Νομικές διαδικασίες κατά του ΣΜΑ στα Μελίσσια προαναγγέλλουν 6 σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής
Κοινωνία

Νομικές διαδικασίες κατά του ΣΜΑ στα Μελίσσια προαναγγέλλουν 6 σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής

Την Τρίτη 12/1/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη με τη συμμετοχή των έξι συλλόγων (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  Δ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ – «Η Πεντέλη μας», ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ- ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΕΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ το «Νέο Μαρούσι», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ «Ροή») με αντικείμενο την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε και προβλέπει την «παράταση λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)» στον Δήμο Πεντέλης, σε περιοχή πλησίον του Νεκροταφείου Μελισσίων.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κοινής επιστολής των συγκεκριμένων συλλόγων προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ., με την οποία ζητείται η εξαίρεση της συγκεκριμένης περιοχής, «καθώς δεν πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», όπως σημειώνουν.

Ειδικότερα, οι έξι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε λειτούργησε ΣΜΑ για να δικαιολογείται “η παράταση λειτουργίας του”, παρά μόνο χώρος εναπόθεσης φυτικών υλών και ενίοτε μεγάλων αντικειμένων προς ανακύκλωση από τον Δήμο Πεντέλης, θέμα για το οποίο έχουν γίνει μηνύσεις και καταγγελίες.  Η εν λόγω έκταση  είναι μπαζωμένη και προστατεύεται από τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας του Πεντελικού Όρους και της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου (ανήκει στη ζώνη Α’ απολύτου προστασίας), είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και κηρυγμένη ως αναδασωτέα».

Επίσης τονίζουν ότι η έκταση του προβλεπόμενου ΣΜΑ βρίσκεται σε επαφή με το Κοιμητήριο των Μελισσίων «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του».

Τέλος, σημειώνουν ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, με ειδική συνεδρίαση, έχει λάβει αρνητική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο, «με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ψηφίζει κατά και τη διοίκηση του Δήμου να απέχει».

Και η ανακοίνωση των έξι συλλόγων προσθέτει ότι «με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα (που αποτέλεσαν και το αντικείμενο συζήτησης της σύσκεψης) γύρω από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση τόσο με τη νομιμότητά του, όσο και με τον αντίκτυπο που θα έχει όχι μόνο στους κατοίκους του Δήμου Πεντέλης, αλλά και για τους κατοίκους των άλλων παραρεμάτιων Δήμων. Μια ενδεχόμενη δυσλειτουργία του χώρου ή ένα πλημμυρικό φαινόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στη ρύπανση του ρέματος που διασχίζει τους Δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Χαλανδρίου και καταλήγει στον Ποδονίφτη».

Κοινή πεποίθηση όλων των εκπροσώπων των συλλόγων ήταν ότι «για να αποτραπεί αυτή η ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος εγκατάσταση, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου». Γι’ αυτόν τον λόγο στο προσεχές διάστημα οι έξι σύλλογοι θα εντείνουν τον συντονισμό τους και θα απευθύνουν κάλεσμα συμπαράταξης προς τους κατοίκους, συλλογικούς φορείς, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις των όμορων Δήμων ενάντια στη δημιουργία ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή και «θα εκκινήσουν τις απαραίτητες για την αποτροπή της νομικές διαδικασίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet