Ε. Γκρέτσα: Θετικό για την Πεντέλη η δημιουργία Ιατρείου Μνήμης, πρέπει όμως να λειτουργεί και σωστά
Κοινωνία

Ε. Γκρέτσα: Θετικό για την Πεντέλη η δημιουργία Ιατρείου Μνήμης, πρέπει όμως να λειτουργεί και σωστά

Με αφορμή ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης, η οποία αναφέρει ότι «Η διοίκηση της Δήμητρας Κεχαγιά κάνει πράξη τη σχετική προεκλογική της εξαγγελία και ιδρύει Ιατρείο Μνήμης, απαντώντας έτσι σε μία ανάγκη της σύγχρονης εποχής, στο οξύ θέμα της άνοιας που επηρεάζει κυρίως συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας», η δημοτική σύμβουλος Ελένη Γκρέτσα, μέλος του συνδυασμού Μπροστά Μαζί κάνει τις δικές της παρατηρήσεις και προτείνει σύγκληση διαπαραταξιακής διαβούλευσης, ώστε το εγχείρημα του Δήμου να αξιοποιηθεί σωστά και αποτελεσματικά για τους δημότες.

Ειδικότερα, η κ. Γκρέτσα αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Είναι γεγονός, ότι ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί βασικό πυλώνα στην Αυτοδιοίκηση και η εφαρμογή της συνδέεται άμεσα με τη γνωστή σχέση cost-effectiveness, ιδιαιτέρως δε, αν επικρατούν δύσκολες και αβέβαιες οικονομικές συνθήκες, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Η πρόσφατη αγορά από τον Δήμο μας ενός διαδικτυακού προγράμματος νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης συνολικού κόστους 70.000 ευρώ (για 42 μήνες), προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό και σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, διαφορετικά η χρησιμότητα του δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πιο συγκεκριμένα, το διαδικτυακό αυτό πρόγραμμα  απευθύνεται κυρίως σε άτομα που βρίσκονται σε ήπιο στάδιο διαταραχών μνήμης και απαιτείται από τους συμμετέχοντες να είναι γνώστες της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Φαίνεται λοιπόν ότι θα εξυπηρετεί μία μικρή ομάδα ωφελουμένων, αφού η πλειοψηφία των ατόμων της τρίτης ηλικίας δεν διαθέτει ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία.

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί και να επέχει θέση Ιατρείου Μνήμης, όπως αναφέρουν τα δελτία Τύπου του Δήμου Πεντέλης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα επιτυχημένο εργαλείο και χρησιμοποιείται σε οργανωμένα ιατρεία μνήμης ή σε άλλους χώρους-δομές, όπου παρέχονται υπηρεσίες από ειδικούς, στο πλαίσιο της νοητικής ενδυνάμωσης.

Είναι αναγκαίο εδώ να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Πεντέλης είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2018, συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπ. Αθηνών, συγκεκριμένα τη Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Κέντρο μελετών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, τη δ/νση Ψυχ. Υγείας του υπουργείου Υγείας και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ώστε οι δράσεις που είχαν αναπτυχθεί να ενταχθεί ο Δήμος Πεντέλης στις Φιλικές προς την Άνοια Κοινότητες μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο (Joint-Action-DEM2). Η όλη συνεργασία υλοποιήθηκε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο μας και με την εθελοντική προσφορά εξειδικευμένων καθηγητών της Ιατρικής, καθώς και τη συμβολή της υπογράφουσας.

Εντυπωσιάζει δε, και προκαλεί έκπληξη η απουσία ενδιαφέροντος από την διοίκηση, για την συνέχιση της συνεργασίας αυτής με τους προαναφερόμενους Επιστημονικούς  Εξειδικευμένους, Φορείς. Ο σκοπός της ίδρυσης ιατρείου μνήμης οφείλει να στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών όσων παρουσιάζουν διαταραχές μνήμης, πάσχουν από άνοια, αλλά και των οικογενειών-φροντιστών των, ώστε να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, να παραμείνουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα, να καταπολεμηθεί το στίγμα και να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.

Μήπως θα έπρεπε το έργο των αιρετών να ξεκινά πρωτίστως με τις ήδη προυπάρχουσες συνεργασίες δημόσιων φορέων, αξιοποιώντας το ήδη παραχθέν έργο και στη συνέχεια να αναπτύσσονται υποστηρικτικές  ενέργειες, ώστε να βελτιώνεται;

Αποτελεί υποχρέωσή μου να υπενθυμίσω ως υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του συνδυασμού μας, ότι παραμένει ενεργή η δρομολογημένη προεκλογική δέσμευσή μας για τη δημιουργία Κέντρου Άνοιας σε νοσοκομειακή δομή του Δήμου Πεντέλης, πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο ειδικό προσωπικό που θα παρέχει:

  • Ιατρείο Μνήμης.
  • Έλεγχο.
  • Πρόληψη.
  • Ενδυνάμωση νοητικών λειτουργιών.
  • Συνταγογράφηση.
  • Συμβουλευτική φροντιστών για όλους τους συμπολίτες μας.

Και όλα τα παραπάνω με μηδενικό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας του στον προϋπολογισμό του Δήμου Πεντέλης, αλλά και μηδενικό κόστος συμμετοχής των δημοτών μας.

Κυρία δήμαρχε, εάν αποτελεί και για εσάς, πραγματική προτεραιότητα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, σας απευθύνω πρόταση σύγκλησης διαπαραταξιακής διαβούλευσης, ώστε να αναπτύξουμε και να εκθέσουμε τις προτάσεις μας για το μείζον αυτό ιατρικό-κοινωνικό θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet