Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Πάρτε πίσω το «χαράτσι 25ετίας»
Φωτογραφία: pexels.com
Πολιτική

Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Πάρτε πίσω το «χαράτσι 25ετίας»

Την κάθετη αντίθεσή της στην απόφαση του Δήμου Πεντέλης να θεσπίσει τέλος ύψους 0,50 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο ανά μονάδα επιφανείας κτηρίων για τα επόμενα 25 χρόνια, διατυπώνει η δημοτική παράταξη Πεντέλη Πόλη Πρότυπο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στην υποχρηματοδότηση των δήμων, όσο και στη δημοτική αρχή Κοσμοπούλου, η οποία δεν διεκδικεί πόρους από την κεντρική διοίκηση αλλά μετακυλίει το βάρος στους πολίτες επιβάλλοντας «νέο δημοτικό ΕΝΦΙΑ». Για τον λόγο αυτό, ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η δημοτική παράταξη Συμπολιτεία.

Η πλήρης ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Στις 8/10/2024, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, η δημοτική αρχή επέβαλε ένα νέο, βαρύτατο τέλος ύψους 0,50€/τ.μ. το χρόνο ανά μονάδα επιφανείας κτηρίων για τα επόμενα 25 χρόνια για απαλλοτριώσεις, κοινωφελή έργα, βελτίωση της εξυπηρέτησης του δημότη, μελέτες και προμήθειες γιατί καθώς ισχυρίζεται δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από χρηματοδοτήσεις ή δανεισμό. Η απόφαση αυτή:

  1. Αντανακλά την υποταγή της δημοτικής αρχής στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  2. Επιβαρύνει τους πολίτες των Μελισσίων, της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης, μετατρέποντάς τους σε χρηματοδότες ενός μακρού καταλόγου χώρων και έργων, αναγκαίων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  3. Αποκαλύπτει ότι η διοίκηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα χρήματα που οι κάτοικοι των Μελισσίων συγκέντρωναν για 17 χρόνια για την απαλλοτρίωση γης προς εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή τους, και να τα ανακατευθύνει – κατά παράβαση του αρχικού σκοπού – για ό,τι εκείνη κρίνει ως «κρίσιμη ανάγκη του Δήμου». Και για κοινωφελή έργα γενικώς, χωρίς συγκεκριμένη ιεράρχησή τους.
  4. Επεκτείνει το τέλος αυτό για τα Μελίσσια για άλλα 8 χρόνια μέχρι τo 2032 και όχι μόνο μέχρι 2027 όπως ήταν η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Μελισσίων.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η υποχρηματοδότηση των δήμων δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά μια πραγματικότητα που πλήττει την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί μεταφράζεται σε κακές υποδομές, σε έλλειψη συντήρησής τους, σε υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και στην με κάθε ευκαιρία αύξηση των δημοτικών τελών. Γιατί διευρύνει τις ανισότητες και οδηγεί σε κοινωνική αδικία.

Αντί να διεκδικήσει ουσιαστική χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση για έργα κοινής ωφέλειας, η διοίκηση του δήμου Πεντέλης αυξάνει στην πραγματικότητα τα δημοτικά τέλη. Αντί να πληρώνουν 1,66€/τ.μ. + 0,50€/τ.μ μόνο στα Μελίσσια τώρα θα το πληρώνουν και στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη. Για έργα που θα έπρεπε να καλύπτονται από κρατικούς πόρους (δηλαδή από τους πάσης φύσεως φόρους) ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της απόφασης που επιβάλλει νέα βάρη στους δημότες, ενώ τα δημοτικά τέλη είναι ήδη πολύ υψηλά.

Διεκδικούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων από κεντρικούς πόρους. Οι δημότες μας έχουν ανάγκη από κοινόχρηστους χώρους και υποδομές που θα διασφαλίζουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στον Δήμο μας, όχι πρόσθετα χαράτσια.

Καλούμε τους δημότες να αντιδράσουν στον νέο Δημοτικό ΕΝΦΙΑ. Εμείς θα είμαστε μαζί τους».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet