε γειτονιάς, τη βελτίωση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου, την αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας των γειτονιών, με στόχο την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής τους.

Με ένα Τεχνικό Πρόγραμμα συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ περίπου με τα συνεχιζόμενα έργα εξ’ αυτών να αγγίζουν τα 13.000.000 ευρώ και έχοντας ώριμες μελέτες, διεκδικούμε τη χρηματοδότηση τους από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς επίσης από την Περιφέρεια, το Πράσινο Ταμείο και άλλες πηγές.

Ως καίριας σημασίας αναφέρονται οι ενέργειες για χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων νέων αντιπλημμυρικής προστασίας, έργων κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, έργα οδοποιίας και διαμόρφωσης πεζοδρομίων, βελτίωσης της προσβασιμότητας, κατασκευής βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ. 580 στο Ψαλίδι.

Επίσης, στο τεχνικό πρόγραμμα εντάσσονται έργα που αφορούν στη συντήρηση- βελτίωση των κτιριακών υποδομών του Δήμου, έργα αθλητικών υποδομών, κ.α.

Εγκεκριμένα χρηματοδοτούμενα έργα είναι:

  • Η αναβάθμιση υπαίθριων χώρων στις  οδούς Φραγκοκκλησιάς, Ροδοδάφνης, Σισμανογλείου
  • Επισκευή συντήρηση κτιρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις στο Δήμο Αμαρουσίου
  • Σύνταξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΣΚ)
  • Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων με βιοκλιματικό σχεδιασμό
  • Πρότυπη δημιουργία χώρου πρασίνου στο πλαίσιο του προγράμματος  Life Grin.                                
Πρότυπες Κοινωνικές Υπηρεσίες για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη 

Ο Δήμος Αμαρουσίου θα εξακολουθήσει και την επόμενη χρονιά να παρέχει πρότυπες κοινωνικές υπηρεσίες στις δεκάδες οικογένειες της πόλης που στηρίζουν ακόμη και την καθημερινή τους επιβίωση, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Θα εξακολουθήσει να κρατά απλωμένο το Δίκτυ προστασίας που έχει ανοίξει και αγκαλιάζει όλο το Μαρούσι, κάθε συμπολίτη μας, που χρειάζεται  στήριξη. Μέσα από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, το Δημοτικό Πολυιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Γωνιά Αγάπης και Αλληλεγγύης, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τα Προγράμματα Πρόληψης Υγείας, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, το Κέντρο Ημέρας νόσου Αλτζχάιμερ.

Μέσα από τον προϋπολογισμό του 2019  διασφαλίζεται επίσης ότι και την επόμενη χρονιά το ΚΑΠΗ του Δήμου θα αποτελέσει κυψέλη δημιουργικής απασχόλησης και αναψυχής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet