«Μετρούν αντίστροφα» αμαξοστάσιο και ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου στη Μεταμόρφωση;
Φωτογραφία: metamorfossi.gov.gr
Κοινωνία

«Μετρούν αντίστροφα» αμαξοστάσιο και ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου στη Μεταμόρφωση;

Το… φλέγον θέμα της λειτουργίας αμαξοστασίου και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον Δήμο Μεταμόρφωσης απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του δεύτερου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022. Τη συζήτηση – ενημέρωση προκάλεσαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και άσκησαν οξεία κριτική στη διοίκηση του δημάρχου Στράτου Σαραούδα για τη «στάση ανοχής» που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα στις προσπάθειες να μετατραπεί η Μεταμόρφωση σε «σκουπιδότοπο» άλλων Δήμων, όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Η πολύωρη συζήτηση, παρά τις κατά διαστήματα εντάσεις, οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση, η οποία ουσιαστικά στέλνει «τελεσίγραφο» προς τον Δήμο Ηρακλείου να απομακρύνει από τη Μεταμόρφωση το αμαξοστάσιό του και τον ΣΜΑ, καθώς η λειτουργία τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις χρήσεις στην περιοχή, όπως αναφέρθηκε. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η διοίκηση του Δήμου δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία τόσο με τον Δήμο Ηρακλείου, όσο και με τους υπόλοιπους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους με τρόπους όμως που δεν θα θίγει μονομερώς κάποια τοπική κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ο οποίος έχει το… προνόμιο να διαθέτει περιοχές ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικές Περιοχές – Βιοτεχνικό Πάρκο), έχει αποτελέσει στο παρελθόν πόλος έλξης για όμορους Δήμους, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως χώρους να σταθμεύσουν τα απορριμματοφόρα τους ή να αποθέσουν τα απορρίμματά τους ως ενδιάμεσο σταθμό, πριν αυτά… ταξιδέψουν στον γνωστό προορισμό του ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα, στην προαναφερόμενη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης αναφέρθηκαν πολλές φορές οι περιπτώσεις τόσο της Νέας Ιωνίας όσο και του Αμαρουσίου, δύο Δήμοι που προσπάθησαν να βρουν λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων τους «εξάγοντας το πρόβλημα», όπως ειπώθηκε, στον Δήμο Μεταμόρφωσης.

Κάθετα αντίθετη στην παραμονή αμαξοστασίου – ΣΜΑ η αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι στη συνέχιση παραμονής του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου στην πόλη, ζητώντας επιτακτικά από τη διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να πετύχει την απομάκρυνσή τους.

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση, ο επικεφαλής Βασίλης Καραβάκος είχε την πιο έντονη τοποθέτηση κατά της συνέχισης της λειτουργίας του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και τη νυν διοίκηση του Δήμου. «Η διοίκηση Καρπέτα δεν ήθελε να αντιδράσει, η διοίκηση Σαραούδα… ξεχάστηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβάκος, προσθέτοντας ότι ο Δήμος εκπέμπει το «λάθος μήνυμα, ότι είναι του χεριού οποιουδήποτε».

Ο ίδιος δήλωσε αδιάφορος για το εάν ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει ή όχι νόμιμες άδειες για να λειτουργεί αμαξοστάσιο και ΣΜΑ στη Μεταμόρφωση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νόμιμοι τρόποι «να κάνουμε τη ζωή δύσκολη» στα απορριμματοφόρα του γειτονικού Δήμου, τα οποία παραβιάζουν σειρά διατάξεων του ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) κατά τη διέλευσή τους από την πόλη.

«Στη Μεταμόρφωση το πάρτι τελείωσε» δήλωσε από την πλευρά του ο Σάββας Νάνος, εκ μέρους της Πολιτείας Πολιτών, προσθέτοντας ότι ο Δήμος «δεν είναι το βιλαέτι κανενός» και ζητώντας να απομακρυνθούν το αμαξοστάσιο και ο ΣΜΑ πριν τις προσεχείς εκλογές.

Μια διαφορετική οπτική ανέπτυξε ο Παναγιώτης Μακρίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος -αν και αναγνώρισε την αναγκαιότητα της άμεσης απομάκρυνσης του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου από την πόλη- είπε ότι «για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να απομακρυνθεί και ο δικός μας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», αφού προκαλεί εξίσου όχληση στην περιοχή όπου φιλοξενείται.

«Πληγή για την πόλη» χαρακτήρισε την παραμονή του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ ο επικεφαλής της παράταξης Μαζί για τη Μεταμόρφωση Δημήτρης Πεπαρίδης, προσθέτοντας ότι η λειτουργία τους είναι «νόμιμη, αλλά όχι ηθική». Ο ίδιος σημείωσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να μην δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των δήμων, ενώ τόνισε ότι η Μεταμόρφωση δεν αντέχει άλλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, απεναντίας πρέπει να «αφαιρέσει» αρκετές από τις υπάρχουσες…

Να μην υπάρξει καμία ανοχή στον Δήμο Ηρακλείου ζήτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Τσίκνας, επικρίνοντας το γεγονός ότι η διοίκηση του γειτονικού Δήμου δεν απάντησε στη σχετική επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, «προσβάλλοντας ουσιαστικά και το Δημοτικό Συμβούλιο», όπως είπε.

Άμεσες και «οξείες αντιδράσεις» -νομικές και διοικητικές- προκειμένου να απομακρυνθούν το αμαξοστάσιο και ο ΣΜΑ από την πόλη ζήτησε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζυγούνας, ο οποίος απαίτησε να σταματήσει η Μεταμόρφωση να θεωρείται η «πόλη των σκουπιδιών».  

Ο Γιώργος Χρονόπουλος, από τη Νέα Πορεία, ζήτησε από τη διοίκηση να φέρει απόφαση για απομάκρυνση του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ, προσθέτοντας ότι είναι άσκοπη η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους, ενώ από την ίδια παράταξη ο Κωνσταντίνος Κολοβός έθεσε το θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να περιοριστεί η ανάγκη ταφής τους, βάζοντας στο τραπέζι και την αναγκαιότητα διαδημοτικής συνεργασίας, αλλά και κεντρικού σχεδιασμού από την Περιφέρεια Αττικής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι αντιδήμαρχοι Χαρίκλεια Νικολοπούλου και Στέλιος Σαριδάκης, τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ από την πόλη, με τον κ. Σαραούδα ωστόσο να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι ζητά από τη διοίκησή του να λύσει άμεσα προβλήματα που χρονίζουν στην πόλη και τα οποία οφείλονται σε σημαντικές παραλείψεις των προηγούμενων διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα δείχνουν ότι το αμαξοστάσιο και ο ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου -που λειτουργούν στη Μεταμόρφωση από το 2017- δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στην πόλη και άμεσα θα ξεκινήσουν οι όποιες ενέργειες για την απομάκρυνσή τους. Τώρα μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η διοίκηση του δημάρχου Ηρακλείου Νίκου Μπάμπαλου, για την οποία -όπως συμβαίνει με πολλούς Δήμους της Αττικής- το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί διαρκή «πονοκέφαλο»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet