«Εμπόλεμο κλίμα» για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στην Πεντέλη
Κοινωνία

«Εμπόλεμο κλίμα» για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στην Πεντέλη

«Φωτιές» έχουν ανάψει στον Δήμο Πεντέλης τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις είχαν ουσιαστικά επιβάλλει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου 2020 απόφαση για μηδενικές επιβαρύνσεις στις οικογένειες, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 24/7/202. Μάλιστα, τότε οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων καλούσαν τη διοίκηση της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά να εφαρμόσει την απόφαση και να απέχει «από κάθε διαδικασία ακύρωσής της».

Ωστόσο, το θέμα δεν έμεινε εκεί, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, «έριξε» την απόφαση, με αποτέλεσμα την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 να έχουμε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα «καθορισμός των τροφείων 2020-2021 Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Πεντέλης, συνεπεία της ακύρωσης της υπ’ αριθμ. 83/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πεντέλης με την υπ’ αριθμ. πρώτ. 60971/16114/6-8-2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής».

Κι εκεί τα πράγματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ (οι οποίες τελικώς και επιβεβαιώθηκαν), ξέφυγαν. Οι λοιπές παρατάξεις επέμειναν να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση για μηδενικά τροφεία, αίτημα που δεν έκανε δεκτό ο πρόεδρος του Σώματος, Λουκάς Μακρής, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια πρόταση θα είχε ανάλογη τύχη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η στάση του προέδρου -παράγοντες των λοιπών παρατάξεων τη χαρακτηρίζουν εριστική και ειρωνική- προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με την αντιπαράθεση να… ξεφεύγει και να ακούγονται αρκετές βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν.

Τελικώς, η πρόταση για επιβολή τροφείων, που εισηγήθηκε η διοίκηση, ψηφίστηκε από το Σώμα, αλλά το ζήτημα φαίνεται να έχει… ουρά. Το ίδιο βράδυ εκπρόσωποι των λοιπών δημοτικών παρατάξεων συναντήθηκαν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα βόρεια του Δήμου και, μεταξύ άλλων, απεφάσισαν να κινηθούν νομικά για να «ρίξουν» τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία καθορίζει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.  

Λ. Μακρής: Έκρινα ότι η πρόταση των λοιπών παρατάξεων δεν θα έπρεπε να τεθεί προς ψηφοφορία

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας του να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο κ. Λουκάς Μακρής επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στην εν λόγω συνεδρίαση κάθε άλλο παρά κόσμιο ήταν, ενώ δεν έκρυψε την προσωπική πικρία του, λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι, που δεν έχουν δώσει δικαιώματα, δεν αξίζουν να δέχονται τόσο αναίτιες επιθέσεις». Όπως πρόσθεσε, είναι σεβαστή η διαφορετικότητα των απόψεων, όχι όμως και η εκτόξευση βαρύτατων προσωπικών χαρακτηρισμών.

Επί της ουσίας της υπόθεσης ο κ. Μακρής εξήγησε ότι η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι λοιπές παρατάξεις «στερείτο νομιμότητας», σύμφωνα με την εισήγηση της προϊσταμένης της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ο ίδιος έκρινε πως δεν θα έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού εάν γινόταν κάτι τέτοιο και ψηφιζόταν, θα είχαμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα ακύρωσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο ερώτημα του «Ε» εάν ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει στον πρόεδρο να μη θέσει προς ψηφοφορία πρόταση των λοιπών παρατάξεων, έστω κι αν έχει στα χέρια του αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας,  η απάντηση του κ. Μακρή ήταν ότι εκείνος έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα οδηγούσε σε ένα «γαϊτανάκι» σχετικά με τα τροφεία, την ώρα που οι παιδικοί σταθμοί έχουν αρχίσει ήδη τη λειτουργία τους και οι γονείς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν.

Ως φαίνεται, η συγκεκριμένη υπόθεση θα συνεχίσει να ταλανίζει τον συγκεκριμένο Δήμο, όπου πλέον οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών δημοτικών παρατάξεων δείχνει να έχει κλονισθεί, ίσως ανεπανόρθωτα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σώματος δηλώνει ότι είναι ανάμεσα σε αυτούς που εύχονται και προσπαθούν να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας στο Σώμα, «αλλά υπάρχουν κάποιοι που δεν το θέλουν αυτό…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet