Ανοίγει τις πύλες της η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Μαρούσι
Βιβλίο-Εικαστικά

Ανοίγει τις πύλες της η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Μαρούσι

Η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» (Λ. Κηφισίας 207).

Στην τελετή των εγκαινίων θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους κεραμιστές που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής, τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), δίνοντας την ευκαιρία σε νέους κεραμιστές, αλλά και σε ήδη καταξιωμένους να προτείνουν νέες προσεγγίσεις και φόρμες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αρχαιότερης των τεχνών.                      

Η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου και κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη στη χώρα μας.  

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Νικολαράκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, Νίκος Βαλλάτος, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φίλους της κεραμικής να επισκεφθούν την έκθεση και να γευτούν τη χαρά της δημιουργίας και της ψυχαγωγίας που περνά μέσα από τον πηλό και τη φωτιά.      

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Γ. Νικολαράκος, μεταφέροντας τον χαιρετισμό και το μήνυμα του δημάρχου Αμαρουσίου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, τόνισε την ισχυρή βούληση της Διοίκησης για τη διατήρηση και ενίσχυση της τέχνης των Ελλήνων κεραμιστών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση της πόλης του Αμαρουσίου.   

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Το Μαρούσι αποτελεί το επίκεντρο της κεραμικής τέχνης, καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε η έδρα των κεραμιστών και αγγειοπλαστών. Μέσα από τα έργα της Κεραμικής αποτυπώνεται η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και η πόλη του Αμαρουσίου, γνωστή και ως Κεραμούπολη, έχει συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοσή της με τη μοναδική αυτή τέχνη, που συνδυάζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης χώμα, νερό, αέρα και φωτιά.

»Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση ζωντανή, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις για την κεραμική τέχνη και ιδιαίτερα την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής που φέτος συμπληρώνει 57 χρόνια.

»Ο Δήμος Αμαρουσίου αγκαλιάζει την κεραμική τέχνη και τους κεραμιστές δημιουργούς και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζοντας την προσπάθεια του προέδρου κ. Βαλλάτου και όλων στελεχών της Ένωσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, Ν. Βαλλάτος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διατήρηση του χώρου της κεραμικής, που αποτελεί τοπόσημο και την ανάδειξή του σε πολιτιστικό κέντρο για τα Βόρεια Προάστια.   

«Είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε τον μοναδικό αυτό χώρο που δεν υπάρχει αντίστοιχός του σε όλη τη χώρα και η στήριξη του Δήμου στην προσπάθειά μας είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, όμως, και η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο χώρος αυτός να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και να λειτουργήσει το Μουσείο Κεραμικής. Στον χώρο λειτουργεί το ΙΕΚ Κεραμικής, από όπου, τον Φεβρουάριο, θα αποφοιτήσει η πρώτη τάξη των σπουδαστών.   

»Για να έχουμε πραγματικά έναν Δήμο που θα είναι η καρδιά της κεραμικής θα πρέπει να έχει την εκπαίδευση της κεραμικής, το μουσείο της κεραμικής και δράσεις για την κεραμική και άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

»Η 57η Πανελλήνια έκθεση Κεραμικής είναι μία αξιόλογη έκθεση  εμπνευσμένη από το μεράκι των καλλιτεχνών και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει το κοινό που θα την επισκεφθεί».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ, Νικόλαος Πέππας, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαριάνθη Βελλίδου, και ο τέως πρόεδρος της ΠΕΚΑ, Κώστας Γαλάνης

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της ΠΕΚΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet