Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης
Ποιότητα Ζωής

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2018, και συνεισφέρει, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, πολλαπλά στην αλλαγή των συνηθειών των πολιτών και στην αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει καθιερωθεί, από το 2002, ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από τη συνδυαστική αστική κινητικότητα. Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης.

Ο Δήμος επισημαίνει σχετικά:

Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας. Η συμμετοχή των δήμων της Ελλάδας στην εκστρατεία, μεταξύ τους και ο Δήμος Πεντέλης με την εγγραφή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τα τελευταία 4 χρόνια, αυξάνεται κάθε χρόνο εντυπωσιακά με καινοτόμες και πρωτοπόρες βέλτιστες πρακτικές.

Καλούμε και ενθαρρύνουμε τους δημότες μας να συμμετάσχουν ενεργά στη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων δράσεων, όπως οι παρακάτω:

  • Επιλογή περισσότερο βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το βάδισμα για την εργασία και αναψυχή, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία του Δήμου Πεντέλης.
  • Χρήση των δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας και του δικτύου της δημοτικής συγκοινωνίας των Δήμου.
  • Επιλογή «πράσινων» διαδρομών σε ζωτικές περιοχές του Δήμου: Άλσος Ζωοδόχου Πηγής – Παραρεμάτιος πεζόδρομος Πατρών (Δ.Κ. Μελισσίων), πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δ.Κ. Νέας Πεντέλης), περιαστικό δάσος Πεντέλης (Δ.Κ. Πεντέλης).
  • Να μην σταθμεύσουμε τα οχήματά μας σε κεντρικές οδούς του Δήμου μας: Λεωφ. Δημοκρατίας – Ελ. Βενιζέλου – Παν. Τσαλδάρη (Δ.Κ. Μελισσίων), Ηρώων Πολυτεχνείου (Δ.Κ. Νέας Πεντέλης), Βασ. Γεωργίου – Ελ. Βενιζέλου (Δ.Κ. Πεντέλης).
  • Συμμετοχή εταιρειών και καταστημάτων στις δράσεις, επιβραβεύοντας τους εργαζόμενους που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
  • Μετακίνηση των μαθητών από/προς τα σχολεία μέσω διαδρομών του αστικού ιστού με ποδήλατο, βάδισμα και δημοτική συγκοινωνία.
  • Μείωση ταχύτητας οχημάτων στο δίκτυο γύρω από τα σχολεία.
  • Συμμετοχή των σχολείων και ενημέρωση των μαθητών: ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας.
  • Εβδομάδα «χωρίς αυτοκίνητο», κυρίως στις κεντρικές γειτονιές του Δήμου.

«Η συμμετοχή μας θα προβάλλει την ταυτότητα του Δήμου μας και θα συμβάλλει στην ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει ο Δήμος προσκαλώντας τους πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

Επιπλέον πληροφορίες: www.mobilityweek.eu.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet