Ερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διατήρηση της λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια
Κοινωνία

Ερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διατήρηση της λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια

Φέρνοντας στο προσκήνιο και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ώστε να μη κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη κατέθεσαν στην Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών, ερώτηση με θέμα «Αναγκαία η διατήρηση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια Αττικής».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν:

«Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση αυτοδιοικητικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων για να μην κλείσει το τοπικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια Αττικής όπως αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ αποφασίστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας με τις ευλογίες της κυβέρνησης για τις 4/11/2022.

Ο σχεδιασμός για κλείσιμο του εν λόγω υποκαταστήματος βρίσκει απέναντι του όλη την τοπική κοινωνία.

Η Εθνική τράπεζα ουσιαστικά αποχωρεί από τον Δήμο Πεντέλης των σχεδόν 35.000 δημοτών, καθώς το κατάστημα αυτό είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην περιοχή που καταλαμβάνει τρεις Δημοτικές Ενότητες: Μελίσσια, Νέα Πεντέλη και Παλαιά Πεντέλη. Μια ενέργεια που επιφέρει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και τις οικονομικές συναλλαγές των κατοίκων. Επί της ουσίας αφήνει να θεωρείται περίπου ως «ποινή» ότι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και έτσι ουσιαστικά να μένουν ολόκληρες δημοτικές ενότητες ή και δήμοι χωρίς παρουσία καταστημάτων και φυσική εξυπηρέτηση κοινού αδιαφορώντας πλήρως πέραν των άλλων και για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και προφανώς να μετακινούνται καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούν σε τραπεζικό κατάστημα.

Περαιτέρω, θα πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαρκούς συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου οι τράπεζες προχωρούν σε εξωτερικές αναθέσεις διαχείρισης των ΑΤΜ που παραμένουν σε λειτουργία εκτός καταστημάτων όπου παρατηρείται το φαινόμενο τα ΑΤΜ να μην τροφοδοτούνται τακτικά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εκταμίευση μετρητών και επίσης στα συγκεκριμένα ΑΤΜ να μην υπάρχουν μέτρα ασφάλειας (κάμερες) για την προστασία των εξυπηρετούμενων.

Επειδή με τη συνεχή συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας στην πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, υποβαθμίζονται ολόκληρες περιοχές, εργαζόμενοι σε καταστήματα που κλείνουν εντάσσονται σε σχέδιο εθελουσίων αποχωρήσεων και απολύσεων και γενικότερα διαταράσσονται οι κοινωνικοοικονομικές ισορροπίες σε τοπικό επίπεδο.

Επειδή οι κίνδυνοι εξαπάτησης από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να δίδεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη και για δια ζώσης εξυπηρέτηση.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη ματαίωση της απόφασης διακοπής λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος και τον αποκλεισμό του Δήμου Πεντέλης από την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες;
  2. Σε ποια μέτρα θα προβεί ο αρμόδιος υπουργός προκειμένου να θέσει φραγμό στις Διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες υλοποιούν το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

  • Αβραμάκης Ελευθέριος
  • Αλεξιάδης Τρύφωνας
  • Βαρδάκης Σωκράτης
  • Κατρούγκαλος Γιώργος
  • Καφαντάρη Χαρά
  • Μωραϊτης Θάνος
  • Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
  • Παπαδόπουλος Σάκης
  • Πούλου Γιώτα
  • Ραγκούσης Γιάννης
  • Σκουρολιάκος Πάνος
  • Τζούφη Μερόπη
  • Φίλης Νίκος
  • Χρηστίδου Ραλλία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet