Η αντιπολίτευση επέβαλε (θεωρητικά) και πάλι την άποψή της για τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Η αντιπολίτευση επέβαλε (θεωρητικά) και πάλι την άποψή της για τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Πεντέλης

Στο αρνητικό κλίμα που είχε ήδη διαμορφώσει η ένταση μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Νίκου Τόλιου με την αντιδήμαρχο Άντα Μπούσουλα-Χάνου συζητήθηκαν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς. Στο… τραπέζι τέθηκαν τρεις εισηγήσεις, αυτή της διοίκησης, που πρότεινε μηδενικές αυξήσεις, μία εισήγηση από τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί και Πεντέληθεν) και μία ακόμη από την Πεντέλη 2020, που πρότειναν μειώσεις που έφθαναν έως το 10%.

Τελικώς, σε ψηφοφορία μπήκαν δύο προτάσεις, αυτές της διοίκησης και των τεσσάρων παρατάξεων, καθώς ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020, Άγγελος Παλαιοδήμος, δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται με τη δεύτερη εισήγηση (σ.σ. είχε ελάχιστη διαφοροποίηση από τη δική του), η οποία ήταν και αυτή που εγκρίθηκε, καθώς πήρε 17 θετικές ψήφους (σ.σ. η διοίκηση δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Βέβαια, τώρα μένει να δούμε και τι θα αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς η εν λόγω πρόταση συνοδεύεται από αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, γεγονός που έθιξε εξ αρχής η δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία θύμισε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου είχαν απορριφθεί αντίστοιχες προτάσεις. Η επισήμανση της δημάρχου… ξεσήκωσε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «ατόπημα» το σχόλιο της κ. Κεχαγιά, αλλά και ως προάγγελο κινήσεων από πλευράς της για να «πέσει» η απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η ίδια αρνήθηκε ότι πρόκειται να κάνει κάποια ενέργεια προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά όλα δείχνουν ότι τελικώς η νίκη της αντιπολίτευσης θα έχει μάλλον πολιτικό χαρακτήρα, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση που τελικώς θα λάβει το «πράσινο φως» θα είναι αυτή για τις μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε, επίσης, και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και συγκεκριμένα οι «τεράστιες» -όπως χαρακτηρίστηκαν- αυξήσεις στις επιβαρύνσεις που επιβάλλει στους Δήμους για την ταφή των απορριμμάτων τους. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι, σε αντίθεση με άλλες δημοτικές διοικήσεις, δείχνει να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις επιβαρύνσεις, οι οποίες -όπως υποστηρίχθηκε- ουσιαστικά ανεβάζουν το κόστος για τους πολίτες.

Το σκεπτικό των δύο πλευρών

Από πλευράς διοίκησης, η κ. Κεχαγιά εισηγήθηκε τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο για μειώσεις τα επόμενα χρόνια, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αιτιολόγησε δε την εισήγησή της στη βάση ότι τα έσοδα του 2021, αλλά και οι επιβαρύνσεις που αναμένονται το 2022, δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση τις μειώσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι πολίτες, με την ίδια επιβάρυνση, θα απολαμβάνουν πλέον καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας, αναφερόμενη σε ενέργειες αναβάθμισης που έχουν συντελεστεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι αποκρύβει το γεγονός ότι η εισήγησή της ουσιαστικά αυξάνει τα τέλη, αφού κρατά σταθερό τον συντελεστή αύξησης, όταν είναι γνωστό πως μετά τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων η επιβάρυνση για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, αμφισβήτησαν την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας στον Δήμο, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη διοίκηση ότι επιβάλλει αυξήσεις στους πολίτες προκειμένου να πληρώσει τους εργολάβους που προσλαμβάνει στον συγκεκριμένο τομέα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet