Γ. Καρβουνάκης: Ίσως δεν είναι στις προτεραιότητες Στεργίου το «Παπαδημητρίου»
Ποιότητα Ζωής

Γ. Καρβουνάκης: Ίσως δεν είναι στις προτεραιότητες Στεργίου το «Παπαδημητρίου»

Ανοιχτή επιστολή στους δημότες του Δήμου Πεντέλης απευθύνει ο πρώην αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιώργος Καρβουνάκης προκειμένου για τη διάσωση του άλσους «Παπαδημητρίου».

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης που αφορούσε στο άλσος, ο κ. Καρβουνάκης φοβάται ότι «ίσως το θέμα να μην είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη», λόγω, όπως σημειώνει ο πρώην αντιδήμαρχος, «της άγνοιας και της αδιαφορίας, ίσως, αλλά και της αλαζονείας» του δημάρχου.

Ο κ. Καρβουνάκης καλεί την τοπική κοινωνία να κινηθεί για τη διάσωση του άλσους, καθώς «τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα», όπως σημειώνει στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Μετά από 4 περίπου χρόνια αποφάσισα να παρευρεθώ και να παρακολουθήσω, ως απλός πολίτης, το Δ.Σ. στις 24-4-2018, που διενεργήθηκε μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Θέμα: «Συζήτηση – Ενημέρωση και Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής» για το Άλσος Μελισσίων.

Το υπό συζήτηση θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία πλέον των 25 ετών. Το έτος 2007, με τη δημοσίευση του Π.Δ. 290/2007, άνοιξε ο δρόμος για την οριστική επίλυσή του υπέρ των δημοτών.

Προσωπικά, έχω ασχοληθεί και αγωνισθεί με τις μικρές μου δυνατότητες για την επίλυσή του σχεδόν για μια 20ετία, με την ιδιότητα του υποψήφιου δημάρχου, του δημοτικού συμβούλου, αλλά και του απλού πολίτη.

Αποτέλεσμα από τη συζήτηση μια πλήρης απογοήτευση. Τίποτα το ουσιαστικό, παρά μόνο πυροτεχνήματα και κραυγές από τη μεριά της πλειοψηφίας, καμιά ουσιαστική αντιπρόταση από τη διοίκηση για προώθηση λύσης, παρά τη θετική, πράγματι, προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Στο Π.Δ. 290/2007 αγαπητοί συμπολίτες καθορίζεται ότι:

α. Η έκταση των 80 στρ. είναι Δάσος και υπάγεται στις δεσμεύσεις της Νομοθεσίας για τα δάση.

β. Η έκταση αυτή θα απαλλοτριωθεί και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου.

γ. Θα λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος – άλσος, κάτω από τις προστατευτικές διατάξεις για τα δάση.

Η έκταση αυτή αποτελεί μαζί με τις δασικές εκτάσεις των εξοχών χωροφυλακής – ΝΙΕΘ και μέρος της έκτασης Μπόμπολα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου 200 στρ. περίπου εντός του αστικού ιστού του Δήμου.

Το συγκεκριμένο θέμα το είχαν χειρισθεί διαχρονικά οι τ. δήμαρχοι Μελισσίων Μητρόπουλος, Τομπουλίδης, Γραφάκος με τη σύσταση – συγκρότηση διαπαραταξιακών Επιτροπών, με αποτέλεσμα την έκδοση του Π.Δ. που δίνει την δυνατότητα απόκτησης της έκτασης από τον Δήμο.

Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν κατά καιρούς και σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που δυστυχώς σήμερα ακολούθησαν την αλαζονική συμπεριφορά του δημάρχου, καταψηφίζοντας την πρόταση για διαπαραταξιακή Επιτροπή.

Υπήρξα από τους πρωταγωνιστές της διαπαραταξιακής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί το 1999 για το θέμα και, μάλιστα, είχα επισκεφθεί προσωπικά τον κ. Στεργίου, δήμαρχο της τότε γειτονικής μας Πεντέλης για να έλθει να στηρίξει τις προσπάθειές μας. Στις 24-3-2001 σε συγκέντρωση έξω από το τότε Νοσοκομείο Παπαδημητρίου, ήρθε μίλησε και στήριξε τον στόχο και τις θέσεις της διαπαραταξιακής Επιτροπής του τότε Δήμου Μελισσίων, δηλαδή την απόκτηση της έκτασης.

Σήμερα ο κ. Στεργίου είναι πολέμιος της όποιας διαπαραταξιακής Επιτροπής για την επίλυση του θέματος. «Εγώ είμαι το αφεντικό, εγώ αποφασίζω, εγώ θα λύσω με τους δικούς μου το πρόβλημα», τόνισε στο Δ.Σ. στις 24-4-2018, απαντώντας έτσι στο σύνολο της αντιπολίτευσης, που ζητούσε και πρότεινε Επιτροπή και μάλιστα με πέντε μέλη από τον συνδυασμό του, τέσσερα από το σύνολο της αντιπολίτευσης και προεδρεύοντα τον ίδιο τον δήμαρχο.

Στην τοποθέτησή του, απαντώντας στην αντιπολίτευση, που με χαμηλούς τόνους και πνεύμα συναίνεσης ανέδειξε την ανάγκη της συγκρότησης της Επιτροπής, ξεχείλισε το πνεύμα της αλαζονείας, που τον διακατέχει. Φάνηκε ξεκάθαρα, ότι το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο δήμαρχος και λογαριασμό δεν δίνει σε κανένα.

Φοβάμαι, ότι λόγω της άγνοιας και της αδιαφορίας, ίσως, αλλά και της αλαζονείας, το θέμα να μην είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης και για τον λόγο αυτόν αρνήθηκαν τη σύσταση της Επιτροπής και τη συμπαράσταση και συμπόρευση για την προώθηση και λύση του θέματος.  

Από την τοποθέτηση και την αρνητική στάση του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του γεννιούνται εύλογα πολλά ερωτηματικά και αρκετοί προβληματισμοί, όπως:

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η αναφορά σε τιμές αποζημίωσης των ιδιοκτητών της τάξεως των 4 με 5 εκατ. ευρώ, αφού γνωρίζει, είναι γνωστό στους πάντες, ότι δύο εκθέσεις Ορκωτών Εκτιμητών του Δημοσίου σε διαφορετική χρονική περίοδο καταλήγουν σε αξία του Άλσους – δάσους περί τα 200.000 ευρώ (2,20 ανά m², τιμή που έχει ήδη επικαλεσθεί ο Δήμος σε δικαστήριο).

Υπενθυμίζω τέλος, τις από 31/5/2012 και 9/10/2012 επιστολές μου προς τον κ. Στεργίου, όταν ως αντιδήμαρχος του ζητούσα επιμόνως να προχωρήσουμε στην τακτοποίηση προσκύρωσης του Ο.Τ. 98 (έκταση Παπαδημητρίου). Υποδείκνυα μάλιστα, ότι το κόστος της αποζημίωσης μπορεί να καλυφθεί από το τέλος του 0,50 ευρώ/μ², που καθόρισε η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Δήμου Μελισσίων, καταβάλλεται μόνον από τους δημότες Μελισσίων και έχει ως στόχο την απόκτηση κοινόχρηστων εκτάσεων και μόνο.

Τότε αγνόησε για τους δικούς του λόγους την πρότασή μου. Σήμερα, αρνείται για τους ίδιους ίσως λόγους τη συνεργασία σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η ολιγωρία της διοίκησης και οι άστοχοι χειρισμοί οδηγούν στην ακύρωση του Π.Δ. Έχουν δε ήδη ανοίξει τον δρόμο και έχουν δώσει το πράσινο φως στους ιδιοκτήτες να ζητήσουν άμεσα άρση της απαλλοτρίωσης και των 80 στρεμμάτων και έγκριση οικοδόμησης.

Ο χρόνος τρέχει σε βάρος της απόκτησης της έκτασης από τον Δήμο και σε όφελος των φερομένων ως ιδιοκτητών.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Είναι ώρα σήμερα, όπως και το 1999, να πάρουμε το θέμα πάνω μας και σύσσωμη η τοπική κοινωνία να κινηθεί. Να επαναλάβουμε αυτά που μας δίδαξε η προηγούμενη εμπειρία μας, αυτά τα οποία έσωσαν το Δάσος μέχρι και σήμερα, ώστε η έκταση των 80 στρ. να αποκτηθεί από τον Δήμο και να γίνει κτήμα των Μελισσίων και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet