Μόνο τεχνικό πρόγραμμα ψήφισε το Δ.Σ. Αμαρουσίου – Ο προϋπολογισμός… έπεται
Πολιτική

Μόνο τεχνικό πρόγραμμα ψήφισε το Δ.Σ. Αμαρουσίου – Ο προϋπολογισμός… έπεται

Πρωτόγνωρη ήταν η εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στην υποτιθέμενη κορυφαία συνεδρίαση της χρονιάς, όπου θα συζητούνταν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Και γράφουμε θα συζητούνταν, αφού τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό μετατέθηκε για την προσεχή Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αφού δεν κατέστη δυνατό να είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου ΟΚΟΙΠΑΔΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το… ζόρι, με 45 λεπτά καθυστέρηση, αφού τόσο χρειάστηκε για να συγκεντρωθούν, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα οι απαραίτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από πλευράς πλειοψηφίας, ενώ αρκετές ήταν οι απουσίες και από τα έδρανα της μειοψηφίας.

Αλλά και όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση, αυτό έγινε υποτονικά, σχεδόν διαχειριστικά, αφού ούτε από πλευράς διοίκησης, ούτε από πλευράς μειοψηφίας, υπήρξε διάθεση για αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους.

Η παρουσίαση του γενικού πλαισίου του τεχνικού προγράμματος έγινε από τον αρμόδιο για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχο Ευάγγελο Κάββαλο, για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις από την πλευρά της μειοψηφίας, οι οποίες εστιάστηκαν αφ’ ενός στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρεί η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τα έργα που χρειάζονται και αφ’ ετέρου στον περιορισμό, αλλά και στην «πλασματικότητα» του τεχνικού πλάνου της διοίκησης για το 2019.

Έτσι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Μαγιάκης, έκανε λόγο για τεχνικό πρόγραμμα που «εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους», είναι περιορισμένο σε κονδύλια και με επενδύσεις σε έργα που δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, όταν – όπως είπε – για δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές ο Δήμος θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαγιάκης πρόσθεσε, επίσης, ότι ακόμα και τα έργα που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα είναι «βιτρίνας» και «δεν καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης».

Τέλος, αναφέρθηκε στην «κατάντια» της Αυτοδιοίκησης στη μνημονιακή εποχή, επικρίνοντας ωστόσο τη διοίκηση ότι δεν στάθηκε ιδιαίτερα διεκδικητική απέναντι στην κρατική εξουσία, ενώ έκανε αναφορά και στην πολύχρονη διαμάχη του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής, «την οποία τελικώς πλήρωσαν οι δημότες», όπως τόνισε.

Στο ίδιο… μοτίβο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θανάσης Φωτόπουλος, σημείωσε ότι «οι εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα θα αρκεστούν σε κάποιες συντηρήσεις και επιδιορθώσεις», καθώς από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη το Μαρούσι. Τα μόνα που περισσεύουν είναι τα σχέδια και οι μελέτες, οι οποίες μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, είπε ο κ. Φωτόπουλος.

Για τεχνικό πρόγραμμα που εκφράζει «τη συνολικότερη αποτυχία» σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών, Τάσος Σπυρόπουλος, απορρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στη δέσμευση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά και στη γενικότερη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα δόμησης αντιδήμαρχος Κώστας Ρώτας έκανε εκτενή αναφορά σε έργα που προγραμματίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του (σ.σ.: μάλιστα, ο κ. Λ. Μαγιάκης σχολίασε ότι ήταν ο προσωπικός απολογισμός του αντιδημάρχου, αλλά όχι της διοίκησης), τα οποία «όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης τις επόμενες δεκαετίες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό και θερμή αψιμαχία Σταθούλη – Ρώτα
Σπύρος Σταθούλης και Κώστας Ρώτας λίγο μετά τη θερμή αψιμαχία τους…

Και αν η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να «κλέψει» το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αυτό το κατάφερε η θερμή αψιμαχία μεταξύ του αντιδημάρχου Οικονομικών, Σπύρου Σταθούλη και του κ. Ρώτα. Η αφορμή ήταν η μη εγγραφή στον προϋπολογισμό ποσού για τα ρυμοτομούμενα, με τους δύο συναδέλφους να σηκώνουν τους τόνους και να αναγκάζουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Βραχνό, να τους υπενθυμίζει ότι δεν είναι εχθροί, αλλά αντιδήμαρχοι της ίδιας διοίκησης και ότι εάν έχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ τους, «ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ο κατάλληλος για να τις λύσουν».

Ωστόσο, το χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό ήταν διάχυτο γενικότερα, αφού έντονος παραμένει ο προβληματισμός των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης αναφορικά με το τι θα πράξουν το αμέσως επόμενο διάστημα (όσοι, δηλαδή, δεν έχουν επιλέξει ακόμη «στρατόπεδο»), καθώς η νυν διοίκηση προς το παρόν δείχνει να βαδίζει προς τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον «τριχοτομημένη». Και πλέον το «στοίχημα» είναι ποιους δημοτικούς συμβούλους της σημερινής πλειοψηφίας θα πάρει κοντά του καθένας από τους μέχρι σήμερα διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet