«Ναυάγησε» η πρόταση της μειοψηφίας για διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διάσωση του «Παπαδημητρίου»
Ποιότητα Ζωής

«Ναυάγησε» η πρόταση της μειοψηφίας για διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διάσωση του «Παπαδημητρίου»

Άδοξο τέλος είχε η πρόταση από πλευράς 12 συμβούλων της μειοψηφίας για την επαναλειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής για την υπόθεση του άλσους «Παπαδημητρίου», στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018.

Με μόλις 8 θετικές ψήφους (αυτές των Νατάσσα Κοσμοπούλου, Ευτυχίας Κατοίκου, Δήμητρας Κεχαγιάς, Δημήτρη Σταυρόπουλου, Γεωργίας Μητροπούλου, Ελένης Πολίτη, Κώστα Καλλιανιώτη, εκ μέρους της Συμπολιτείας και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Λευτέρη Κοντουλάκου), η πρόταση απορρίφθηκε. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρος Κωνσταντάς, ενώ είχε αποχωρήσει ο συνδυασμός Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή.

Νατάσσα Κοσμοπούλου: Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας
Νατάσσα Κοσμοπούλου

Από νωρίς στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου είχαν συγκεντρωθεί, πλην των δημοτικών συμβούλων, πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά και αρκετοί πολίτες. Την αρχική εισήγηση έκανε η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της μείζονος μειοψηφίας, Νατάσσα Κοσμοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην απόχτηση του άλσους έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων από τον τέως Δήμο Μελισσίων, η οποία δρομολογήθηκε χάρη στην έγκριση του Π.Δ. της 11ης Ιουνίου 2007. Όπως σημείωσε η κ. Κοσμοπούλου, επρόκειτο για μια επιτυχία η οποία οφειλόταν στη συλλογική λειτουργία όλων των δημοτικών παρατάξεων, που είχαν ως «συνδετικό κρίκο» τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Μελισσίων, που λειτούργησε από το 2000 έως το 2010.

Από τότε μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος, μεσολάβησε τον Ιανουάριο του 2015 απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που σταμάτησε τη σύνταξη της πράξης αναλογισμού κι έκτοτε δεν σημειώθηκε καμία άλλη εξέλιξη στο θέμα. «Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας» σημείωσε η ίδια, λέγοντας ότι το Π.Δ. έχει «ημερομηνία λήξης» (σ.σ.: μέχρι το 2022), οπότε ο Δήμος πρέπει να κινηθεί σύντομα και συντονισμένα, σε νομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε η κ. Κοσμοπούλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος την τελευταία οκταετία δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο και τις υποχρεώσεις του στην εφαρμογή του Π.Δ. Αντιθέτως, η απόφασή του, το 2014, ότι δεν μπορεί να συνταχθεί πράξη αναλογισμού, χωρίς να υποδείξει παράλληλα άλλη ενέργεια στην κατεύθυνση εφαρμογής του Π.Δ, ρίχνει το βάρος ξανά στον Δήμο Πεντέλης. Και επειδή «το βάρος αυτό είναι πολύ μεγάλο για να το σηκώσει μια μόνο διοίκηση του Δήμου, πρέπει να το επωμισθούν, ενωμένες, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, αλλά και να ζητηθεί η βοήθεια των φορέων της πόλης και των δημοτών και να κινητοποιηθούν και οι βουλευτές της περιφέρειάς μας, όλων των κομμάτων», πρόσθεσε η σύμβουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με πρόεδρο την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ή τον δήμαρχο και μέλη τέσσερις δημοτικούς συμβούλους  της διοίκησης, και από έναν δημοτικό σύμβουλο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (σύνολο τρεις) και, εάν υπάρχει δυνατότητα, ακόμη ένας από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Δήμαρχος: Δεν πιστεύουμε στις διαπαραταξιακές επιτροπές – Διοίκηση ασκούμε εμείς
Δημήτρης Στεργίου -Καψάλης

Ο δήμαρχος Πεντέλης ξεκίνησε την παρέμβασή του κάνοντας λόγο για συζήτηση σε «θετική κατεύθυνση» και εν συνεχεία έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της όλης υπόθεσης, αναφερόμενος στα περίπου 115 στρέμματα συνολικής έκτασης, ιδιοκτήτες των οποίων φέρονται πέντε εταιρείες. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την έγκριση του Π.Δ. του 2007, το οποίο χαρακτήρισε ως «εφαλτήριο» για τις ενέργειες που πρέπει ν’ ακολουθήσουν. Τόνισε δε, ότι είναι σταθερή απόφαση της διοίκησής του τα 80 στρέμματα, στα οποία αναφέρεται το Π.Δ., να παραμείνουν δάσος, χωρίς καμιά προοπτική κατάτμησης και οικοδόμησής τους.

Ωστόσο, η συναίνεση τελείωσε σε αυτό το σημείο αφού, αμέσως μετά, ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης ξεκαθάρισε, με τον πλέον απόλυτο τρόπο, ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε πράξη αναλογισμού θα χρεώσει τους περίοικους και θα βάλει τους Μελισσιώτες σε οικονομικές περιπέτειες. Δήλωσε δε, ότι ο Δήμος είναι «οικονομικά εύρωστος», ώστε να δώσει από το «παντελόνι» του έως 4 εκατ. ευρώ για να αποχτήσει τον χώρο και να τον αποδώσει στους κατοίκους, εφ’ όσον υπάρξει ο καθορισμός προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδος. Και επί τούτου κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να πιέσουν προς την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να «ανοίξει τον δρόμο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Και για να βάλει οριστικά τέλος στην προοπτική δημιουργίας οποιασδήποτε διαπαραταξιακής επιτροπής, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε αυτές τις επιτροπές, γιατί «ουδέποτε έδωσαν λύση στα προβλήματα». Αντιπρότεινε δε, η υφιστάμενη επιτροπή για το θέμα, που έχει συσταθεί με απόφαση του ίδιου, να διευρυνθεί από 5μελής σε 10μελής, με την προσθήκη δημοτικών συμβούλων, που ωστόσο θα ορίσει ο ίδιος από τη διοίκησή του και η οποία θα ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Θέση από την οποία δεν μετακινήθηκε ούτε… πόντο, παρά τις εκκλήσεις από πλευράς μειοψηφίας για ενότητα όλων των παρατάξεων στη βάση του κοινού στόχου για διάσωση των 80 στρεμμάτων και απόδοσή τους στους κατοίκους.

Σύντομο «φιλμ» της υπόλοιπης συνεδρίασης
Χρήστος Παναγιωτίδης

Ο πρώην αντιδήμαρχος Μελισσίων Χρήστος Παναγιωτίδης, βασικός αγορητής από πλευράς Συμπολιτείας, υποστήριξε ότι μόνο η διαπαραταξιακή επιτροπή μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες να «αφυπνισθεί» το υπουργείο Περιβάλλοντος και να εξετάσει γρήγορα το νομικό πλαίσιο εφαρμογής του Π.Δ. Μίλησε, επίσης, για άμεσο κίνδυνο να προσφύγουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες για άρση της απαλλοτρίωσης, οπότε θα υπάρξει κίνδυνος να καταστεί ο χώρος οικοδομήσιμος και μετά ο Δήμος να «τρέχει» για να τον καταστήσει εκτός Σχεδίου, κάτι που ο ίδιος θεώρησε πολύ δύσκολο. Τέλος, έκανε αναφορά στη δυνατότητα κατανομής του κόστους της όποιας πράξης αναλογισμού ανά ζώνες, η οποία απορρίφθηκε κατηγορηματικώς από την πλευρά του δημάρχου.

Δήμητρα Κεχαγιά

Η δημοτική σύμβουλος της Συμπολιτείας Δήμητρα Κεχαγιά τόνισε ότι η προτεινόμενη διαπαραταξιακή επιτροπή θα έχει κοινό στόχο και συγκεκριμένο σκοπό, οπότε θα είναι και αποτελεσματική, ενώ πρόσθεσε ότι στο σημείο που βρίσκεται το θέμα δεν χρειάζεται «άμυνα», αλλά «επίθεση» για να προλάβει ο Δήμος οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς των φερόμενων ιδιοκτητών.

Κώστας Καλλιανιώτης

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας, Κώστας Καλλιανιώτης, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία στα μείζονα προβλήματα του Δήμου, τονίζοντας ότι η πρόταση για διαπαραταξιακή επιτροπή δεν αντιστρατεύεται την αρχή της πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί τη συνεργασία όλων των πλευρών για ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως η διασφάλιση του άλσους «Παπαδημητρίου». Επίσης, αναφερόμενος στο ποσό που είπε ο δήμαρχος ότι μπορεί να διατεθεί για την απόχτηση του χώρου των 80 στρεμμάτων (σ.σ.: έως 4 εκατ. ευρώ) επεσήμανε ότι έχει μεγάλη διαφορά από τα 200.000 ευρώ (σ.σ.: ποσό που είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Παναγιωτίδης), προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει και το κόστος που θα έχει για τον Δήμο η απόχτηση του άλσους». Η απάντηση του κ. Στεργίου ήταν ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει το κόστος, αλλά ο καθορισμός μιας τιμής μονάδος και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα». Όπως είπε, η διοίκηση, από τη στιγμή που θα ξέρει το τελικό τίμημα, θα αναζητήσει χρήματα, ενώ δεν απέκλεισε και τη λήψη μικρού δανείου για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αικατερίνη Μασμανίδου

Η κ. Αικατερίνη Μασμανίδου, από πλευράς διοίκησης, είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο δημιουργίας μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, από τη στιγμή που ήδη ο Δήμος λειτουργεί αντίστοιχη εξειδικευμένη επιτροπή, η οποία κάνει τις «δέουσες ενέργειες».

Παναγιώτα Κυβέλου

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Κυβέλου (δημοτική σύμβουλος της διοίκησης και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου) είπε ότι δεν πιστεύει στις διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες συνήθως κωλυσιεργούν, ενώ υποστήριξε ότι η νυν διοίκηση έχει κάνει για το άλσος «Παπαδημητρίου» όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια από πλευράς της μειοψηφίας.

Παναγιώτης Μούστρης

Ωστόσο, εκείνος που «δυναμίτισε» το κλίμα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Παναγιώτης Μούστρης, που είπε ότι η μόνη επιτροπή για το «Παπαδημητρίου» που λειτούργησε ουσιαστικό στο παρελθόν ήταν «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», στην οποία μετείχε και ο ίδιος και η οποία συστάθηκε «γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην τότε διοίκηση του Δήμου Μελισσίων« (σ.σ.: διοίκηση του Γιάννη Μητρόπουλου). Το σχόλιο του συμβούλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής συμβούλου της Συμπολιτείας Γεωργίας Μητροπούλου, η οποία του φώναξε «ντροπή σου» κι αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα.

Ευαγγελία Μπουσίου

Το κλίμα, ωστόσο, είχε διαταραχθεί, ακούγονταν σχόλια διαμαρτυρίας και η πρόεδρος του Σώματος, Ευαγγελία Μπουσίου, χτυπώντας επανειλημμένως με δύναμη το χέρι της στην έδρα του προεδρείου προχώρησε σε διακοπή της συνεδρίασης, προκαλώντας νέο κύμα διαμαρτυρίας από τα έδρανα της μειοψηφίας.

Βασίλης Μπούρας και Αντώνης Φειδοπιάστης

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του συνδυασμού Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνης Φειδοπιάστης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ίδιου συνδυασμού Βασίλης Μπούρας αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων. Ο κ. Φειδοπιάστης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» για τους λόγους της αποχώρησής του, είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει «σε αυτό το καραγκιοζιλίκι, σε αυτό το θέατρο του παραλόγου», προσθέτοντας ότι είναι εμφανές ότι η διοίκηση επιχειρεί «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και να «δυναμιτίσει» τη συνεδρίαση.

Στην επαναφορά της συνεδρίασης, η πρόεδρος του Δ.Σ. εξέφρασε τη λύπη της για την «προσχηματική» αποχώρηση των κ.κ. Φειδοπιάστη και Μπούρα, που ενώ υπέγραψαν την αίτηση για τη συγκεκριμένη συζήτηση, δεν έμειναν για να την υποστηρίξουν, προχωρώντας μάλιστα και σε «επίσημη καταγγελία εκ μέρους του προεδρείου».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε εκ νέου η κ. Κοσμοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι δεν έχουν βάση τα όσα λέει ο δήμαρχος περί 2,3 ή 4 εκατ. ευρώ για την απόχτηση των 80 στρεμμάτων, αφού υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή της Δημόσιας Διοίκησης που εκτιμά την αξία του χώρου σε 300.000 ευρώ, καθώς είναι δασικός. Εν συνεχεία -και προσπαθώντας εμφανώς να διατηρήσει ήπιους τόνους- υποστήριξε ότι, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ελάχιστες εξελίξεις στο θέμα και πλέον ο χρόνος πιέζει για τη λήψη άμεσων επιθετικών πρωτοβουλιών, που μπορεί να αναλάβει η διαπαραταξιακή επιτροπή.

Θεόδωρος Αποστολόπουλος

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Αποστολόπουλος αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να προσφέρει μια διαπαραταξιακή επιτροπή στο όλο θέμα, προσθέτοντας ότι «κοινός στόχος δεν σημαίνει και κοινή στρατηγική», αφού αυτή είναι ευθύνη της διοίκησης, η οποία και θα κριθεί στο τέλος από τους πολίτες για την επιτυχία ή την αποτυχία της.

Γεωργία Μητροπούλου

Η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Μητροπούλου τόνισε ότι «οι αγώνες κερδίζονται με επίθεση και όχι με άμυνα», προσθέτοντας, απευθυνόμενη στον κ. Μούστρη, ότι το Π.Δ. κερδήθηκε από μια διαπαραταξιακή επιτροπή που «πάλεψε σκληρά». «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτό το θέμα», επισήμανε η σύμβουλος, τονίζοντας ότι «το δάσος αρχίζει να χάνεται» και μια πιθανή αποτυχία του δημάρχου θα την πληρώσουν τελικώς οι πολίτες, «αφού ο δήμαρχος απλώς θα πάει σπίτι του».

Ελένη Πολίτη

Η δημοτική σύμβουλος της Συμπολιτείας Ελένη Πολίτη είπε ότι εισέπραξε κλίμα αλαζονείας από πλευράς δημάρχου, ο οποίος θα έπρεπε να επιδιώκει τη συμμετοχή κι άλλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ώστε να ακούσει διαφορετικές προτάσεις και στο τέλος να τις συνθέσει για να φθάσει στην καλύτερη λύση.

Σε νέα παρέμβασή της, η κ. Κοσμοπούλου σημείωσε ότι «η ιστορία έχει καταγραφεί και δεν μπορεί να στρεβλωθεί, παρά τις προσπάθειες κάποιων συμβούλων». «Γνωρίζουν όλοι ποιοι έβαλαν τα στήθια τους μπροστά για το άλσος» πρόσθεσε η επικεφαλής της Συμπολιτείας, κάνοντας μνεία στον πρώην δήμαρχο Γ. Μητρόπουλο. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί «φοβάται» η διοίκηση τη σύσταση μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει, ενώ προκάλεσε την κ. Μπουσίου να τοποθετηθεί κι αυτή επί του θέματος. Η τελευταία, αφού είπε ότι ως πρόεδρος έχει επιλέξει να στέκεται πάνω από τις παρατάξεις, πρόσθεσε ότι ως μέλος της παράταξης της διοίκησης, εάν είχε αντίρρηση με τη θέση που έχει διατυπωθεί, θα κατέβαινε από το έδρανό της και θα το δήλωνε στο Σώμα.

Τελευταίος παρενέβη ο δήμαρχος, ο οποίος απευθυνόμενος ειρωνικά στους συμβούλους της μειοψηφίας είπε: «Η μειοψηφία ας κοιτάξει πάλι την εισήγησή της μέσα από τα έδρανά της. Την υπογράφουν 12 μέλη της και στην αίθουσα δεν έχουν μείνει παρά πέντε». Εν συνεχεία, ο κ. Στεργίου δήλωσε ότι δεν φοβάται καθόλου να δημιουργήσει τη διαπαραταξιακή, αλλά έχει υποχρέωση προς τους δημότες να φέρει το θέμα εις πέρας και αυτό το δικαίωμα δεν το «αλλοτριώνει».

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος που συζητήθηκε, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Φώτης Χρυσικός, κάτοικος του Δήμου Πεντέλης, απέστειλε επιστολή προς το το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί, λόγω συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την ίδια ημέρα. Το κείμενο της επιστολής διαβάστηκε πριν την έναρξη της συζήτησης του θέματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet