Δήμος Παπάγου – Χολαργού: Να δώσουμε στον πολίτη το κίνητρο να ανακυκλώνει περισσότερο
Κοινωνία

Δήμος Παπάγου – Χολαργού: Να δώσουμε στον πολίτη το κίνητρο να ανακυκλώνει περισσότερο

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Ειρήνη Βεντουζά, αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, ακολουθώντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων που εκπονήσαμε, προχωρά σε ετήσια βάση στην αλλαγή του τόπου λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και στην εκπαίδευση θα έλεγα των πολιτών, ώστε να μειώσουμε τελικά τα απορρίμματα που αποθέτουμε στην εγκατάσταση της Φυλής και να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Ειδικότερα, είναι χαρακτηριστικό ότι με την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Καθαριότητας όσον αφορά στα πράσινα υπολείμματα (κλαδέματα κτλ), πετύχαμε από τους 14,5 τόνους κλαδεμάτων που αποθέταμε προς κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ το 2014, να φτάσουμε το 2017 τους 790 τόνους, ενώ για το 2018 φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τους 1.000 τόνους.

Επιπλέον, από το 2105 λειτουργούμε τρία δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης. Λειτουργούμε ένα πρόγραμμα χωριστής  συλλογής χαρτιού, με την τοποθέτηση 350 ειδικών κάδων στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια, ένα πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς και ένα πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Ήδη έχουν διανεμηθεί από τον Δήμο 150 οικιακοί κομποστοποιητές, το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν ακόμα 300, ενώ παράλληλα με το νέο έτος ξεκινάμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, με την τοποθέτηση 100 καφέ κάδων σε συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου μας.

Επόμενος στόχος η δημιουργία και λειτουργία των δύο πρώτων πράσινων σημείων γειτονιάς, που προωθούμε για το 2019.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Αυτό που πιστεύω ότι φέρνει πίσω τον σχεδιασμό μας είναι η αδυναμία σύνδεσης της ανακύκλωσης με τα δημοτικά τέλη. Δεν είμαστε δηλαδή σε θέση να ελαφρύνουμε τα τέλη σε αυτούς τους συμπολίτες μας που ανακυκλώνουν.

Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα, ώστε να δώσουμε στον πολίτη το κίνητρο να ανακυκλώνει περισσότερο. Θα είναι κέρδος για όλους, για τον πολίτη, για τον Δήμο, για το περιβάλλον.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μια πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Θα σας αναφέρω το σύνθημα της εκστρατείας μας: «Κάνε τη συνείδηση συνήθεια». Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερο, να χωρίζουμε τα απορρίμματά μας, όμως λίγοι τελικά το πράττουν.

Πρέπει, λοιπόν, αυτό που θεωρούμε σωστό να το κάνουμε πράξη. Ας κάνουμε τη συνείδηση, συνήθεια!

Μάλιστα, για την καλύτερη προώθηση της εκστρατείας του Δήμου μας για τα απορρίμματα, έχουμε δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσα από την οποία δίνουμε σε πραγματικό χρόνο οδηγίες, κατευθύνσεις και συμβουλές για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Καλούμε τους δημότες μας να την επισκεφθούν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet