Δήμος Μεταμόρφωσης: Καμία ανησυχία για το ραδιενεργό φορτίο
Κοινωνία

Δήμος Μεταμόρφωσης: Καμία ανησυχία για το ραδιενεργό φορτίο

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με το απορριμματοφόρο του Δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής στο οποίο εντοπίστηκε ραδιενεργό φορτίο, όπως ενημερώνει ο Δήμος.

Στο φορτίο έγινε έλεγχος από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, ενώ εμφανιζόταν συνεχής μείωση σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως ενημερώνει ο Δήμος με την ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Η αλήθεια για τη ραδιενέργεια

Σε έλεγχο που έγινε στον ΧΥΤΑ Φυλής σε απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου εντοπίστηκαν στο φορτίο ραδιενεργά κατάλοιπα, σε ύψος ανώτερο από το επιτρεπόμενο όριο για την αποδοχή του φορτίου.

Το όχημα επέστρεψε στο αμαξοστάσιο και παρέμεινε φορτωμένο, προκειμένου να παρακολουθηθεί η πορεία των τιμών της ραδιενέργειας και να αντιμετωπισθεί ανάλογα το θέμα.

Ο Δήμος επικοινώνησε άμεσα με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για το πρόβλημα και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Η άμεση και κατηγορηματική απάντηση και διαβεβαίωση ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για κανέναν, συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος του οχήματος, δεδομένου ότι η τιμή της ραδιενέργειας ήταν πολύ χαμηλή σε σχέση με το όριο ασφαλείας για την ανθρώπινη υγεία και η απαγόρευση της εκφόρτωσης επιβάλλεται για τη διερεύνηση και παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε εντοπιζόμενης πηγής ραδιενέργειας.

Από τις γενόμενες μετρήσεις εμφανιζόταν συνεχής μείωση. Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εξέτασε εξονυχιστικά το φορτίο στο αμαξοστάσιο του Δήμου και διαπίστωσε τα εξής:

  • Η τιμή της ραδιενέργειας είχε πέσει στο όριο σχεδόν αποδοχής του φορτίου από τον ΧΥΤΑ, πράγμα που θα έχει συμβεί με βεβαιότητα τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017.
  • Το χημικό στοιχείο στο οποίο οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, είναι το ΙΝΔΙΟ 111 (inIII). Πρόκειται για ραδιοϊσότοπο που χρησιμοποιείται για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, το οποίο έχει μικρή διάρκεια ημιζωής, δηλαδή η τιμή της ραδιενέργειας πέφτει στο μισό, (υποπολλαπλασιάζεται) σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Το ραδιενεργό αντικείμενο εντοπίστηκε στο αριστερό πίσω μέρος του οχήματος και μπορεί να είναι κατάλοιπο φαρμάκου ή ακόμα και σωματικό απέκκριμα ασθενούς υπό φαρμακευτική αγωγή, με ΙΝΔΙΟ ΙΙΙ.
  • Στον θάλαμο οδήγησης η ραδιενέργεια ήταν σχεδόν μηδενική.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα ενημερώσει τον Δήμο εγγράφως και επίσημα για τα στοιχεία που διαπίστωσε.

Εν όψει των ανωτέρω δεν δικαιολογείται καμιά ανησυχία και το θέμα έχει λήξει.

Με αφορμή, πάντως, το συγκεκριμένο περιστατικό, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να τηρούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και να εφαρμόζουμε αυστηρά τις υποδείξεις για τον τρόπο που πρέπει να πετάμε τα κατάλοιπά τους και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε, για να μην δημιουργούνται προβλήματα και κίνδυνοι  για την υγεία όλων μας. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet